Ministerul Dezvoltării acuză "dezinformarea": Agrementul pentru Arena Naţională, emis în 16 februarie

Ministerul Dezvoltării îl acuză pe primarul interimar al Capitalei de dezinformare în cazul avizelor necesare redeschiderii Arenei Naţionale şi susţine că agrementul tehnic a fost eliberat de minister din 16 februarie, însă pe 4 martie s-a solicitat modificarea acestuia.

1588 afișări
Imaginea articolului Ministerul Dezvoltării acuză "dezinformarea": Agrementul pentru Arena Naţională, emis în 16 februarie

Ministerul Dezvoltării acuză "dezinformarea": Agrementul pentru Arena Naţională, emis în 16 februarie (Imagine: Alexandru Solomon/ Arhiva Mediafax Foto)

În şedinţele care au avut loc în perioada ianuarie - februarie 2016, şedinţe la care au participat reprezentanţi ai PMB, IGSU, ISU Bucureşti şi MDRAP, precum şi un expert, s-a întocmit o completare a raportului de expertiză. Raportul precizează că Stadionul Naţional nu prezintă, chiar în caz de aprindere a membranei, risc pentru utilizatorii acestuia.

"În cazul materialului din care este construită copertina stadionului, agrementul a fost elaborat de către Institutul de Cercetări pentru Echipamente şi Tehnologii în Construcţii – ICECON S.A. Bucureşti şi a fost analizat în şedinţa din data de 16.02.2016 a Comisiei de avizare nr.1 a agrementelor tehnice în construcţii. În baza avizului favorabil al Comisiei sus menţionate, Consiliul Tehnic Permanent pentru Construcţii, organism constituit pe lângă Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a emis, în data de 16.02.2016, avizul tehnic pentru agrementul nr. 016-03/484-2016 pentru membrana arhitecturală pentru copertine tip Duraskin clasa C", se arată într-un comunicat de presă al ministerului.

Ministerul mai precizează că, pe 4 martie, titularul de agrement, asocierea JV Max BOGL –Astaldi, a solicitat ICECON SA Bucureşti modificarea agrementului tehnic prin înlocuirea rapoartelor de clasificare la foc rezultate în urma analizelor de laborator efectuate la IGSU – Centrul Naţional pentru Securitate si Incendiu şi Protecţie Civilă (acreditat naţional) cu rapoarte de clasificare cu rezultate superioare emise de către laboratorul de testare CSI SpA Italia, laborator acreditat, notificat la Bruxelles.

Solicitarea va fi analizată în Comisia de avizare convocată pentru 14 martie, mai precizează sursa citată.

"Ministerul Administraţiei Publice şi Dezvoltării Regionale apreciază că primarul General al Municipiului Bucureşti, domnul Răzvan Sava, a dezinformat opinia publică cu privire la subiectul funcţionării Arenei Naţionale: aşa cum am arătat mai sus, documentaţia pentru modificarea agrementului tehnic emis încă din 16.02.2016 a fost depusă abia în data de 04.03.2016. În cazul în care, domnul primar General al Municipiului Bucureşti are o altă soluţie pentru redeschiderea Arenei Naţionale pentru competiţiile şi evenimentele publice, Ministerul Administraţiei Publice şi Dezvoltării Regionale îi solicită primarului să declare public care este soluţia şi de ce a nu a transmis, până acum, instituţiilor abilitate, soluţiile domniei sale", se arată în comunicatul citat.

Vicepremierul Vasile Dîncu a declarat recent că stadionul poate fi redeschis, dar Primăria Capitalei refuză să îşi dea acordul. "Există în acest moment toate condiţiile pentru ca să se desfăşoare meciul la Bucureşti, meciul cu Spania în 27 martie, este numai problema acceptului Primăriei. Am încercat şi alte soluţii în acel moment ca să-l convingem, ne-am asumat responsabilitatea - Ministerul pe care îl conduc, Ministerul de Interne, ISU şi toţi ceilalţi, inclusiv Federaţia Română de Fotbal", a precizat vicepremierul.

Primarul interimar Răzvan Sava a declarat că "trebuie să primim agrementul necesar ca Arena Naţională să obţină autorizaţia de securitate la incendiu". Îi solicit public domnului vicepremier Dîncu să grăbească procedurile la minister şi să elibereze agrementul necesar", a declarat Sava.

Cel mai mare stadion din România, Arena Naţională, este închis de patru luni deoarece nu a primit avizul de funcţionare din partea ISU. Dacă se va redeschide în timp util, Arena Naţională ar putea găzdui şi meciul amical programat pe 27 Martie împotriva Spaniei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici