Ministerul Sănătăţii anunţă că transplanturile pulmonare vor fi reluate

Transplantul pulmonar va fi reluat în scurt timp, urmare a demersurilor Ministerului Sănătăţii, prin semnarea scrisorii de intenţie între Agenţia Naţională de Transplant şi Eurotransplant, organizaţia europeană de profil, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.

503 afișări
Imaginea articolului Ministerul Sănătăţii anunţă că transplanturile pulmonare vor fi reluate

Ministerul Sănătăţii anunţă că transplanturile pulmonare vor fi reluate (Imagine: Shutterstock/ Mediafax Foto)

"Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a avut o serie de întâlniri cu Prof. Bruno Meiser, Preşedintele Eurotransplant şi Prof. Walter Klepetko, şeful Secţiei de chirurgie toracică şi al programului de transplant pulmonar de la Clinica Universitară AKH din Viena, acolo unde sunt efectuate operaţiile de transplant pentru pacienţii români, cu organe prelevate şi puse la dispoziţie prin reţeaua Eurotransplant. Astfel, s-a stabilit că pentru toţi cei 7 pacienţi români, aflaţi în evaluare, vor fi reactivate procedurile necesare, primii doi dintre aceştia urmând să fie supuşi transplantării, imediat ce vor fi identificaţi donatorii compatibili", se arată într-un comunicat de presă emis de Ministerul Sănătăţii.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, următorii paşi stabiliţi includ oficializarea relaţiei României cu Eurotransplant, prin semnarea unui nou acord - ultimul încheiat expirând la finele anului 2013 - evaluarea şi recoltarea plămânilor de la eventualii donatori români şi, ulterior, înfiinţarea a minimum trei centre regionale de urmărire post-transplant, în România.

"Părţile au convenit, totodată, că pe fondul creşterii cererilor pentru acest tip de procedură terapeutică, respectiv de faptul că AKH, prin agenţia Eurotransplant, nu poate asigura mai mult de 10 transplanturi anual, este imperios necesară deschiderea unui Centru Naţional de Transplant în România", se mai arată în documentul citat.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici