Militarii din dosarul furtului de arme, eliberaţi pentru că nu mai pot influenţa procesul

Cei şapte militari arestaţi preventiv în cazul furtului de arme de la Ciorogârla au fost eliberaţi, în 23 decembrie 2009, pentru că cercetarea judecătorească este în stadiu avansat, inculpaţii şi martorii cheie au fost audiaţi de instanţă, astfel că aceştia nu mai pot influenţa cursul procesului.

19 afișări
Imaginea articolului Militarii din dosarul furtului de arme, eliberaţi pentru că nu mai pot influenţa procesul

Militarii din dosarul furtului de arme, eliberaţi pentru că nu mai pot influenţa procesul

Instanţa Tribunalului Militar Teritorial Bucureşti (TMTB) a decis, în 23 decembrie 2009, eliberarea celor şapte militari arestaţi preventiv în cazul furtului de arme de la unitatea militară din Ciorogârla.

Judecătorii militari care au decis punerea în libertate a celor şapte militari arată în motivarea hotărârii că cercetarea judecătorească în dosarul furtului de arme de la Ciorogârla este în stadiu avansat, au fost audiaţi inculpaţii şi martorii, astfel că s-au schimbat temeiurile ce au fost avute în vedere la arestarea preventivă.

Astfel, potrivit motivării Tribunalului Militar Teritorial Bucureşti, cei şapte militari au fost puşi în libertate pentru că la instanţa de fond, Tribunalul Militar Bucureşti, care judecă dosarul privind furtul de arme de la Ciorogârla, s-a trecut de etapa audierii inculpaţilor şi a martorilor cheie propuşi prin rechizitoriul procurorilor.

Judecătorii apreciază că etapele majore de cercetare judecătorească s-au încheiat şi nu mai există riscul ca cei eliberaţi să poată influenţa de la momentul lăsării în libertate cursul procesului penal care se află în faza cercetării judecătoreşti.

"La această dată, se constată de către Tribunal (Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti - n.r) că situaţia existentă la data luării măsurii preventive s-a schimbat. Cercetarea judecătorească este în stare avansată, au fost audiaţi toţi inculpaţii şi toţi martorii acuzării, menţionaţi în actul de sesizarea al instanţei", notează magistraţii TMTB în motivarea dată, marţi, publicităţii.

Judecătorii mai notează că gradul de pericol social generic al infracţiunilor reţinute - motivat identic de la arestare şi până în prezent - "urmează în opinia tribunalului să se reflecte în eventualele pedepse concret aplicate, atât sub aspectul cuantumului cât şi al modalităţii de executare".

În motivarea Tribunalului Militar Teritorial Bucureşti se mai arată că starea de libertate a inculpaţilor "nu poate zădărnici aflarea adevărului prin influenţarea unor părţi, martori, experţi, alterarea ori distrugerea de mijloace de probă sau prin alte asemenea fapte".

Cei şapte militari au fost obligaţi, prin decizia TMTB din 23 decembrie 2009, să nu părăsească judeţul sau oraşul de domiciliu, să se prezinte la instanţele de judecată ori de câte ori sunt chemaţi, să se prezinte la unitatea de poliţie desemnată cu supravegherea acestora şi să se conformeze programului de supraveghere impus, să nu îşi schimbe domiciliul fără încunoştiinţarea instanţei şi să nu poarte arme.

Cei şapte militari arestaţi în dosarul privind furtul de arme de la unitatea militară de la Ciorogârla au părăsit în 23 decembrie 2009 Penitenciarul Rahova, potrivit deciziei definitive a Tribunalului Militar Teritorial Bucureşti.

Pe fondul dosarului, magistraţii Tribunalului Militar Bucureşti (TMB) au audiat toţi inculpaţii, precum şi martorii propuşi prin rechizitoriu de către procurori.

La următorul termen, din 11 ianuarie 2010, instanţa TMB va discuta două cereri de expertiză invocate de decanul Baroului Bucureşti, avocatul Ilie Iordăchescu. Avocatul a precizat instanţei militare că doreşte ca expertizele să fie efectuate de către Institutul Naţional de Expertize Criminalistice (INEC), şi nu de Institutul de expertize criminalistice al IGPR.

În 2 martie 2009, 11 militari au fost trimişi în judecată în cazul furtului de arme de la unitatea militară din Ciorogârla. Aceştia sunt acuzaţi de furt calificat, călcare de consemn şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Astfel, au fost trimişi în judecată, în stare de arest, sergentul Marius Tudorache - pentru furt calificat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, călcare de consemn şi instigare la această infracţiune, sergentul major Ionuţ Nicolae Gagea - pentru furt calificat, caporalul Ion Petrică - pentru furt calificat şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, caporalul Cristian Radu, soldatul Nicuşor Niţă, caporalul Marian Tudorache şi soldatul Marian Dinu. Totodată, au fost trimişi în judecată caporalul Constantin Marian Danciu, soldatul Daniel Gugea, soldatul Ştefan Stoilă şi sergentul Valerică Gavrilă - pentru călcare de consemn.

Potrivit procurorilor, militarii ce asigurau paza unităţii militare şi-au încălcat atribuţiile fie prin neverificarea existenţei şi integrităţii lacătelor de la depozitul de armament pe care îl aveau în pază şi apărare, la fiecare dintre cele două intrări în postul de santinelă, fie prin părăsirea postului de santinelă fără a fi schimbaţi în mod regulamentar într-un anumit interval de timp, fie prin neexecutarea serviciului de santinelă între anumite ore. Valoarea totală a armelor şi a obiectelor sustrase din depozitul de armament este de peste 34.500 de lei.

În cazul furtului de arme de la Ciorogârla au mai fost arestate preventiv 14 persoane, la sfârşitul anului trecut. Anchetatorii au descins, în 27 decembrie 2009, în 45 de locuri, fiind găsite 27 de arme din cele dispărute în urmă cu un an de la unitatea militară din Ciorogârla.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici