Mihnea Costoiu scapă de control judiciar şi de sechestrul pe imobile din dosarul Baza Cutezătorii

Magistraţii ÎCCJ au dispus, joi, revocarea controlului judiciar şi ridicarea sechestrului asigurator instituit de către DNA asupra bunurilor fostului secretar de stat la Ministerul Educaţiei, Mihnea Costoiu, acuzat de abuz în serviciu în dosarul privind Baza Cutezătorii.

618 afișări
Imaginea articolului Mihnea Costoiu scapă de control judiciar şi de sechestrul pe imobile din dosarul Baza Cutezătorii

Mihnea Costoiu scapă de control judiciar şi de sechestrul pe imobile din dosarul Baza Cutezătorii

„Admite contestatia formulata de inculpatul Costoiu Mihnea Cosmin împotriva ordonantei nr. 458/P/2017 din data de 20 martie 2018 a Directiei Naţionale Anticorupţie – Sectia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie. Desfiinţează, în parte, ordonanţa contestată şi dispune înlaturarea dispoziţiilor privind luarea măasurii asiguratorii a sechestrului instituit asupra: -cotei părţi de 1/2 din imobilul situat în ...., în suprafaţa construită de 225,59 mp, împreună cu suprafaţa de 25,6 mp cota de teren aferent, activ cunoscut sub denumirea ...., înscris în Cartea Funciara nr. .... a OCPI Gorj- BCPI Tg. Jiu; -cotei părţi de 1/2 din imobilul situat în ...., constând în apartament cu 4 camere şi dependinţe, în suprafaţa utilă de 78,48 mp, împreună cu suprafaţa de 13,25 mp, constând în suprafata balcon şi 21 mp cota teren aferent locuinţei, imobil înscris în Cartea Funciara nr. .... a OCPI Gorj- BCPI Tg. Jiu”, se arată în decizia instanţei, care este definitivă.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au mai dispus şi revocarea controlului judiciar dispus faţă de Mihnea Costoiu, însă această decizie poate fi contestată: „Revocă măsura preventivă a controlului judiciar dispusă faţă de inculpatul Costoiu Mihnea Cosmin (....). Cu drept de contestatie în 48 de ore de la comunicare”.

Mihnea Costoiu, la data faptelor secretar de stat la Ministerul Educaţiei Naţionale, a fost trimis în judecată în martie 2018 de către DNA, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

„În perioada martie – septembrie 2009, inculpatul Costoiu Mihnea Cosmin, în calitatea menţionată, cu încălcarea dispoziţiilor legale privind bunurile proprietate publică, a încheiat cu Fundaţia “Dinu Pescariu” un act adiţional la un contract de locaţiune încheiat anterior cu Regia Autonomă - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (R.A.-A.P.P.S.). Actul adiţional a fost încheiat fără a exista o aprobare dată printr-o hotărâre de guvern, fără organizarea unei licitaţii publice în condiţiile legii, precum şi în lipsa avizului direcţiilor de specialitate din cadrul ministerului. Mai mult, acest document a fost încheiat în condiţiile în care Ministerul Educaţiei Naţionale intentase proces Fundaţiei „Dinu Pescariu” pentru rezilierea contractului, proces care, în perioada respectivă, se afla în curs de judecată (terenurile şi construcţiile aferente Bazei Cutezătorii fuseseră trecute în domeniul public al statului prin Hotărârea de Guvern nr. 160/2005). Situaţia creată prin semnarea actului adiţional era menită să oprească procesul în care Ministerul Educaţiei Naţionale solicitase încetarea contractului de locaţiune. Prin această modalitate s-a cauzat Ministerului Educaţiei Naţionale un prejudiciu în valoare totală de 10.796.662,8 euro reprezentând diferenţa dintre valoarea reală de piaţă a chiriei în sumă de 11.741.662,8 euro (111.825,36 euro/lună x 105 luni în perioada iulie 2009-martie 2018) şi suma efectiv plătită de Fundaţia “Dinu Pescariu” de 945.000 euro (9000 euro/lună x 105 luni în perioada iulie 2009-martie 2018)”, au precizat procurorii la acel moment.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici