Mii de oameni, încă la coadă la moaştele Sfintei Parascheva, la Iaşi

Introducerea moaştelor Sfintei Parascheva în incinta Catedralei Mitropolitane din Iaşi, programată pentru miercuri dimineaţă, a fost amânată din cauza numărului mare de pelerini aflaţi încă la coadă, până în prezent peste 230.000 de credincioşi închinându-se la racla cu moaşte.

123 afișări
Imaginea articolului Mii de oameni, încă la coadă la moaştele Sfintei Parascheva, la Iaşi

Mii de oameni, încă la coadă la moaştele Sfintei Parascheva, la Iaşi (Imagine: Mediafax Foto)

Ceremonia religioasă de introducere a moaştelor Sfintei Parascheva în catedrala ieşeană era programată pentru miercuri dimineaţă, însă evenimentul a fost amânat, întrucât la rând se mai aflau aproximativ 2.000 de persoane care aşteptau să se închine la moaşte, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În jurul orei 11.00, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan, a ieşit din catedrală pentru a oficia ceremonia religioasă de reintroducere a moaştelor în lăcaşul de cult, însă înaltul prelat a decis amânarea acestui moment.

IPS Teofan a mers de-a lungul rândului de pelerini care aşteptau să ajungă la raclă, spunându-le oamenilor că moaştele vor rămâne expuse pe esplanada din faţa Catedralei până când toţi credincioşii vor reuşi să se închine.

Cel mai probabil, moaştele Sfintei Parascheva vor fi reintroduse în catedrală în cursul serii de miercuri.

Potrivit reprezentanţilor Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, până miercuri la prânz peste 230.000 de pelerini se închinaseră la moaştele Sfintei Parascheva, iar rândul credincioşilor se întindea pe o distanţă de câteva sute de metri.

În cele şase zile de pelerinaj, aproximativ 500 de persoane au necesitat îngrijiri medicale după ce s-au simţit rău, un echipaj medical aflându-se în permanenţă în zona Catedralei Mitropolitane.

Aproximativ 6.000 de persoane au asistat, marţi, la slujba de Sfânta Parascheva de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, mitropolitul Moldovei, IPS Teofan, îndemându-i pe oameni să plece acasă îmbogăţiţi şi să fie luptători, în acelaşi timp el spunând că s-a simţit jenat că o parte din pelerini nu au avut cazare.

Slujba de Sfânta Parascheva a fost oficiată de zeci de preoţi, în frunte cu mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan, şi a durat aproximativ trei ore şi jumătate.

La ceremonia religioasă au luat parte şi o serie de politicieni, între care premierul Victor Ponta, care a venit cu soţia sa, Daciana, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, ministrul Muncii, Rovana Plumb, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, vicepreşedintele PSD Gheorghe Nichita, primar al Iaşiului, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian, precum şi parlamentari de Iaşi.

O parte din pelerinii veniţi la Iaşi din toată ţara au fost cazaţi în locuinţe ale enoriaşilor, în urma unui apel lansat de Mitropolia Moldovei, însă mulţi au stat sub cerul liber, pe străzile din zona Catedralei Mitropolitane, unde au întins pături pe jos, în timp ce alţii au stat pe băncile din parcuri. Câteva persoane care aveau probleme de sănătate au fost găzduite peste noapte în interiorul catedralei.

Sfânta Cuvioasa Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici