Mii de oameni sunt aşteptaţi joi la protestul Sanitas din Capitală

Federaţia Sanitas a anunţat că joi va organiza un miting, urmat de un marş. Nemulţumirile se referă la legea salarizării, sindicaliştii susţinând că generează inechităţi şi discriminări în sistemul de salarizare din sănătate şi asistenţă socială.

1264 afișări
Imaginea articolului Mii de oameni sunt aşteptaţi joi la protestul Sanitas din Capitală

Mii de oameni sunt aşteptaţi joi la protestul Sanitas din Capitală

”De luni de zile, guvernanţii nu fac decât să mimeze interesul faţă de domeniile pe care ei înşişi le-au decretat <<de importanţă naţională>>. Sub pretextul respectării Programului de guvernare, adoptă măsuri care se dovesc a fi, în realitate, în defavoarea angajaţilor din Sănătate şi Asistenţă socială. Cum cred ei că vor opri plecarea personalului medical din sistemul public, fie în afara ţării, fie către privat, cu măsuri care au ca efect scăderea veniturilor acestora, pierderea tichetelor de masă în 2018, creşterea numărului de gărzi suplimentare obligatorii sau dezbinarea echipelor medicale din spitale?” susţine Leonard Bărăscu, preşedintele Federaţiei SANITAS.

Principalele solicitări ale Federaţiei SANITAS din România sunt: eliminarea plafonului de 30% pentru sporurile specifice sistemului sanitar şi de asistenţă socială; aplicarea integrală a creşterilor salariale pentru TOŢI angajaţii din sănătate şi asistenţă socială, începând cu 1 martie 2018; renunţarea la creşterea normei de bază (gărzi suplimentare obligatorii) pentru medici; renunţarea la transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, deoarece acesta va anula creşterea salarială de 25% prevăzută de lege; acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă întregului personal din sănătate şi asistenţă socială, inclusiv personalului TESA; acordarea tichetelor de masă pe tot parcursul anului 2018; negocierea şi semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector de activitate.

După mitingul din 19 octombrie, Consiliul Naţional Sanitas va decide asupra oportunităţii declanşării grevei generale în sistemul sanitar şi de asistenţă socială, precizează Federaţia.

Din cauza protestului, în Capitală sunt instituite şi restricţii.

Astfel, traficul va fi blocat, între 11.00 şi 14.00, pe Strada Ştirbei Vodă, între Calea Victoriei şi Strada Luterană, pe Calea Victoriei, între Bulevardul Dacia şi Strada C.A. Rosetti, pe Strada Benjamin Franklin, între Calea Victoriei şi Strada Nicolae Golescu şi pe Strada C.A. Rosetti, între Calea Victoriei şi Bulevardul Gheorghe Magheru.

Rutele alternative propuse de poliţişti sunt: Bulevardul Gheorghe Magheru – Bulevardul Nicolae Bălcescu – Piaţa Universităţii; Bulevardul Iancu de Hunedoara – Şoseaua Ştefan cel Mare – Bulevardul Dacia – Piaţa Romană – Piaţa Universităţii; Strada Buzeşti – Strada Berzei – Strada Vasile Pârvan – Splaiul Independenţei - Piaţa Universităţii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici