#metoo | Poliţia Română încurajează persoanele hărţuite să depună plângere

Poliţia Română încurajează persoanele hărţuite să depună plângere, instituţia precizând că în astfel de cazuri ancheta nu poate fi făcută ca urmare a autosesizării. Potrivit Inspectoratului General al Poliţiei Române, de la începutul anului, doar 35 de victime au făcut plângeri.

597 afișări
Imaginea articolului #metoo | Poliţia Română încurajează persoanele hărţuite să depună plângere

#metoo | Poliţia Română încurajează persoanele hărţuite să depună plângere

Poliţia Română precizează că, potrivit Codului Penal, pretinderea în mod repetat de favoruri de natură sexuală în cadrul unei relaţii de muncă sau al unei relaţii similare, dacă prin aceasta victima a fost intimidată sau pusă într-o situaţie umilitoare, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Poliţiştii nu se pot însă autosesiza în astfel de cazuri, instituţia transmiţând că, pentru a demara cercetări, este nevoie ca persoana vătămată să depună plângere.

Potrivit Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), în primele 9 luni ale acestui an, doar 35 de victime ale acestui gen de agresiuni au sesizat poliţia, ceea ce reprezintă cu aproape 8% mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când au fost înregistrate 43 de sesizări.

Campania online din România a început în urma scandalului sexual în care este implicat producătorul hollywoodian Harvey Weinstein. Acesta este acuzat de hărţuire sexuală şi de viol. În plus, şi actorul Ben Affleck se confruntă cu o acuzaţie de comportament sexual indecent.

În urma acuzaţiilor, peste Ocean a fost iniţiată o mişcare online, la care participă milioane de femei. Acestea îşi povestesc pe Facebook sau pe alte reţele sociale traumele pe care le-au suferut din cauza experienţelor de hărţuire sexuală sau abuz şi folosesc hashtagul „#MeToo” („Şi Eu”- n.red.). Mai multe personalităţi s-au alăturat campaniei sociale din mediul online, între acestea numărându-se Lady Gaga, actriţele Anna Paquin şi Evan Rachel Wood. În plus, au fost şi bărbaţi care s-au implicat în acest demers, între aceştia fiind actorul Javier Munoz.

Campania a fost iniţiată de actriţa americană Alyssa Milano.

Fenomenul a luat amploare şi în Franţa, în urma iniţiativei jurnalistei Sandra Muller, care a lansat hashtagurile „#balancetonporc“ şi „#squealonyourpig“.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici