Mii de copii fără loc la creşă pe timp de vară. Părinţii apelează la bunici, bone sau creşe private

Mii de părinţi care au copii cu vârsta sub trei ani trebuie să găsească soluţii pentru micuţi, creşele unde ar fi putut fi lăsaţi fiind închise cel puţin o lună vara. Pentru a merge la serviciu, părinţii lasă copiii cu bunicii, iar dacă nu există, variante mai pot fi bonele sau creşele private.

1535 afișări
Imaginea articolului Mii de copii fără loc la creşă pe timp de vară. Părinţii apelează la bunici, bone sau creşe private

Mii de copii fără loc la creşă pe timp de vară. Părinţii apelează la bunici, bone sau creşe private

Galaţi

În Galaţi este criză de locuri la creşă, iar singurele două instituţii de profil din oraş funcţionează la capacitate maximă pe perioada verii şi nu pot prelua numărul mare de cereri. În prezent, pe listele de aşteptare pentru înscriere sunt 126 de copii.

„Pentru creşa din Tiglina 1 avem în aşteptare cereri, în jur de 70. Creşa nr 1 care se afla în Micro 19 are o capacitare de 90 de locuri şi avem un număr de 56 de cereri în aşteptare. Cei care rămân pe lista de rezervă, cum se eliberează locuri sau cum merg spre grădinţă, cei care împlinesc vârsta vor ocupa locurile imediat, pentru ceilalţi, pe măsura eliberării locurilor”, a declarat directorul Centrului Financiar Creşă, Luminiţa Olaru.

Din cauza numărului mare de solicitări, conducerea celor două creşe din Galaţi a introdus noi reguli la înscriere, iar în paralel, autorităţile încearcă să rezolve problema numărului în scădere al salariaţilor din sistem.

„Având în vedere numărul mare de solicitări şi capacitatea redusă a celor două centre, avem o procedură începând din acest an. Constă în depunerea unei cereri, vom avea în vedere un punctaj, iar admiterea se va face în funcţie de punctajul obţinut şi de ordinea depunerii cererii de înscriere. Avem avizate posturile şi le scoatem la concurs acum şi sperăm să avem şi personal suficient. Avem patru îngrijitoare la grupă şi o educatoare şi avem în jur de 18-20 copii la grupă, cam asta este media”, a precizat Luminiţa Olaru.

De ani de zile, autorităţile locale vorbesc despre necesitatea construirii unor noi creşe, dar niciun proiect nu a fost lansat, motiv pentru care părinţii caută soluţii în mediul privat chiar acestea sunt mult mai scumpe.

Pentru o lună la creşa de stat din Galaţi se percepe o taxă de 110 de lei, în timp ce la unităţile private părinţii plătesc cel puţin 1.000 de lei.

„Este foarte scumpă creşa la privat. Am fost nevoiţi să apelăm la această variantă, la stat ni s-a spus că trebuie să aşteptăm. Nu aveam cum să aşteptăm, am fost nevoiţi să facem rost de bani. Recent tarifele au crescut, nu cred că există în oraş sub o mie de lei pe lună. Dacă mai luăm în calcul şi opţionalele care se plătesc separat, ajungem la cel puţin 1.500 lunar. Oricum, grădiniţele private care au grupe bebe şi primesc copii de un an, chiar mai mici, sunt supraglomerate. Costă foarte mult, dar oamenii sunt obligaţi, au locuri de muncă, nu au bunici în preajmă, sunt multe situaţii”, a spus tatăl unui copil înscris la o creşă privată.

Înainte de 1990, în oraşul Galaţi funcţionau 36 creşe care s-au închis pe rând în primii ani după Revoluţie.

Cluj-Napoca

În Cluj-Napoca există 15 creşe, unde pot merge 1.142 de copii. Vara, însă, toate se închid timp de o lună, pentru curăţenie şi dezinsecţie, iar părinţii trebuie să găsească alternative: fie să plece cu cei mici în concediu, fie să îi lase la bunici, să angajeze o bonă sau să găsească o creşă private, de multe ori preţul fiind de câteva ori mai mare decât plătesc pentru una de stat.

Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca au declarat, corespondentului MEDIAFAX, că, în situaţii speciale, dovedite prin motivarea angajatorului sau situaţii de boală a părinţilor dovedite prin acte medicale, se poate aproba transferul temporar al copiilor dintr-o creşă în alta, cu avizul creşei primitoare şi în limita locurilor disponibile.

”Conform HG nr. 1252/2012 este prevăzută închiderea temporară a creşelor cu informarea părinţilor cel mult 30 zile pe an pentru curăţenie, reparaţii şi dezinsecţie. Informarea s-a făcut în luna noiembrie 2017 astfel încât părinţii să-şi poată planifica din timp perioada de concediu. Pe perioada în care cele 15 creşe sunt închise conform programului afişat, alternativ în lunile iulie şi august, nu se poate asigura transferul temporar al copiilor între unităţi, deoarece locurile sunt ocupate de copiii care frecventează creşele respective. În situaţii speciale, dovedite prin motivarea angajatorului sau în situaţii de boală a părinţilor, dovedite prin acte medicale, într-un număr limitat de cazuri şi în funcţie de numărul de copii care frecventează unităţile deschise în luna respectivă, se poate aproba transferul temporar al copiilor cu avizul creşei primitoare şi în limita locurilor disponibile”, au spus sursele citate.

Din cele 15 creşe din Cluj-Napoca, şapte sunt închise în luna iulie, iar opt în luna august.

”Am o fetiţă de 3 ani, noi ne luăm concediu vara doar două săptămâni, în luna august, or grădiniţa se închide o lună. Două săptămâni suntem descoperiţi. Anul trecut am fost nevoiţi să angajăm o bonă pentru această perioadă, care ne-a costat cât taxa pe mai bine de jumătate de an la creşa de la stat”, a spus Adina, o mămică din Cluj-Napoca.

Cele mai mari creşe din municipiu, ”Micul Cercetaş” şi ”Casa Spiriduşilor”, au o capacitate de câte 140 de locuri, prima fiind închisă în luna iulie, iar cealaltă în august.

Iaşi

În Iaşi, pentru 408 locuri sunt peste 720 de cereri, ceea ce înseamnă că aproape jumătate dintre copii nu vor avea cum să fie primiţi în creşe.

Şeful Direcţiei Creşe din cadrul Primăriei Iaşi, Mihaela Ghioca, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că în sezonul estival toate creşele de stat sunt închise pe rând, vreme de o lună şi jumătate, astfel că părinţii trebuie să găsească variante pentru a suplini lipsa îngrijitorilor specializaţi.

"Începând cu data de 1 iulie, toate unităţile din subordinea Direcţiei Creşe sunt închise, prin rotaţie, pentru igienizare şi reparaţii. Am mai plimbat copii de la o creşă la alta, până s-au închis toate. Începând de pe data de 1 august sunt închise toate creşele de stat din Iaşi. Creşele care au fost închise pe 1 iulie se vor redeschide în jurul datei de 20 august, restul - la aproximativ o lună şi jumătate de la închidere", a spus Ghioca.

Conform acesteia, în perioada estivală se realizează lucrări de curăţenie şi igienizare, iar personalul angajat pleacă în concediu.

"Pe lângă aceste lucrări, personalul trebuie să îşi ia concediul de odihnă, pentru că la alte dăţi nu are cum să facă acest lucru. Noi nu avem vacanţe, precum şcolile", a adăugat Ghioca.

Întrebată ce opţiuni au părinţii ieşeni pentru a-şi lăsa copiii în perioada verii, Ghioca a răspuns că există "la variante ajutătoare".

"Părinţii pot apela la variante ajutătoare, precum bone, bunici, ştiu şi eu?! Sunt şi creşe particulare, pentru cei care îşi permit", a spus şefa Direcţiei Creşe Iaşi.

La începutul lunii mai, numărul ieşenilor care doreau să îşi înscrie copiii la creşă era dublu faţă de numărul locurilor disponibile. Astfel, în creşele din subordinea Primăriei Iaşi sunt 408 locuri, iar în ultima sesiune au fost depuse 736 de cereri.

Ploieşti

Numărul solicitărilor pentru creşele din Ploieşti este de aproape trei ori mai mare decât numărul de locuri disponibile. Acum sunt deschise toate cele şase creşe, dar din luna august se vor închide pentru reparaţii şi igienizări.

Primarul municipiului Ploieşti, Adrian Dobre, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că există 340 de locuri în aceste unităţi, dar sunt înregistrate 830 de solicitări.

“Numărul solicitărilor este mare. Lipsa creşelor este o problemă. Avem în vedere şi suntem în discuţii ca de anul viitor şcolar, în două grădiniţe, să funcţioneze şi creşe.”, a declarat Dobre.

Întrebat ce fac părinţii în luna august când creşele sunt închise, primarul Ploieştiului a invocat legea creşelor, care prevede ca personalul angajat trebuie să aibă 30 de zile lucrătoare, timp în care micuţii pot sta la bunici sau să plece cu părinţii în concediu.

“Din experienţa anilor trecuţi, cei mai mulţi părinţi pleacă în concediu în august. Cum legea creşelor prevede ca personalul să aibă 3o de zile lucrătoare de concediu, atunci angajaţii beneficiază de acest drept în august când se fac şi lucrările de reparaţii, modernizare sau igienizare. Pentru că şi acestea trebuie făcute. Micuţii merg la bunici”, a mai spus Dobre.

O altă variantă ar fi ca părinţii să-i ducă pe micuţi la creşele private, unde tarifele sunt cuprinse între 900 şi 1200 de lei, în funcţie de programul ales.

Sibiu

La Sibiu, în cele opt creşe sunt 382 de locuri şi niciun loc liber. Şapte dintre ele se închid în august şi doar una este închisă în luna iulie, potrivit Primăriei Sibiu.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu, Mirela Gligore, a declarat că toate creşele din Sibiu sunt ocupate la capacitate maximă, motiv pentru care se iau măsuri pentru a suplimenta numărul de locuri.

„Creşele sunt ocupate la capacitate maximă (...). Creşa nr. 7 este închisă în luna iulie, restul creşelor fiind închise în luna august. Creşele îşi pot întrerupe funcţionarea pe o perioadă de 30 de zile de vacanţă pe timpul verii, precum şi în perioada sărbătorilor legale. Suplimentarea numărului de locuri în creşe este în atenţia Primăriei Sibiu. În acest sens Primăria a depus proiecte pentru obţinerea de fonduri europene în vederea construcţiei a două creşe, una în cartierul Ţiglari pe strada Constructorilor şi una în cartierul Ştrand, pe strada Haţegului”, a spus Mirela Gligore.

Potrivit studiilor de fezabilitate, cele două creşe ar oferi încă aproximativ 200 de locuri. Cele două investiţii se ridică la o valoare estimată de 6,8 milioane de lei, proiectele parcurgând în prezent perioada de evaluare.

Până când creşele se vor construi, pe peroada verii, în care creşele de stat existente vor fi închise, părinţii copiilor pot apela la bone, care cer, pentru patru ore, circa 800 de lei, cam cât minimul pentru opt ore pe care i-ar plăti părinţii pentru o creşă privată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici