Ministerul Muncii, despre scăderile salariale din Sănătate: Numărul zilelor nelucrătoare a fost mai mic în februarie

În luna februarie, numărul zilelor nelucrătoare, adică opt, a fost mai mic decât în luna ianuarie, când au fost 11 zile, astfel explicându-se scăderile salariale raportate de Institutul Naţional de Statistică (INS) în domeniul sanitar, arată Ministerul Muncii.

1203 afișări
Imaginea articolului Ministerul Muncii, despre scăderile salariale din Sănătate: Numărul zilelor nelucrătoare a fost mai mic în februarie

Ministerul Muncii, despre scăderile salariale din Sănătate: Numărul zilelor nelucrătoare a fost mai mic în februarie

"Singura excepţie, şi anume aceea din domeniul sanitar („Câştigul salarial mediu net a scăzut în sănătate şi asistenţă socială, -2,1%, comparativ cu luna precedentă”) se explică prin faptul că, în luna februarie, numărul zilelor nelucrătoare (opt) a fost mai mic decât în luna ianuarie (11). Menţionăm că, în sănătate şi asistenţă socială, zilele nelucrătoare, care se acoperă prin gărzi şi asigurarea continuităţii, se plătesc cu un spor de până la 100% din salariul de bază. Astfel, în luna ianuarie au fost libere prin lege zilele de 1,2 şi 24 ianuarie, cărora li se adaugă opt zile de week-end, faţă de februarie, când au fost libere doar cele opt zile de week-end", arată Ministerul Muncii, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Reacţia Ministerului Muncii vine după ce, miercuri, Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunţat că, în sănătate şi asistenţă socială, câştigul salarial mediu net a scăzut cu 2,1%, comparativ cu luna precedentă.

Potrivit Ministerului Muncii, în luna ianuarie, în sănătate, s-au angajat 4.000 de cadre sanitare, iar pentru februarie se estimează o angajare de acelaşi nivel. Asta înseamnă o creştere lunară de circa 1% a personalului, în special cu salarii de debutant, adică mai mici.

"Precizăm că şi în anii anteriori, 2016, respectiv 2017, s-a înregistrat o fluctuaţie similară între lunile ianuarie şi februarie, în ceea ce priveşte salarizarea, din aceleaşi motive precum cele enunţate anterior", mai arată Ministerul Muncii.

În februarie 2018, salariul mediu brut a fost de 4.128 lei, iar cel net a fost de 2487 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 3 lei (+0,1%), iar comparativ cu februarie 2017, salariul mediu net a crescut cu 11,2%, arată un comunicat transmis miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Potrivit INS, valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în sectorul IT (6.134 de lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.499 lei).

Ulterior, Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale a anunţat că salută creşterea salariului mediu net anunţată de Institutul Naţional de Statistică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici