Ministerul Educaţiei: Înscrierile în grădiniţe sunt monitorizate continuu în Bucureşti şi 27 de judeţe

Înscrierile în grădiniţe sunt monitorizate continuu în Bucureşti şi 27 de judeţe, după introducerea sistemului on-line, brevetat în Capitală în 2014, fapt care a dus la dispariţia înscrierilor unui copil în mai multe unităţi, a declarat, pentru MEDIAFAX, consilierul ministerial Constantin Trăistaru.

2006 afișări
Imaginea articolului Ministerul Educaţiei: Înscrierile în grădiniţe sunt monitorizate continuu în Bucureşti şi 27 de judeţe

Ministerul Educaţiei: Înscrierile în grădiniţe sunt monitorizate continuu în Bucureşti şi 27 de judeţe (Imagine: Bogdan Stamatin/mediafax Foto)

"Prin Hotărâre de Guvern, cifra de şcolarizare la preşcolar pentru 2015-2016 este de 665.000 de locuri. Anul trecut, pentru a elimina sistemul înscrierii unui copil în mai multe grădiniţe, care făcea ca, mereu, pe hârtie să fie mai mulţi copii înscrişi decât în realitate, am introdus la Bucureşti un sistem unic de înscriere. Astfel, odată înscris la o grădiniţă, un copil nu mai poate fi înscris şi la alta, pentru că nu-i dă voie sistemul. Am eliminat înscrierile paralele. Niciunui copil nu-i poate fi refuzat accesul în preşcolar", a spus consilierul ministerial Constantin Trăistaru, fost inspector general şcolar al Capitalei.

Potrivit lui Trăistaru, după Bucureşti, alte 27 de judeţe au introdus sistemul înscrierii electronice, iar din 2016 va funcţiona, probabil, în toată România.

Aproximativ 180.000 de copii au fost reînscrişi, până în prezent, prin aplicaţia informatică a Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MECS).

"Toţi copiii au loc în grădiniţă. Admiterea în preşcolar are două etape, una a reînscrierilor, unde sunt aproximativ 180.000 de copii, şi înscrierile pentru cei care nu au frecventat niciodată o grădiniţă, 210.000 de copii până acum. Mai sunt şi înscrierile tradiţionale, în restul judeţelor", a precizat Trăistaru.

Potrivit calendarului privind cuprinderea copiilor cu vârste între trei şi şase ani în învăţământul preşcolar, luni a început etapa înscrierii copiilor care merg la grădiniţă pentru prima dată din toamnă. În paralel, din 27 aprilie s-a desfăşurat şi reînscrierea în anul şcolar 2015-2016 a copiilor care au fost şi în acest an în învăţământul preşcolar.

Cererile de înscriere pot fi înregistrate de inspectoratele şcolare cu ajutorul unei aplicaţii informatice puse la dispoziţie, opţional, de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice. Aplicaţia informatică este disponibilă în toată perioada de înscriere, fiecare inspectorat şcolar având posibilitatea de a o utiliza în fiecare zi de înscriere sau doar la sfârşitul procesului.

Pentru anul şcolar 2015-2016 au fost alocate 665.000 de locuri în învăţământul preşcolar, la grupele de vârstă mică, mijlocie şi mare. Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice a solicitat inspectoratelor şcolare judeţene şi Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti să asigure toate măsurile necesare finalizării până la 1 august a tuturor procedurilor de înscriere şi reînscriere.

Conducerile unităţilor de învăţământ preşcolar trebuie să afişeze câţi copii pot fi înscrişi, în funcţie de capacitatea instituţiei, care este numărul de locuri aprobat prin planul de şcolarizare pentru anul şcolar 2015-2016, pe grupe de vârstă, şi criteriile generale stabilite de Consiliul de administraţie pentru înscrierea copiilor. De asemenea, vor fi afişate numărul copiilor reînscrişi şi numărul celor înscrişi zilnic, în perioada stabilită.

Perioadele de înscriere şi reînscriere, precum şi orarul aferent sunt stabilite de conducerile unităţilor de învăţământ şi trebuie afişate la loc vizibil, în fiecare grădiniţă, pentru a fi cât mai accesibile părinţilor. În măsura în care este posibil, aceste informaţiile vor fi publicate şi pe site-urile grădiniţelor şi, eventual, pe site-ul inspectoratului şcolar judeţean, a precizat Ministerul Educaţiei, într-un comunicat de presă.

Înscrierile pot continua şi după data de 1 august, în limita locurilor disponibile. După finalizarea etapei de reînscriere, ocuparea locurilor libere se va face în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă - grupa mare (copii de 5 ani), grupa mijlocie (copii de 4 ani) şi grupa mică (copii de 2-3 ani).

Locurile libere vor fi ocupate şi pe baza criteriilor generale de departajare, pe care grădiniţele le aplică atunci când există mai multe solicitări decât numărul de locuri, printre acestea fiind apropierea de domiciliul copilului, existenţa unui frate al copilului înmatriculat în acea grădiniţă, părinte unic întreţinător de familie sau încadrarea în grad de handicap a copilului, înscrisă într-un certificat medical.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici