Mihai Fifor, premier interimar: Realităţile concrete ale vieţii noastre sunt datorate şi actului istoric de la 24 Ianuarie 1859/ Mesajul viitorului prim-ministru al României

Premierul interimar Mihai Fifor a transmis, miercuri, un mesaj cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, în care apreciază că realităţile concrete ale vieţii românilor de azi se datorează în mare măsură şi actului istoric de la 24 Ianuarie 1859.

269 afișări
Imaginea articolului Mihai Fifor, premier interimar: Realităţile concrete ale vieţii noastre sunt datorate şi actului istoric de la 24 Ianuarie 1859/ Mesajul viitorului prim-ministru al României

Mihai Fifor, premier interimar: Realităţile concrete ale vieţii noastre sunt datorate şi actului istoric de la 24 Ianuarie 1859

„Dacă astăzi România are un cuvânt de spus în cadrul unor organizaţii internaţionale puternice, dacă putem călători liber peste hotare, aceste realităţi concrete ale vieţii noastre se datorează în mare măsură şi actului istoric de la 24 Ianuarie 1859”, a precizat Fifor.

El a arătat că românii din cele două Principate au reuşit, la 24 Ianuarie 1859, să dea istoriei un alt curs decât cel stabilit de harta intereselor externe, fiind călăuziţi de dorinţa de emancipare naţională şi conştienţi de legitimitatea aspiraţiilor lor.

„Alegerea colonelului Cuza drept domn în ambele Principate a reprezentat mult mai mult decât o soluţie inedită la o problemă ce părea de nerezolvat. Unirea Principatelor a fost posibilă, deopotrivă, prin eforturile politice şi diplomatice ale unor oameni de stat vizionari, prin relaţiile de prietenie cu ţări-cheie în concertul european al momentului şi, cel mai important, prin convergenţa în spirit a întregii naţiuni, care a determinat masele populare din Principate să-şi ia în propriile mâini destinul”, a subliniat premierul interimar Mihai Fifor.

El s-a declarat convins că sunt multe familii de români care se pot mândri cu un strămoş unionist de la 1859.

„Dincolo de datoria morală pe care o avem, aceea de a ne onora înaintaşii pentru actele de patriotism de multe ori duse până la jertfă, această zi este şi un prilej de reflecţie asupra măsurii în care trecutul poate crea la nesfârşit viitor, prin orizontul de speranţă pe care îl oferă. Respect şi gânduri calde pentru înaintaşii noştri patrioţi, la mulţi ani România!”, a mai scris Fifor în mesaul citat.

Dăncilă, mesaj de ziua Unirii Principatelor: Să acţionăm împreună pentru marile proiecte naţionale

Premierul desemnat Viorica Dăncilă a transmis, miercuri, într-o postare, un mesaj cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, în care îndeamnă la o acţiune comună pentru marile proiecte naţionale.

„Unirea Ţării Româneşti cu Moldova, prin acţiunea unor adevăraţi oameni de stat, e un moment cheie al istoriei noastre. 24 Ianuarie 1859 a arătat că visul Unirii este posibil şi că nimeni şi nimic nu poate sta în calea realizării sale”, a scris Dăncilă pe contul său de Facebook.

„Astăzi, este de datoria noastră să ne ridicăm la înălţimea şi curajul înaintaşilor şi să acţionăm împreună pentru marile proiecte naţionale”, a subliniat premierul desemnat.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici