Ministerul Justiţiei transmite că OUG care reglementează cadrul de funcţionare pentru Fondul Suveran de Investiţii poate fi neconstituţională

Ministrul Finanţelor, Orlando Teodorovici, a transmis un document Secretariatului General al Guvernului - condus de Toni Greblă - în care arată că OUG care reglementează cadrul de funcţionare a Fondului Suveran Investiţii are un caracter neconstituţional, potrivit unor aspecte transmise de MJ.

955 afișări
Imaginea articolului Ministerul Justiţiei transmite că OUG care reglementează cadrul de funcţionare pentru Fondul Suveran de Investiţii poate fi neconstituţională

Ministerul Justiţiei transmite că OUG care reglementează cadrul de funcţionare a Fondului Suveran Investiţii poate fi neconstituţională

„Ministerul Justiţiei prin adresa numărul 96729/13.11.2018 atrage atenţia asupra caracterului neconstituţional al proiectului de act normativ pentru următoarele aspecte: (...) 2. Referirea la <fonduri suverane> . Sintagma fonduri suverane fiind susceptibilă de a genera confuzie, în sensul că, de principiu, înfiinţarea unor astfel de Fonduri ar fi necesar să se raporteze la caracterul unic şi invizibil al suveranităţii, poate crea premisele unor vicii de neconstituţionalitate prin raportare la articolul 1 alineatul 5 din Constituţie, pentru lipsă de claritate, numărul potenţial al fondurilor care vor putea fi înfiinţate, fiind, în mod virtual, nelimitat. 3. Derogările de la dispoziţiile unor reglementări la nivel de lege, care pot creea remisele unor vicii de neconstituţionalitate prin prisma afectării statului de drept, prin realizarea unei reglementări în mod esenţial derogatorii, pe calea Ordonanţei de Urgenţă (...)”, se arată în documentul semnat de ministrul Finanţelor Publice, publicat pe Facebook de fostul premier Victor Ponta.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a evitat, vineri, să vorbească pe tema acestui subiect, cu toate că ministrul Finanţelor cita, în documentul publicat de Ponta, dintr-o adresă a Ministerului condus de el.

„De ce ar fi neconstituţională? Întrebaţi-l pe dânsul (n.r. - Eugen Orlando Teodorovici) să vă aducă argumente. Eu ştiu bine ce lege a fost declarată neconstituţională. Mai are potenţial de neconstituţionalitate? CCR e singura în măsură să se exprime în acest sens. Nu am zis că trebuie să ajungă pe masa CCR. Am spus că în legătură cu o OUG, lege, are capacitatea să se pronunţe numai Curtea Constituţională”, a declarat ministrul Justiţiei.

Tudorel Toader a fost întrebat de jurnlişti dacă Ministerul Justiţiei a trimis sau nu un document Ministerului condus de Orlando Teodorovici cu observaţii potrivit cărora Ordonanţa privind FSI ar fi neconstituţională .

„Vă daţi seama că am fost în Guvern şi am fost...” a răspuns ministrul.

Fostul premier Victor Ponta a publicat documentul trimis de către Ministerul Justiţiei, ministrului Orlando Teodorovici, privind aspecte de neconstituţionalitate ale OUG în legătură cu funcţionrea Fondului Suveran de Investiţii.

„Rechizitoriul împotriva celor vinovaţi de constituirea Fondului Suveran de Investiţii (cel mai mare jaf din avuţia României din ultimii 100 de ani ) trebuie să înceapă de azi!”, a scris Ponta pe Facebook.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat, la finalul şedinţei de joi a Guvernului, că Executivul a aprobat o ordonanţă de urgenţă care trasează cadrul legislativ general pentru înfiinţarea mai multor fonduri suverane de investiţii.

Scopul ordonanţa de urgenţă creează cadrul general privind condiţiile pe care o societate reglementată de Legea societăţiilor nr. 31/1990 trebuie să le îndeplinească pentru a fi considerată Fond Suveran de Dezvoltare şi Investiţii.

Întrebat dacă a reintrodus în forma actului normativ adoptat, joi, de Guvern obligativitatea de a respecta ordonanţa de urgenţă nr. 9 privind managementul corporativ, Teodorovici a răspuns: "Da, aşa este este introdusă această obligativitate, dar pentru discuţia care companii vor fi parte a acestui fond va fi una ulterioară care va fi stabilită prin hotărâre de Guvern care vor fi aceste companii".

Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică, pe 10 noiembrie, proiectul de cadru pentru înfiinţarea de fonduri suverane, invocând „o situaţie extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată, impunându-se adoptarea de măsuri imediate pe calea ordonanţei de urgenţă”.

Prin înfiinţarea fondurilor suverane de dezvoltare şi investiţii se are în vedere crearea unor vehicule de investiţii financiare sau intermediere financiară în acţiuni sau participaţii în proiecte sau companii profitabile, segment neacoperit în prezent pe piaţa financiară din România, care, pe de o parte, să aibă un rol multiplicator în economie pentru o dezvoltare sustenabilă şi, pe de altă parte, să catalizeze sau să mobilizeze resurse financiare disponibile către sectorul real şi proiecte profitabile, arată proiectul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici