Membrii CSM dezbat cererea de suspendare a procedurii de alegere a vicepreşedintelui Consiliului

Judecătorul Horaţius Dumbravă a pus în discuţie în Plenul CSM luarea ca prim punct de pe ordinea de zi a solicitării UNJR privind contestaţia faţă de decizia din 4 ianuarie prin care Oana Hăineală a fost aleasă preşedinte, precum şi suspendarea procedurii de alegere a vicepreşedintelui Consiliului.

331 afișări
Imaginea articolului Membrii CSM dezbat cererea de suspendare a procedurii de alegere a vicepreşedintelui Consiliului

Membrii CSM dezbat cererea de suspendare a procedurii de alegere a vicepreşedintelui Consiliului (Imagine: Thomas Dan/ Mediafax Foto)

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) a solicitat un termen pentru a-i parveni toate documentele solicitate de la Consiliul Superior al Magistraturii, în vederea exprimării unui punct de vedere documentat cu privire la alegerile din 4 ianuarie, soldate cu depunerea candidaturilor judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ la funcţia de vicepreşedinte al CSM.

Ghica şi Danileţ şi-au anunţat miercuri retragerea candidaturilor.

În acest context, membrii CSM urmează să stabilească asupra solicitării UNJR.

Pe ordinea de zi a Plenului CSM figurează alegerea vicepreşedintelui CSM, dar şi un punct de vedere al Direcţiei Legislaţie prin care este respinsă o solicitare a UNJR referitoare la suspiciunile privind votul pentru alegerea preşedintelui CSM.

În şedinţa Plenului CSM ar urma să se ia act de validarea lui Adrian Bordea în funcţia de membru al CSM, ales de judecătorii ICCJ ca reprezentant al lor în acest for, în locul Monei Pivniceru.

Surse din CSM au declarat că cel mai probabil Adrian Bordea îşi va depune candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte al Consiliului.

Alina Ghica şi Cristi Danileţ îşi depuseseră candidaturile la funcţia de vicepreşedinte al CSM în 4 ianuarie, după alegerea Oanei Schmidt Hăineală ca preşedinte al Consiliului, ulterior împotriva lor adunările generale ale judecătorilor de la curţile de apel şi judecătorii declanşând proceduri de revocare din CSM.

În 7 ianuarie, Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Judecătoriei Râmnicu Vâlcea a declanşat procedura de revocare din CSM a judecătorului Cristi Danileţ. Un demers similar a fost început în 10 ianuarie, la Curtea de Apel Cluj, pentru revocarea din funcţia de membru al CSM a Alinei Ghica, reprezentant al Curţilor de Apel în Consiliu.

Un număr de 103 judecătorii din 135 au votat pentru revocarea din Consiliul Superior al Magistraturii a lui Cristi Vasilică Danileţ, rezultatele fiind transmise, miercuri, de Judecătoria Râmnicu Vâlcea la CSM.

În cadrul procedurii, 1.126 de judecători au votat pentru revocarea lui Danileţ, iar 324 au votat împotrivă sau s-au abţinut, a anunţat miercuri Judecătoria Râmnicu Vâlcea, într-un comunicat de presă.

Adresa transmisă de Judecătoria Râmnicu Vâlcea a fost înregistrată la Consiliul Superior al Magistraturii.

Până în prezent, 13 curţi de apel au votat pentru revocarea judecătoarei Alina Ghica, întrunind astfel numărul legal de voturi pentru îndepărtarea ei din CSM.

Potrivit articolului 55, alineatul 9 din Legea 317/2004, republicată, în termen de 15 zile de la înregistrarea sesizării semnate şi motivate de reprezentanţii adunărilor generale, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii dispune revocarea din funcţie a membrului ales.

Un membru ales în CSM poate fi revocat la cererea majorităţii instanţelor pe care le reprezintă, acestea hotărând cu două treimi din rândul judecătorilor în funcţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici