Unul din trei copii din lume are un nivel inacceptabil de ridicat de plumb în sânge. Peste 400.000 de copii din România sunt în pericol

  • „Copiii din întreaga lume sunt otrăviţi de plumb pe o scară masivă şi nerecunoscută anterior”, potrivit studiului, o colaborare a UNICEF şi Pure Earth.
  • Contaminarea cu plumb este cunoscută de mult timp ca fiind pericol pentru sănătate, în special pentru tineri.
  • Însă un nou studiu afirmă că amploarea problemei este mult mai mare decât se credea anterior, unul din trei copii din întreaga lume - aproximativ 800 de milioane în total este ameninţat de niveluri inacceptabil de ridicate de plumb din sângele său.
1023 afișări
Imaginea articolului Unul din trei copii din lume are un nivel inacceptabil de ridicat de plumb în sânge. Peste 400.000 de copii din România sunt în pericol

Unul din trei copii din lume are un nivel inacceptabil de ridicat de plumb în sânge. Peste 400.000 de copii din România sunt în pericol

Omniprezenţa plumbului - în praf, vapori de la topitori şi incendii, bateriile de la vehicule, vopsea veche, conducte de apă vechi, gunoaie, şi chiar cosmetice şi condimente infuzate cu plumb - reprezintă un risc enorm pentru dezvoltarea mentală şi fizică a copiilor, potrivit studiului, lansat miercuri.

Pericolul este deosebit de acut în ţările cu venituri medii şi mici, unde măsurile de protecţie împotriva poluării industriale sunt slab aplicate sau inexistente, relatează New York Times.

„Concluzia fără echivoc a acestei cercetări este că copiii din întreaga lume sunt otrăviţi de plumb pe o scară masivă”, au declarat realizatorii studiul, o colaborare a UNICEF şi Pure Earth.

Studiul a mai spus că aproape un milion de adulţi mor prematur din cauza expunerii la plumb.

Autorii au declarat că şi-au bazat analiza şi concluziile statistice pe cercetările compilate de agenţiile Naţiunilor Unite, inclusiv Organizaţia Mondială a Sănătăţii, precum şi de numeroase universităţi şi grupuri non-profit. Autorii au folosit, de asemenea, tehnici de modelare de la Institutul pentru Metrică şi Evaluare a Sănătăţii, un centru independent de cercetare în domeniul sănătăţii, care face parte din Universitatea din Washington.

Concluzia lor principală a fost că o treime dintre copiii lumii, până la vârsta de 19 ani, au niveluri de plumb din sânge de cel puţin cinci micrograme pe decilitru, un prag pe care atât OMS şi Centrele de Control şi Prevenire a Bolilor din SUA au stabilit că este un nivel care necesită acţiuni.

Majoritatea copiilor din Statele Unite şi multe alte ţări dezvoltate au niveluri de plumb mult sub acest prag, a spus studiul, deşi în anumite zone din aceste ţări valorile sunt „periculos de mari”. Marea majoritate a copiilor afectaţi, „trăiesc în ţările sărace.”

Nicholas Rees, specialist în politici pentru climă şi mediu la UNICEF şi unul dintre coautorii studiului, a declarat că consecinţele sunt grave.

„Când vorbeşti despre o treime dintre copiii lumii, vorbeşti despre o posibilă pierdere de oportunităţi de învăţare, un impact asupra salariilor viitoare, vorbeşti despre o povară imensă pentru societate”, a spus el.

România

Studiul estimează pentru România că aproximativ 402.440 de copii cu vârsta de 0-19 au un nivel de plumb de peste cinci micrograme pe decilitru. Iar estimarea medie spune că 47.462 au un nivel de peste 10 micrograme pe decilitru.

Comparativ Polonia care are o populaţie aproape dublă are 267.632 de copii cu vârsta de 0-19 au un nivel de plumb de peste cinci micrograme pe decilitru şi 34.852 cu nivel de peste 10 micrograme pe decilitru.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici