Mii de dosare cu magistraţi. Judecătorul CSM Mihai Bălan apără SRI: Nu vreau să se lase impresia că a fost o cercetare subterană / Bogdan Licu: SRI făcea transcrierile de pe convorbiri. Şi azi sunt la mapă transcrieri făcute de ofiţeri de poliţie

Judecătorul CSM Mihai Bălan a precizat, la plenul CSM când s-a dezbătut raportul Inspecţia Judiciare privind dosarele de la DNA cu magistraţi, că mandatele de interceptare au fost filtrate de instanţă şi nu este vorba despre „o cercetare subterană cu SRI, care făcea de capul lui”. La rândul său, în aceeaşi şedinţă de plen, procurorul general Bogdan Licu a precizat că SRI făcea transcrierile de pe convorbiri. „Şi în momentul de faţă, avem procurori care pun la mapă transcrieri făcute de ofiţeri de poliţie”, a completat acesta.

1177 afișări
Imaginea articolului Mii de dosare cu magistraţi. Judecătorul CSM Mihai Bălan apără SRI: Nu vreau să se lase impresia că a fost o cercetare subterană / Bogdan Licu: SRI făcea transcrierile de pe convorbiri. Şi azi sunt la mapă transcrieri făcute de ofiţeri de poliţie

Judecătorul CSM Mihai Bălan, despre dosarele de la DNA cu magistraţi: Nu vreau să se lase impresia că a fost o cercetare subterană, cu SRI care făcea de capul lui

Judecătorul CSM a vorbit şi despre dosarele cu magistraţi lăsate în nelucrare ani de zile de procurori şi menţionate în raportul Inspecţiei Judiciare. 
 
„Foarte rău. După cum la instanţe (...) vine Inspecţia Judiciară şi te controlează şi vede dacă ai restanţe sau dacă ai dosare pe care le soluţionezi într-o perioadă nerezonabilă de timp, tot aşa trebuia să se întâmple şi la DNA, structura centrală sau structurile teritoriale. (...) Nu pot să fiu de acord, sau nu vreau să se lase să se insinueze acest lucru, că un dosar lăsat în nelucrare înseamnă un abuz asupra celui cercetat. Mă refer ca tipar. Nu reiese de niciunde din acest raport că un judecător a fost chemat patru ani de zile la parchet constant punându-se presiune pe el, sau un procuror, (...) şi în felul acesta să se insinueze că soluţiile pe care le-ar putea pronunţă sau le-au pronunţat deja acei judecători sau procurori ar fi fost rezultatul unor astfel de presiuni, pentru că în spaţiul public, înainte de apariţia acestui raport, de doi ani şi jumătate, acest lucru îl auzim: judecători şi procurori care au dat soluţiile pe care le-au dat din cauza că au fost presaţi. Nu, nu se poate pune între această constatare şi ce v-am spus mai departe”, a spus magistratul. 
 
Bălan a apărat însă SRI, spunând că aceste acţiuni nu erau făcute fără cunoştinţa altor instituţii.„Nu voi contesta sau analiza un act jurisdicţional al unui judecător din altă prismă dect cea a ilegalităţii . (...) Toate cereri de autorizaţie au trecut prin filtrul instanţelor. (...) Nu vreau să se lase impresia că a fost o cercetare subterană, cu SRI care făcea de capul lui, cu parchete care veneau singure. Nu. Tot ceea ce s-a întâmplat bănuiesc că se găseşte în dosare (informaţii privind interceptările, n.r.)”, a spus Bălan. 
 
La rândul său, în aceeaşi şedinţă de plen, procurorul general Bogdan Licu a precizat că este „circumspect” cu privire la acuzaţiile lansate la adresa SRI privind implicarea în dosare.  
 
„Nu vreau să discut de protocoale, SRI (...) dar eu sunt destul de circumspect cu privire la acuzaţiile care i se aduc SRI. Eu şi nu regăsiţi nicăieri semmnătura mea pe un protocol, nu am semnat. Dar eu am un exemplu. Nu ştiu ce s-a întâmplat într-adevăr. Dar dacă la Ploieşti, în dosarele instrumentate SIIJ în care s-au devoalat aspecte inimaginabile ale unor foşti colegi, nu s-a reţinut imixtiunea SRI. 
 
SRI făcea transcrierile de pe convorbiri, sunt de acord cu dumneavoastră. Dar vreau să vă spun obligaţia procurorului de a verifica acele transcrieri. Şi în momentul de faţă, avem procurori care pun la mapă transcrieri făcute de ofiţeri de poliţie fără să se uite o clipă pe ele şi fără să aibă habar ce conţin transcrierile. O boală care era atunci e şi acum, dar sub altă formă”, a explicat Bogdan Licu. 
 
Serviciul Român de Informaţii a fost cel care asigura suportul pentru realizarea interceptărilor din dosarele penale, în unele cazuri fiind chiar beneficiar secundar. 
 
De altfel, colaborarea strânsă dintre parchete şi SRI a fost menţionată în protocoalele secrete semnate în 2009 şi apoi în 2016. În aceste documente, declasificate abia anul trecut, era menţionat modul de lucru dintre procurori şi ofiţeri, implicit echipele mixte.
 
Într-un interviu, fostul secretar general al SRI Dumitru Dumbravă, a catalogat justiţia drept “câmp tactic” pentru serviciul de informaţii.

Taguri:
csm,
dna,
raport

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici