Ministerul Sănătăţii dispune o nouă anchetă la Braşov, unde o ambulanţă transporta trei persoane pe o targă. Managerul SJU spune că şoferul, probabil, s-a grăbit - VIDEO

Ministerul Sănătăţii (MS) a dispus, marţi, o nouă anchetă la Spitalul "Tractorul" din Braşov, după ce a fost sesizat că o ambulanţă transporta la această unitate trei pacienţi pe aceeaşi targă. Managerul Spitalului, Adrian Albotă, spune că şoferul ambulanţei din care au coborât mai mulţi pacienţi, o bătrână fiind scoasă din portbagaj, "probabil s-a grăbit şi în loc să facă două transporturi, cum ar fi trebuit, a făcut doar unul".

488 afișări
Imaginea articolului Ministerul Sănătăţii dispune o nouă anchetă la Braşov, unde o ambulanţă transporta trei persoane pe o targă. Managerul SJU spune că şoferul, probabil, s-a grăbit - VIDEO

MS dispune o nouă anchetă la Braşov, unde o ambulanţă transporta trei persoane pe o targă (Imagine: Mihaela Cojocariu/Mediafax Foto)

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Braşov, Adrian Albotă, spune că şoferul ambulanţei din care au coborât în faţa Spitalului "Tractorul" mai mulţi pacienţi, o bătrână fiind scoasă din portbagaj, "probabil s-a grăbit şi în loc să facă două transporturi, cum ar fi trebuit, a făcut doar unul".

Adrian Albotă, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Braşov, de care aparţine Spitalul "Tractorul", a declarat, marţi, pentru corespondentul MEDIAFAX, că şoferul ambulanţei Dacia Break, în care se aflau mai mulţi pacienţi care au fost aduşi la Spitalul "Tractorul", va fi sancţionat.

"Astăzi (n.r. - marţi) a fost mai aglomerat ca de obicei şi ambulanţa nu a putut face toate transporturile solicitate şi atunci s-a apelat la o ambulanţă care a fost bună la viaţa ei. Şoferul probabil s-a grăbit şi în loc să facă două transporturi, cum ar fi trebuit, a făcut doar unul şi a luat mai mulţi pacienţi. Nu este nici normal, nici legal, prin urmare şoferul va intra în comisia de disciplină şi va fi sancţionat pentru neglijenţa sa“, a spus managerul Spitalului Judeţean Braşov.

Albotă a precizat că în dotarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Braşov, pe lângă autosanitarele noi, există şi trei ambulanţe vechi, care ar trebui casate, dar care mai sunt folosite în situaţii limită sau în cazuri care nu sunt grave, cum ar fi transportul de medicamente sau al pacienţilor internaţi de la un spital la altul pentru diverse analize.

Marţi dimineaţă, jurnaliştii care se aflau în faţa Spitalului "Tractorul", unde mai multe persoane veniseră să aprindă o lumânare şi să aducă flori pentru bătrâna de 82 de ani lăsată să plece din unitatea sanitară şi găsită moartă de frig pe un câmp, au observat cum dintr-o ambulanţă Dacia Break, veche şi ruginită, oprită în faţa spitalului au coborât mai multe persoane, o bătrână fiind scoasă din portbagaj.

Şoferul a adus pacientele la Spitalul "Tractorul" de la altă unitate medicală, pentru diverse investigaţii şi analize.

Ministerul Sănătăţii a dispus o anchetă în acest caz. "Din ambulanţă au coborât trei pacienţi, toţi trei fiind înghesuţi pe singura targă din maşină", a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore.

Ministerul Sănătăţii a cerut Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Braşov să verifice din ce cauză s-a ajuns în situaţia ca mai mulţi bolnavi să fie transportaţi cu aceeaşi ambulanţă şi dacă exista autorizaţie.

Totodată, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a trimis corpul de control la Spitalul "Tractorul", nemulţumit de rezultatul anchetei făcute de DSP Braşov în cazul bătrânei care a fost lăsată să plece din unitate şi a fost apoi găsită moartă de frig pe un câmp.

Zeci de persoane, oameni obişnuiţi sau care au cunoscut-o pe bătrâna de 82 de ani care a plecat de la Spitalul "Tractorul" din Braşov în pijamale şi papuci şi a fost găsită moartă de frig pe un câmp, au mers, marţi, la unitatea medicală cu flori şi lumânări, pentru a fi alături de rudele femeii.

Bătrâna de 82 de ani a fost găsită moartă, duminică seară, pe un câmp din zona cartierului Rulmentul din Braşov, după ce cu o zi în urmă fusese lăsată să plece din Spitalul "Tractorul" în pijamale, cu papuci de casă şi având o păturică pe umeri.

Crina Coliban, nepoata bătrânei, declara, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX că bunica sa s-a simţit foarte rău sâmbătă, suferind un edem pulmonar cu stop cardio-respirator, şi a solicitat intervenţia unei ambulanţe.

"A fost resuscitată cardiac timp de 40 de minute, apoi a fost dusă la Spitalul Judeţean. De acolo, ieri dimineaţă, la ora 07.00 medicii au decis să o trimită la Spitalul «Tractorul» pe motiv că nu mai era de competenţa lor, pentru investigaţii la Secţia de Urologie. Ne-am dus cu ea şi acolo ni s-a spus că trebuie să-i aducem nişte haine de acasă. Mama mea s-a dus acasă să ia haine... a lipsit 20 de minute, iar când s-a întors gardianul i-a spus că bunica a plecat cu un taxi, în pijamale şi papuci de casă“, spunea femeia.

Ea preciza că agentul de pază de la spital i-a povestit că bunica sa a fost lăsată de medicii de pe ambulanţă pe un scaun, pe coridor, cu fişa medicală în mână.

"A venit apoi medicul Grigore, o femeie, şi a întrebat-o «Cum te simţi, mamaie?». Bunica a spus: «Bine şi vreau să plec acasă, la Brăila». Doctoriţa Grigore i-a spus apoi «Mie dacă-mi semnaţi fişa asta, puteţi să plecaţi». Şi ea a semnat“, mai spunea nepoata femeii dispărute.

Ea afirma că agentul de pază i-a povestit că bătrâna i-a cerut 100 de lei ca să plece acasă, la Brăila, şi că o infirmieră care îşi încheiase ziua de lucru a condus-o până la un taxi, deşi bătrâna era îmbrăcată în pijamale.

Când s-a urcat în taxi, bătrâna a spus că vrea să meargă la Brăila, iar taximetristul a refuzat cursa.

În urma anchetei interne declanşate la Spitalul "Tractorul" din Braşov s-a stabilit că medicul Veronica Grigore, care a lăsat-o să plece din spital pe bătrână, nu are niciun fel de contract cu această unitate sau cu alt spital din Braşov, ci lucrează la Sfântu Gheorghe. Ea a fost rugată de medicul de gardă titular, Eva Ionel, să îi ţină locul pentru că se simţea rău. Doctoriţa Veronica Grigore, care a fost rezidenta medicului Eva Ionel de la Spitalul Judeţean Braşov, lucrează ca reumatolog la SJ Sfântu Gheorghe.

Directorul medical al Spitalului "Tractorul", Daniela Neculoiu, declarat că în cazul Veronicăi Grigore va fi sesizată Poliţia, deoarece aceasta nu avea voie să presteze servicii fără un contract cu spitalul.

La rândul său, managerul Spitalului Judeţean din Sfântu Gheorghe, András-Nagy Róbert, a lăudat activitatea doctoriţei Veronica Grigore, spunând că activitatea secţiei de reumatologie s-a îmbunătăţit de când medicul este la unitatea sanitară.

András-Nagy Róbert spunea că Veronica Grigore ar fi vrut să o interneze pe bătrână, dar aceasta a refuzat şi, în plus, pe fişa UPU a pacientei nu scria că aceasta ar suferi de vreo boală neurologică, iar când bătrâna a fost externată, nu avea tulburări de orientare în spaţiu şi timp. Potrivit lui András-Nagy Róbert, dacă medicul din Sfântu Gheorghe ar fi ştiut că pacienta avea tulburări de memorie, nu ar fi lăsat-o să plece.

După ce în urma necropsiei s-a stabilit că bătrâna a murit din cauza frigului, Poliţia Braşov a deschis o anchetă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici