Mesajele emoţionante ale artiştilor după moartea lui Mihai Constantinescu. Corina Chiriac: Era prototipul de adolescent veşnic / Gabriel Cotabiţă: Drum lin către stele, prieten si coleg drag

Artiştii români au reacţionat la răspândirea veştii că Mihai Constantinescu a încetat din viaţă. „Era prototipul de adolescent veşnic, el cânta la chitară, el iubea fetele, florile, căţeii, copiii”, a spus Corina Chiriac pentru MEDIAFAX.

1624 afișări
Imaginea articolului Mesajele emoţionante ale artiştilor după moartea lui Mihai Constantinescu. Corina Chiriac: Era prototipul de adolescent veşnic / Gabriel Cotabiţă: Drum lin către stele, prieten si coleg drag

Mesajele emoţionante ale artiştilor după moartea lui Mihai Constantinescu. Corina Chiriac: Era prototipul de adolescent veşnic / Gabriel Cotabiţă: „Drum lin către stele, prieten si coleg drag"

Interpreta Corina Chiriac a vorbit pentru MEDIAFAX despre Mihai Constantinescu şi momentul dificil al despărţirii de artist:

„În primul şi în primul rând, Dumnezeu să-l odihnească şi condoleanţe Simonei, soţia lui. Vreau să vi-l plasez pe Mihai Constantinescu puţin în epocă. El s-a lansat în anii ´70, când era cu adevărat o mişcare mare artistică în România. Casele de Cultură erau înfloritoare, se miza foarte mult pe tinerele talente şi pe talentele mai în vârstă, pe toate talentele, pentru că ideologia comunistă proteja arta. Ceea ce era foarte bine. Sigur, exista un pretext, «tovarăşi, să formăm omul nou de tip socialist prin artă şi cultură». Sub această umbrelă se făcea artă. Să nu înjurăm gratuit arta din vremea comunistă. Vorbesc uneori cu jurnalişti mai tineri care se miră să mă audă vorbind aşa. Eu sunt departe de a fi o nostalgică, dar sunt un om realist, un om care a trăit şi în vremurile acelea şi în vremurile acestea şi am detaşarea necesară pentru a analiza fiecare epocă cu ce a avut bun şi rău. Mai mult decât atât sunt o pasionată de istorie şi pot să îmi permit să analizez, nu ca un profesor, ci ca un iubitor de istorie, epocile pe care le-am trăit. Şi pe cea comunistă şi pe cea de acum, pe care nu ştiu cum să o numesc. Pentru că noi nici comunişti nu am fost, nici capitalişti. Totdeauna în România a existat loc pentru interpretări. exista o mare mişcare artistică în anii ´70. Eu am debutat în aceeaşi perioadă, dar înainte de a debuta la televiziune eram unul dintre copiii permanenţi ai Casei de Cultură «Grigore Preoteasa». Exista o viaţă culturală foarte bogată care a dat scenei româneşti actori, cântăreţi, dansatori. O activitate sprijinită prin lefuri, mult-puţin, atât cât era, era sprijinită creaţia autohtonă. Existau umorişti care scriau texte pentru actorii de la Tănase, compozitori, balerini cum era Cornel Patrichi. Practic, atunci când am intrat în această activitate studenţească, în 1968, am găsit o efervescenţă artistică în care m-am format. Acelaşi lucru pot să îl spun despre Mihai Constantinescu. A fost unul dintre reprezentanţii cei mai potriviţi pentru tânăra generaţie din anii ´70. Era prototipul de adolescent veşnic, el cânta la chitară, el iubea fetele, florile, căţeii, copiii. Era un artist ideal. fetele îl agreau pentru că era drăgălaş, era frumuşel, mamele lor şi l-ar fi dorit probabil drept ginere, era prototipul de băiat bun, cu ochi căprui, care cântă frumos, în tonuri optimiste şi care e sensibil, cald şi vesel şi te emoţionează plăcut. Iată un tip de artist care a dispărut din peisajul mondial, aş putea să spun. Acum se merge pe personaje întunecate, Halloween, demonic, în fine, s-au schimbat foarte multe pe planetă, din păcate. Mihai a fost acel gen de tânăr îndrăgostit de viaţă şi de soare care crea o atmosferă plăcută pe scenă pentru toţi spectatorii. Pentru asta publicul l-a iubit, l-a aplaudat, a avut succes cu melodiile scrise de el. Era cântăreţ, băiat bun, compozitor, textier şi băiat de gaşcă. Era cinci în unul”.

Artista şi-a amintit şi de piesa compusă de Mihai Constantinescu pe care a interpretat-o cu succes: ”am jucat împreună. Cu Mirabela şi cu Mihai băteam ţara cu orchestre. Atunci nu existau stick-uri. Eram o generaţie de cântăreţi care trebuia să cântăm cu orchestra. Eu l-am apreciat. Am şi cântat o piesă a lui. Am avut mare succes cu ea în Germania. Nu a avut în România acelaşi succes pe care l-a avut în Cehia, în Rusia... «Am visat odată», este pe canalul meu de youtube. I-am dedicat-o în cadrul recitalului meu de la Cerbul de Aur în acest an. Fără să apăs pe nicio pedală melodramatică i-am mulţumit că mi-a oferit-o. Publicul a înţeles exact ce am vrut să spun. Îl voi recomanda ca tipologie pe Mihai Constantinescu unor tineri artişti, dacă ar exista showbiz în România. Pentru cine nu ştie engleză, showbiz este business-ul de spectacol. Ar fi mare nevoie de aşa ceva ca şi de un june prim, de un adolescent etern, de un bărbat bine cum era Toma Caragiu, de exemplu. Vorbesc despre tipologii. Marii dramaturgi ai lumii au creat tipologii, tatăl, tânăra, unchiul cel rău. Mihai era candidatul perfect al adolescentului etern. Întotdeauna va fi nevoie de un asemenea adolescent pentru toate generaţiile de acum încolo”.

Pentru Corina Chiriac, ultima întâlnire cu Mihai Constantinescu a fost tot pe scenă: ”Ultima dată ne-am întâlnit acum două sau trei seri la Beautiful by the sea unde eu, el, Mirabela, Marina Voica, am fost de mai multe ori invitaţi pentru momente retro, nostalgia, numiţi-le cum vreţi. Ne-a venit rându la două dimineaţa să cântăm. Fiind vară nu a fost o problemă, dar Mihai era deja bolnăvior. Era deja operat, avea un stent sau două. Eu nu am obiceiul să intru foarte adânc în viaţa nimănui. L-am întrebat cum se simte, mi-a dat câteva informaţii şi am trecut mai departe pentru că am văzut că nu îi place să vorbească despre subiect. Nici el nu era genul care să se vaite. Mi-a spus că nu se simte foarte bine, că oboseşte repede. Dar ca de obicei era optimist cu privire la ziua de mâine”, a spus Corina Chiriac pentru MEDIAFAX.

„Iubirea ta este tatuată în inima mea! Drum lin, îngerul meu!", este mesajul care a fost scris cel mai probabil de soţia lui Mihai Constantinescu, Simona Secrier.

Oana Sârbu a distribuit piesa „Anotimpuri" interpretată de Mihai Constantinescu, alături de mesajul "RIP...pacat...", iar cântăreţul Gabriel Cotabiţă i-a scris acestuia „Drum lin către stele, prieten si coleg drag!".

„Drum drept si luminos Mihai, prieten drag.lumea nu va mai fi atat de minunata fara tine. Casa ta se muta din deal, in cerul plin de stele, intre colegii tai deja plecati..Drum lin , Mihai.te iubim mult”, a scris soţia cântăreţului Adrian Daminescu, Daniela Teodora Daminescu.

Cântăreţul Aurel Moga i-a urat şi el "Drum lin printre stele Mihai!", în timp ce Ovidiu Komornyik a scris: "E o zi foarte trista, D-zeu sa-l odihneasca. Condoleanţe familiei".

Muzicianul Mihai Pocorschi l-a descris pe Mihai Constantinescu drept "un mare artist ce a fost si înca este în inima şi amintirile noastre".

Daniel Iordăchioaie a notat la vestea morţii artistului "Drum lin, prieten drag!", la fel şi muzicianul Andrei Tudor şi cântăreaţa Luminiţa Anghel.

Interpretul de muzică uşoară Mihai Constantinescu a murit, marţi seara, la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală, după un stop cardio-respirator. Artistul în vârstă de 73 de ani era în comă din luna mai a acestui an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici