Ministerul Educaţiei, despre filmul prezentat la Vaslui: Trebuie să încetăm să avem o abordare dură

Secretarul de stat din Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Gabriel Liviu Ispas, a recomandat profesorilor să fie mai prudenţi în activitatea din şcoli, referindu-se la filmul prezentat de un profesor de religie unor elevi din Vaslui, adăugând că "abordarea dură" trebuie să înceteze.

478 afișări
Imaginea articolului Ministerul Educaţiei, despre filmul prezentat la Vaslui: Trebuie să încetăm să avem o abordare dură

Ministerul Educaţiei, despre filmul prezentat la Vaslui: Trebuie să încetăm să avem o abordare dură (Imagine: Octav Ganea/ Arhiva Mediafax Foto)

Gabriel Liviu Ispas, aflat la Constanţa la conferinţa naţională cu tema “Rolul autorităţilor locale în reformarea învăţământului românesc”, a declarat că a citit despre incidentul din Vaslui, iar cazul ar trebui analizat atent de ISJ, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Am citit şi comentariile din spaţiul public şi cred că va fi nevoie ca, în momentul în care elevul va fi stabilizat, o comisie atât de la nivelul şcolii, cât şi de la nivelul ISJ să analizeze efectiv ce s-a întâmplat”, a spus Ispas.

Secretarul de stat din MECS crede că filmul nu ar fi trebuit prezentat la şcoală, pentru că "nu toţi elevii din România vor să fie chirurgi şi pot suporta imagini care pot să fie foarte directe”, iar profesorii ar trebui să fie mai atenţi cu tipul de informaţii prezentate elevilor la ore.

"Personal cred că nu trebuia să fie vizionat acel film la oră. Trebuie să fim puţin mai atenţi cu ce tip de mesaje dăm elevilor, ce tip de informaţii dăm. (...) Oricum aştept cu mare interes ce vor descoperi cei din şcoală, respectiv cei din Inspectorat, însă pentru toţi profesorii, mai ales pentru profesorii de religie, recomandarea ar fi să fie mult mai prudenţi în ceea ce fac la oră”, a declarat Gabriel Liviu Ispas, adăugând că nu era treaba profesorului de religie să aibă astfel de discuţii cu elevii.

"Era treaba profesorului de religie să aibă astfel de discuţii cu elevii? Categoric, nu. Am spus-o de mai multe ori şi o spun în continuare: chiar dacă eu cred că este important ca elevii să aibă noţiuni despre religia lor, trebuie să încetăm să avem o abordare dură. (...) Nu cred că un profesor de religie se poate transforma într-o dimineaţă într-un psiholog sau un pedagog şi nici măcar în consilier şcolar. Dacă vrea să fie consilier şcolar, să se ducă să fie consilier şcolar, dar să nu mai amestece lucrurile şi tendinţa asta de exagerare ne face foarte mult rău”, a conchis Ispas.

Miercuri, un profesor de religie a prezentat unor elevi ai Liceului "Emil Racoviţă” din Vaslui un film despre avorturi, iar un elev în vârstă de 17 ani a leşinat în timpul vizionării. Ulterior, profesorul de religie Gabriel Vrânceanu a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că a prezentat elevilor filmul pentru ca aceştia să "perceapă păcatul avortului".

Inspectoratul Şcolar Judeţean a început o anchetă în acest caz, iar Comisia de disciplină din cadrul liceului vasluian se va pronunţa, în termen de o lună, asupra faptei profesorului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici