Ministerul Educaţiei Naţionale, după crima de la Timişoara: Personalul didactic este testat anual din punct de vedere psihologic

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a precizat, miercuri, că personalul din unităţile de învăţământ este evaluat anual punct de vedere psihologc. Explicaţiile vin în contextul cazului de la Timişoara, unde o educatoare şi-a ucis fiica, marţi seara, tăindu-i venele.

1038 afișări
Imaginea articolului Ministerul Educaţiei Naţionale, după crima de la Timişoara: Personalul didactic este testat anual din punct de vedere psihologic

Ministerul Educaţiei Naţionale, după crima de la Timişoara: Personalul didactic este testat anual din punct de vedere psihologic

„Personalul didactic din unităţile de învăţământ este testat anual din punct de vedere medical şi psihologic. Obligativitatea acestor teste este dată de prevederile HG nr. 1169/2011 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor, respectiv prevederile Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011”, se arată într-un comunicat transmis, miercuri, de MEN.

Potrivit sursei citate, unităţile de învăţământ trebuie să încheie contracte de servicii de specialitate pentru medicina muncii, în vederea testării periodice anuale a angajaţilor din fiecare unitate de învăţământ.

De asemenea, spun reprezentanţii MEN, specialiştii firmei furnizoare de servicii medicale folosesc în cadrul evaluării de medicină a muncii două tipuri de analize/investigaţii: analize medicale generale şi teste psihologice aplicate de către o persoană specializată.

„La indicaţia medicului de medicina muncii, personalul didactic din instituţiile de învăţământ poate fi supus şi unui examen psihiatric, potrivit HG nr. 1169/2011 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor. În acelaşi timp, art. 233 alin. (2) din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 prevede următoarele: Din categoria personalului didactic pot face parte persoanele care îndeplinesc condiţiile de studii prevăzute de lege, care au capacitatea de exercitare deplină a drepturilor, o conduită morală conformă deontologiei profesionale şi sunt apte din punct de vedere medical şi psihologic pentru îndeplinirea funcţiei”, se mai arată în comunicatul MEN.

Totodată, spun reprezentanţii Ministerului Educaţiei, conform prevederilor legale aplicabile, încadrarea şi menţinerea într-o funcţie didactică sau didactică auxiliară, precum şi într-o funcţie de conducere, de îndrumare şi de control sunt condiţionate de prezentarea unui certificat medical.

„Potrivit art. 234, alin. (4) din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, în situaţii de inaptitudine profesională de natură psihocomportamentală, conducerea unităţii sau a instituţiei de învăţământ poate solicita, cu acordul consiliului de administraţie, un nou examen medical complet. Aceeaşi prevedere se aplică, în mod similar, funcţiilor de conducere, de îndrumare şi de control, precum şi personalului din unităţile conexe învăţământului”, se mai arată în comunicatul de la Educaţie.

Oana Neţ, o educatoare de 38 de ani din Timişoara, i-a tăiat venele, marţi noapte, fiicei sale de patru ani la ambele mâini şi apoi a înecat-o în cadă.

Educatoarea a fost supusă unui consult psihiatric la Spitalul Judeţean Timişoara, miercuri. Femeia a fost internată imediat după ce a comis crima, pentru că a consumat erbicid în încercarea de a se sinucide.

Potrivit reprezentanţilor Spitalului Judeţean Timişoara, în urma unui consult psihiatric, medicii au stabilit că femeia are nevoie de tratament de specialitate, astfel că a fost transferată pe Secţia de Psihiatrie, dar şi că poate fi audiată de procurori. Ulterior, educatoarea a fost condusă la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, iar la finalul audierilor, femeia a fost reţinută pentru 24 de ore pentru săvârşirea infracţiunii de omor comis al unui membru al familiei.

“Femeia a fost audiată de procurori şi s-a luat decizia reţinerii pe o durată de 24 de ore, fiind introdusă în arestul IPJ Timiş. Cel mai probabil mâine (n.r. joi) va fi prezentată cu propunere de arestare preventivă la Tribunalul Timiş. Cu siguranţă se va dispune efectuarea unei expertize psihiatrice”, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, Diana Gîtan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici