Militar român mort în Afganistan

Un militar român din Batalionul 300 Infanterie "Sfântul Andrei", detaşat în Afganistan, a murit în urma unui atac cu armament uşor, a informat Ministerul Apărării.

720 afișări
Imaginea articolului Militar român mort în Afganistan

Fruntaşul Claudiu Marius Covrig

Militarul român ucis în Afganistan era în misiune de la începutul acestui an şi urma să se întoarcă în ţară peste câteva săptămâni, a declarat Corneliu Pavel, purtătorul de cuvânt al Batalionulului 300 Infanterie Galaţi.

Potrivit lui Corneliu Pavel, fruntaşul Claudiu Marius Covrig se afla, alături de mai mulţi colegi, într-o misiune de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat - Kabul), unde patrula, formată din patru transportoare amfibii blindate, a fost atacată de forţe insurgente cu armament uşor şi aruncătoare de grenade.

În urma incidentului Marius Covrig şi-a pierdut viaţa, iar alţi trei militari, respectiv sergentul major Daniel Drugan (26 de ani), sublocotenetul Marius Apostol (24 de ani), ambii de la Batalionul 300 Infanterie Galaţi, şi caporalul Marius Barbu (31 de ani), de la o unitate militară din Focşani, au fost răniţi uşor de schije.

Sursa citată a declarat corespondentului MEDIAFAX că cei trei răniţi, care sunt în afara oricărui pericol, se află în prezent la spitalul din baza militară din Afganistan.

Marius Covrig este la prima misiune internaţională. El urma să împlinească 30 de ani în luna septembrie a acestui an şi este căsătorit, dar nu are copii. El locuia în Galaţi, împreună cu soţia sa.

Fruntaşul Marius Covrig va fi repatriat cel mai probabil la începutul săptămânii viitoare, a declarat pentru MEDIAFAX Andreea Dumitru, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării..

Potrivit sursei citate, familia acestuia va primi 80.000 de euro asigurare de viaţă. În plus, MAp va acoperi cheltuielile de înmormântare şi va oferi un ajutor suplimentar de două solde brute lunare.

Familia va primi, de asemenea, solda militarului pe luna aceasta, o sută de solde lunare brute în valoare de aproximativ 73.000 de lei şi o pensie de urmaş de 100 la sută din solda lunară, a precizat Andreea Dumitru.

Toţi cei patru militari au plecat în misiune în Afganistan în perioada decembrie 2007-ianuarie 2008 şi urmau să revină în ţară mai puţin de o lună. Batalionul din care făcea parte se află la sfârşit de misiune, săptămâna viitoare urmând să înceapă rotaţia trupelor.

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a transmis condoleanţe familiei îndoliate, alături de respectul adânc pentru jertfa supremă a fruntaşului Claudiu Marius Covrig.

Totodată, MAE transmite celor trei soldaţi răniţi urări de grabnică însănătoşire.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a transmis un mesaj de condoleanţe pentru moartea fruntaşului român Claudiu Marius Covrig, precum şi de solidaritate cu militarii răniţi în Afganistan, cărora le-a urat însănătoşire grabnică.

Şeful Guvernului mai precizează că este alături de cei trei militari români răniţi în timpul misiunii în Afganistan.

"Le preţuiesc curajul, devotamentul şi îi asigur de întreg sprijinul meu. Le urez însănătoşire grabnică şi îi aştept să se întoarcă acasă cu bine, alături de familie şi de prieteni", a mai spus premierul.

Preşedintele Traian Băsescu a transmis condoleanţe familiei fruntaşului Marius Covrig declarându-se alături de aceasta în pierderea ireparabilă pe care a suferit-o.

Totodată, şeful statului este alături de familiile celor trei militari români răniţi în aceeaşi misiune şi speră că aceştia se vor întoarce cu bine acasă.

Fruntaşul Marius Covrig, ucis, vineri, în Afganistan, a fost înaintat la gradul de sublocotenent post-mortem, iar ministrul Apărării Teodor Meleşcanu i-a înaintat preşedintelui Traian Băsescu propunerea de decorare a militarului.

Ultimul incident din Afganistan în care au fost implicaţi militari români a avut loc în 20 martie 2008, când a fost ucis tot un militar din Batalionul 300 Infanterie "Sfântul Andrei", iar un altul a fost rănit.

Fruntaşul Ionuţ Cosmin Sandu a decedat, iar caporalul Silviu Atanasiu a fost rănit la piciorul stâng, când autovehiculul Humvee în care se aflau a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. La momentul producerii exploziei, militarii îndeplineau o misiune de patrulare în provincia Zabul.

În 6 septembrie 2007, sergentul major Aurel Marcu a decedat în provincia Zabul din Afganistan, după ce un transportor amfibiu blindat a trecut peste un dispozitiv exploziv. Alţi patru militari din cadrul Batalionului 33 Vânători de Munte "Posada", dislocat în Afganistan, au fost răniţi. Sergentul major Aurel Marcu avea 31 de ani, era căsătorit şi avea un copil.

În noaptea de 19 spre 20 iunie 2006, caporalul Ionel Gheorghiţă Drăguşanu, în vârstă de 38 de ani, încadrat la Batalionul 341 Infanterie din Topraisar din anul 2001, a murit, iar alţi patru au fost răniţi, în Afganistan, când se întorceau dintr-o misiune de patrulare. Militarul care a decedat se afla în primul transportor amfibiu blindat, dintr-o coloană de patru autovehicule, care efectua o misiune de patrulare. În jurul orei 3.00 (ora României), la aproximativ 20 kilometri de Kandahar, transportorul a declanşat un dispozitiv exploziv improvizat. În urma deflagraţiei, caporalul a decedat, iar alţi patru militari au fost răniţi. Caporalul Drăguşanu era căsătorit şi avea un copil.

În 24 aprilie 2005, sergentul Narcis Şonei şi-a pierdut viaţa în Afganistan. Un număr de şapte militari se aflau într-un transportor amfibiu blindat de cercetare (primul dintr-o coloană de cinci autovehicule), care se întorcea la bază după executarea unei misiuni de patrulare.La aproximativ 60 de kilometri de Kandahar, transportorul a trecut peste un mijloc exploziv. Deflagraţia, produsă în dreptul punţii din spate, a provocat un incendiu care a declanşat explozia unor elemente de muniţie din interiorul vehiculului blindat, în urma căruia sergentul a decedat. Acesta avea 26 de ani.

În 11 noiembrie 2003, în Afganistan a fost ucis sergentul major Silviu Iosif Fogoraşi, în vârstă de 33 de ani. Era pentru prima dată când România pierdea un militar în misiuni internaţionale. Sergentul major a murit într-un atac asupra unei coloane de TAB-uri.

După trei zile, un alt militar român, rănit în timpul aceluiaşi atac, a decedat. Sergentul major Mihail Anton Samuilă a murit la spitalul din Bagram.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici