Metroul, în grevă generală, de marţi, pe termen nelimitat - VIDEO

Angajaţii de la Metrorex intră, marţi, în grevă generală, pe termen nelimitat, astfel încât metroul nu va circula între orele 5.00 - 16.00, urmând ca după ora 16.00 până la ora 23.00 să circule normal.

912 afișări
Imaginea articolului Metroul, în grevă generală, de marţi, pe termen nelimitat - VIDEO

Metroul, în grevă generală, de marţi, pe termen nelimitat (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Reprezentanţii Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM) nu au ajuns la nicio înţelegere cu ministrul interimar al Transporturilor, Radu Berceanu.

Sindicaliştii şi Berceanu s-au întâlnit, luni dimineaţă, pentru a încerca să găsească o soluţie de evitare a grevei generale.

Întâlnirea a avut loc după patru zile de pichetare a sediului Guvernului.

Sindicaliştii cer începerea negocierilor pentru un nou contract colectiv de muncă.

Ministrul interimar al Transporturilor şi Infrastructurii, Radu Berceanu, a declarat, înaintea şedinţei din 11 noiembrie a Guvernului, că bugetul de venituri şi cheltuieli pentru 2009 al companiei Metrorex va primi avizul Executivului.

"Cei de la metrou vor în fiecare an să aibă măriri de salarii. Stau mult acolo şi nu vor să vadă realitatea de afară. Au primit o mărire de 23% în 2008 şi cu 26% în 2009 ar fi 50% deja. Nu am cum să discut deloc despre nicio mărire salarială", a spus Berceanu.

Săptămâna trecută, joi dimineaţa, angajaţii Metrorex au fost în grevă de avertisment între orele 4.00 şi 6.00.

Video Stirileprotv.ro

Rădoi: Reprezentanţii Guvernului ne-au sugerat să aşteptăm aprobarea bugetului pe 2010 din februarie

Preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM), Ion Rădoi, a declarat, luni, că reprezentanţii Guvernului nu au venit cu nicio ofertă de majorare a salariilor şi că aceştia au sugerat sindicaliştilor să aştepte aprobarea bugetului pe 2010 care ar putea avea loc în luna februarie 2010.

Rădoi a spus la finalul întâlnirii dintre sindicalişti pe de o parte şi ministrul Radu Berceanu şi directorul general al Metrorex, Udrişte, pe de altă parte, că nu are nicio siguranţă că bugetul pe 2010 va fi aprobat în februarie, în condiţiile în care cel pe 2009 a fost aprobat în noiembrie.

Liderul sindical a arătat că cerut ministrului interimar Radu Berceanu să respecte Constittuţia şi legea contractelor colective de muncă, în care se prevede că administraţia este obligată să iniţieze negocieri după expirarea contractului colectiv.

Preşedintele USLM a precizat că Berceanu le-a spus sindicaliştilor că este posibil să fie convocaţi la o nouă negociere, luni, şi asfel să se ajungă la anularea grevei programate pentru marţi.

Rădoi a subliniat că este o situaţie "nedreaptă" pentru salariaţii de la merou care merită o majorare salarială atât timp cât productivitatea companiei a crescut cu peste 30%.

Potrivit liderului sindical, "nu este normal să fie eliminată subvenţia care se acordă în prezent Metrorex pentru că asta ar însemna că publicul călător va trebui să plătească peste 4 lei pentru o călătorie, în momenul de faţă plătind 1,2 lei".

Peste tot în lume metroul este subvenţionat, a subliniat Rădoi.

Acesta a arătat că salariul tarifar mediu al angajaţilor de la metrou este de 1.600 de lei, liderul sinidcal neprecizând însă cât este venitul mediu al anagajaţilor Metrorex.

Rădoi a subliniat că greva, care este posibil să aibă loc marţi la metrou nu are legătură cu alegerile şi campania electorală.

"Îi rog pe cei care fac asemenea speculaţii să termine cu glumele. Noi nu avem de-a face cu mişcarea politică. Vrem majorare salarială şi nu este nimeni de vină că la metrou a expirat contractul colectiv de muncă pe 1 noiembrie", a conchis Rădoi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici