Membru CSM: În 20 de ani, românii au făcut 30.000 plângeri la CEDO. Au fost 930 hotărâri de condamnare

Cetăţenii români au formulat, în 20 de ani, 30.000 de plângeri la CEDO, fiind date 930 hotărâri de condamnare, adică 3% dintre acestea, iar reclamaţiile se refereau şi la interceptări telefonice, dreptul de proprietate, la detenţie, a precizat, joi, judecătorul Mona-Lisa Neagoe, membru CSM.

235 afișări
Imaginea articolului Membru CSM: În 20 de ani, românii au făcut 30.000 plângeri la CEDO. Au fost 930 hotărâri de condamnare

Membru CSM: În 20 de ani, românii au făcut 30.000 plângeri la CEDO. Au fost 930 hotărâri de condamnare (Imagine: Shutterstock)

Neagoe a spus, la o dezbatere organizată de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor şi MAE, că de când România a ratificat Convenţia europeană a drepturilor omului, din 1993, au fost formulate 30.000 de plângeri la CEDO, iar Curtea a dat, până în 31 decembrie 2013, 930 de hotărâri de condamnare a statului român.

"Pe parcursul a aproape 20 de ani, peste 30.000 de plângeri au fost formulate împotriva autorităţilor statului, plângeri prin care se reclamă numeroase forme de încălcare a drepturilor, a drepturilor de proprietate, a drepturilor la apărare, detenţia preventivă, interceptări telefonice, condiţii de detenţie, drepturi la asociere, respectarea vieţii private", a spus Neagoe.

TITLURILE ZILEI

Ea a adăugat că din numărul total de plângeri, aproape 3% s-au concretizat în hotărâri în care s-a constatat o încălcare a drepturilor şi libertăţilor cuprinse în Convenţie.

"Potrivit statisticilor Curţii Europene, din momentul ratificării Convenţiei şi până în 31 decembrie 2013, Curtea a pronunţat împotriva statului român un număr de 930 de hotărâri de condamnare", a arătat Neagoe.

Ea a mai spus că, la prima vedere, numărul de 930 de hotărâri ar putea fi considerat mic, raportat la numărul de cauze aflate pe rolul instanţelor naţionale, de 3.337.426 dosare înregistrate în 2013.

"Cu toate aceasta, hotărârile CEDO reprezintă o importanţă deosebită, marcând modificarea legislativă şi în sistemul judiciar", a adăugat Neagoe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici