Mihalache reacţionează în cazul Schweighofer: Manipulare. Cine e în spatele ei se vede tot mai tare

Consilierul prezidenţial Dan Mihalache a avut, joi, la Milano, prima reacţie în scandalul Schweighofer, spunând că la nivelul administraţiei prezidenţiale nu au existat întâlniri cu această firmă şi, chiar dacă ar fi existat, nu ar fi fost un "lucru rău", susţinând că este vorba despre o manipulare.

1260 afișări
Imaginea articolului Mihalache reacţionează în cazul Schweighofer: Manipulare. Cine e în spatele ei se vede tot mai tare

Mihalache reacţionează în cazul Schweighofer: Manipulare. Cine e în spatele ei se vede tot mai tare (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Şeful cancelariei prezidenţiale, Dan Mihalache, a fost întrebat, la Milano, unde îl însoţeşte pe Klaus Iohannis, despre interpelarea pe care a făcut-o în 2008, ca deputat, vizând firma Schweighofer.

"Discuţia despre nişte interpelări făcute de mine acum şapte ani, în calitate de deputat, arată de fapt caracterul manipulator al acestei teme şi interesul care există, l-am văzut şi aseară, din partea premierului de a lega Preşedinţia în mod artificial de numele Schweighofer”, a declarat Mihalache.

El a mai spus că nu îşi mai aminteşte foarte bine tema interpelării.

"Atunci cred că era vorba de un conflict local, undeva la Poienile de Munte, vă spun sincer că nici măcar nu îmi mai amintesc foarte bine. Am revăzut textul interpelării. Practic, eu puneam o întrebare ministerului de resort, pentru ce, nu mai ţin minte foarte bine”, a explicat Mihalache.

El a mai susţinut că la nivelul administraţiei prezidenţiale nu au existat întâlniri cu firma Schweighofer şi, chiar dacă ar fi existat, nu ar fi fost "un lucru rău": ”La nivelul administraţiei, noi nu ne-am întâlnit cu firma Schweighofer, şi, dacă ne-am fi întâlnit - ceea ce nu s-a întâmplat pentru că nu au solicitat - nu văd ce ar fi fost un lucru rău să ascultăm şi o parte interesată, este un operator economic până la urmă semnificativ pe o piaţă din România”.

Consilierul prezidenţial Dan Mihalache a mai spus că ”este clar o manipulare şi interesele acestei manipulări sau cine stă în spatele ei se văd din ce în ce tot mai tare".

Întrebat dacă Preşedinţia a primit scrisoarea din partea firmei Schweighofer, la fel cum a primit şi Executivul, Mihalache a afirmat că a fost informat de colegii săi că aceasta a fost primită, dar că el, personal, nu a văzut-o.

Presa a relatat, joi, că Dan Mihalache, actualul şef al cancelariei prezidenţiale, a adresat, în 6 mai 2008, în calitate de deputat PSD, o interpelare ministrului de atunci al Agriculturii, Dacian Cioloş, în contextul unui conflict dintre firma austriacă Holzindustrie Schweighoffer şi localnicii din Poienii de Munte din judeţul Maramureş.

“Pe de altă parte, un mare investitor SC Holzindustrie Schweighofer Sebes este impiedicat să îşi desfăşoare activitatea în condiţii normale”, arăta Mihalache în interpelarea adresată lui Dacian Cioloş, el cerând ministrului Agriculturii să găsească o soluţie convenabilă ambelor părţi.

“Considerăm că este de datoria ROMSILVA să găsească o soluţie convenabilă ambelor părti, deoarece perpetuarea stării conflictuale ar aduce grave deservicii atât firmei care a câştigat licitaţia pentru exploatarea masei lemnoase, cât şi locuitorilor comunei”, mai preciza Mihalache în document.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri seară, la B1, că "lideri din PNL au avut întâlniri private şi pe baza funcţiei publice ocupate anterior cu reprezentanţi ai companiei austriace Holzindustrie Schweighofer pe tema proiectului Codului Silvic, dezinformându-l ulterior pe preşedintele Klaus Iohannis" şi că are "informaţii concrete legate de aceste întâlniri". El nu a dorit să prezinte numele acelor liberali, spunând doar că este convins că instituţiile statului monitorizează situaţia şi vor informa Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) în reuniunea care va analiza şi problema Codului Silvic şi care a fost programată pentru luna iunie.

Premierul nu a divulgat numele acelor liberali nici când a fost întrebat dacă este vorba de deputatul PNL Lucia Varga, secretar de stat în Ministerul Mediului în 2005-2008 şi ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură în Guvernul Ponta din decembrie 2012 până la ieşirea PNL de la guvernare.

Întrebat dacă este vorba în acest caz despre trafic de influenţă, Ponta a răspuns în primă fază "100%", după care a precizat că nu el este cel care poate face încadrări juridice, insistând însă pe ideea că liderii liberali au avut întâlniri private cu reprezentanţii Holzindustrie Schweighofer.

Referitor la scrisoarea primită din partea acestei companii, în care, conform presei, este solicitată scoaterea pragului de 30% din Codul Silvic şi este invocată posibilitatea acţionării în instanţă a statului român, premierul a spus că ameninţări din partea firmelor a mai primit în mandatul de prim-ministru, dar nu l-au impresionat.

"Este anormal. Este un mijloc de presiune, dar nu e nici prima, nici ultima firmă care-l foloseşte", a spus Ponta. El a susţinut totodată că reprezentanţii companiei austriece i-au cerut o întrevedere, dar nu a acceptat.

Şeful statului a reacţionat, la Aeroportul Henri Coandă, înainte de plecarea în vizita de lucru din Italia, la afirmaţiile premierului Ponta, anunţând că a cerut, joi dimineaţă, telefonic, directorului SRI să verifice de ce informaţii beneficia premierul Ponta, despre o posibilă întâlnire a unor oameni din anturajul său, cu procesatori de lemn, arătând că declaraţiile sunt foarte grave şi, dacă se dovedesc a nu fi adevărate, trebuie să răspundă.

"Mi se pare o declaraţie foarte curioasă. Recunosc că am luat act cu surprindere de această declaraţie. Afirmă la televizor tânărul prim-ministru că ar avea el informaţii de la servicii cum că oameni din anturajul meu s-ar fi întâlnit cu diferiţi reprezentanţi ai unor procesatori de lemn, şi lasă să să se înţeleagă că ar exista un fel de trafic de influenţă la nivelul preşedintelui", a spus şeful statului, înainte de plecarea spre Milano.

El a adăugat că acest lucru este "surprinzător şi fals".

"Am verificat la nivelul Administraţiei Prezidenţiale şi nu au existat niciun fel de discuţii, nici cu lobby-işti şi nici măcar cu foşti colegi din PNL, pe această temă", a mai spus preşedintele.

Iohannis a continuat: "Luând act de declaraţiile premierului de aseară, am rugat organele abilitate să verifice de ce fel de informaţii dispunea premierul, dacă ele se confimă sau nu. Dacă se confimă, să se ia măsurile de urgenţă care se impun şi, dacă nu, premierul va răspunde pentru aceste afirmaţii. Astfel de afirmaţii de insinuare a unui trafic de influenţă la nivelul preşedintelui nu pot fi clasificate ca simple afirmaţii, prin care vrea să pară interesant la televizor. Sunt mult mai grave şi vor fi tratate ca atare. Sper ca această scăpare să nu însemne o revenire la logica din campanie, promovată atunci de candidatul Ponta".

Klaus Iohannis a anunţat că nu a vorbit cu premierul, dar că dimineaţă a avut o discuţie cu directorul SRI şi l-a rugat foarte oficial să analizeze cu maximă eficienţă şi seriozitate aceste afirmaţii ale premierului.

Proiectul de modificare a Codului silvic, iniţiat în vara anului de 125 de parlamentari PSD şi trimis înapoi la Parlament pentru reexaminare de Iohannis, a intrat marţi în dezbatere la comisiile Camerei Deputaţilor, forul decizional, după ce Senatul l-a readoptat în aceeaşi formă.

Deputaţii din comisiile juridică, de agricultură şi mediu au respins însă cererea de reexaminare a proiectului de modificare a Codului silvic.

La sfârşitul săptămânii trecute, în mai multe localităţi au fost organizate proteste pe tema defrişărilor, iar preşedintele Klaus Iohannis a decis ca subiectul să fie discutat în următoarea şedinţă a CSAT.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici