Mihai Chirica, despre Educaţie: Cititul în ghioc a crescut foarte mult în România

Primarul Iaşului, Mihai Chirica, a spus că România se află pe ultimile poziţii din Europa în ceea ce priveşte educaţia, spunând că în ultima vreme cititul în ghioc a devenit mai popular. Declaraţia a fost făcută în cadrul discursului de la deschiderea anului universitar la USAMV Iaşi.

827 afișări
Imaginea articolului Mihai Chirica, despre Educaţie: Cititul în ghioc a crescut foarte mult în România

Mihai Chirica, despre Educaţie: Cititul în ghioc a crescut foarte mult în România

La deschiderea anului universitar de la USAMV Iaşi, primarul Mihai Chirica a spus, luni, că este optimist, având în vedere rezultatele foarte bune obţinute de universitate, dar şi pesimist, când vine vorba de educaţia românilor.

„Pesimism real, bazat pe cifrele reci, sintetice ale unei analize statistice asupra locului în care se află România în ceea ce priveşte cititul cărţilor. Probabil că dintre cititul în general, cititul în ghioc şi alte mijloace de chiromanţie au crescut foarte mult în România. Aşa este, domnule preşedinte al Senatului (Senatul universităţii - n.r.), aşa este starea naţiunii în momentul de faţă, şi aş completa, în acelaşi analize statistice pe care le-am scos din studiile Eurostat, dar şi din analizele făcute de noi, România în continuare se află pe ultimile poziţii în ceea ce priveşte educaţia", a declarat Mihai Chirica.

Primarul Iaşului a continuat, explicând că este revoltat de fiecare dată când trebuie să le amintească celor care conduc ţara despre aceste statistici.

„România este ţara cu cel mai mare absenteism şcolar din Europa. România este ţara cu cel mai mic procent de absolvenţi de studii superioare, România este ţara cu cel mai mare abandon şcolar. România a devenit din păcate ţara pe ultimul loc în statistica europeană în ceea ce priveşte activitatea de cercetare şi inovare. A reuşit să ne depăşească şi Ucraina, care a făcut cercetare şi inovare în stare de război. Toate lucrurile acestea sunt semnale de alarmă puternice, profunde, care vorbesc despre o ţară care se dezintegrează uşor dar sigur datorită faptului că elementul, liantul unei naţiuni îl reprezintă educaţia. Acesta este motivul pentru care am spus public şi am să repet mereu: România este cel mai mare furnizor de forţă de muncă din Europa şi din lume slab pregătită, care vulnerabilizează această forţă de muncă şi o face perdantă într-o competiţie cu alţi muncitori din Europa sau din lume. Acesta este motivul pentru care elitele s-au subţiat ca număr într-o manieră atât de evidentă încât decalajul celor care ne fac cinste şi marea masă a celor cu care nu ne mândrim devine foarte mare", a mai spus Chirica în discursul său.

Primarul Iaşului i-a răspuns preşedintelui Senatului USAMV Iaşi, care, în discursul său, a citat dintr-un studiu despre cât de mult, cum şi ce citesc românii. Chirica a vorbit şi despre cei din Parlament sau Guvern şi despre faptul că cei care au făcut legile Educaţiei „sunt agramaţi”.

„România are două instituţii care definesc statul de drept: Parlamentul şi Guvernul, cei care fac legi şi cei care trebuie să le aplice. Dacă cei care fac legi despre educaţie au furat studii, au furat doctorate, sunt agramaţi şi sunt puşi în măsură să răspundă nivelului de educaţie al acestui popor, oare ce pretenţii avem? Câţi dintre parlamentarii din 1990 încoace şi-au terminat bacalaureatul la 18 ani? Câţi dintre ei au terminat studiile universitare la 23 – 24 de ani? Câţi dintre cei care au terminat la 24 de ani le-au făcut la o universitate recunoscută măcar în topul primelor zece din România şi dinafara ţării? Câţi dintre cei care şi-au dat doctoratul l-au absolvit în una din aceste universităţi? Câţi dintre profesorii care au condus lucrările de doctorat pot spune cu mâna pe Biblie că a fost o lucrare cinstită? Trecând în revistă toate acestea putem trage o concluzie şi să vedem câte din legile care au vizat educaţia românilor de 30 de ani sunt cu adevărat necesare acestui stat şi care a fost rezultatul aplicării acestor legi", a mai spus Chirica.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici