Minerii din Râmnicu Vâlcea protestează. Aceştia acuză conducerea

  • Câteva zeci de angajaţi de la Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea au refuzat azi să intre la lucru
  • Angajaţii protestează împotriva reducerii de salariu
  • Conducerea a anunţat că salariile vor fi tăiate cu 10%
3584 afișări
Imaginea articolului Minerii din Râmnicu Vâlcea protestează. Aceştia acuză conducerea

Minerii din Râmnicu Vâlcea protestează. Aceştia acuză conducerea

Câteva zeci de angajaţi de la Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea au refuzat, vineri dimineaţa, să intre la lucru. Angajaţii protestează astfel după ce conducerea i-a anunţat că începând cu luna februarie salariile vor fi reduse cu 10 la sută.

Potrivit conducerii exploatării de sare Râmnicu Vâlcea, veniturile societăţii au scăzut în 2020 din cauza lipsei comenzilor.

Directorul Exploatării Miniere Râmnicu Vâlcea, Cristian Miu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că în ianuarie 2020, societatea a vândut doar 6 mii tone de sare, faţă de 70 de mii de tone câte au fost vândute în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Potrivit lui Miu, pentru că societatea nu mai are bani, aproximativ o sută de angajaţi vor fi disponibilizaţi, iar, începând cu luna februarie, programul de lucru va fi redus la patru zile pe săptămână.

„Sunt aproximativ 25 de mineri care lucrează în subteran şi alţii care lucrează la suprafaţă, care azi dimineaţă (vineri dimineaţă-n.r.), într-adevăr, n-au vrut să intre la lucru. Cred că este o problemă de comunicare care va fi rezolvată. Noi sperăm ca oamenii să înţeleagă situaţia. Din cauza problemei apărute în urma denunţării unilaterale a contractului de către Cieh Soda şi a timpului călduros, că nu putem vinde sare, nu ne putem face veniturile. Şi atunci s-a luat măsura de reducere a programului de lucru de la cinci zile la patru zile pe săptămână. Asta înseamnă 10 la sută mai puţin la salariu. (...) Închiderea Chieh Soda ne-a afectat activitatea de producţie, ne-a afectat tot. Dacă nu luăm nişte măsuri nepopulare, nu putem rezista pe piaţă. Avem un program de restructure depus la societate, urmează să fie analizat în Consiliul de Administraţie, apoi, dacă nu se întâmplă nimic... trebuie să restructurăm că altfel nu putem rezista pe piaţă. Aproximativ o sută de oameni vor fi restructuraţi”, a spus Cristian Miu.

547 de persoane lucrează acum la exploatarea minieră a sării Râmnicu Vâlcea. Potrivit liderilor de sindicat, vineri dimineaţa, oamenii au fost chemaţi la discuţii.

Dumitru Jianu, liderul Sindicatului „Salroca”, a declarat că singura soluţie pentru rezolvarea problemelor ar fi ca Cieh Soda să se redeschidă şi ca afară să ningă pentru a putea vinde sare.

„Toţi angajaţii sunt afectaţi. Două sectoare sunt afectate din cauza lipsei comenzilor sării, soluţiei şi calcarului şi salina din cauza lipsei de desfacere la sare gemă. Nu a nins şi nu au fost consumate stocurile de sare. Principalul cumpărător este CNAIR. În acest moment, avem o discuţie cu oamenii să le explicăm situaţia. (...) Singura soluţie pentru sucursală în viitorul apropiat, în afară de problema temperaturilor de afară, ar fi repornirea Cieh Soda România care este închisă de anul trecut din septembrie. Nu livrăm decât la terţi şi Chimcomplex”, a declarat, pentru MEDIFAX, Dumitru Jianu.

Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea este sucursală a Societăţii Naţionale a Sării şi se află în subordinea Ministerului Economiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici