Ministerul Sănătăţii: Nu s-au constatat abateri de la prevederile legale privind manipularea cadavrelor la IML Cluj

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii (MS) spun că nu s-au constatat abateri de la prevederile legale referitoare la manipularea cadavrelor umane la IML Cluj, iar informaţiile apărute în presă despre "profanarea de cadavre" sunt "eronate".

216 afișări
Imaginea articolului Ministerul Sănătăţii: Nu s-au constatat abateri de la prevederile legale privind manipularea cadavrelor la IML Cluj

Ministerul Sănătăţii: Nu s-au constatat abateri de la prevederile legale privind manipularea cadavrelor la IML Cluj (Imagine: Lucian Muntean/ Arhiva Mediafax Foto)

Conform unui comunicat de presă transmis de Ministerul Sănătăţii, instituţia a solicitat Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj să facă o verificare la IML Cluj, "în urma informaţiilor apărute în mass-media privind prezenţa a cinci cadavre decapitate, presupus profanate".

Potrivit sursei citate, în urma anchetei efectuate, DSP Cluj a comunicat Ministerului Sănătăţii că nu a fost încălcată legea.

"IML a furnizat cinci cadavre, în baza unui protocol de colaborare cu UMF Cluj, ca material didactic pentru cursul organizat de UMF în perioada 18 - 21 februarie 2013, în colaborare cu Academia Chirurgică «Durante Scacchi» din Italia. S-au efectuat proceduri diferite în timpul demonstraţiilor practice, iar la terminarea cursului cadavrele au fost depozitate în mod corespunzător în camera frigorifică a serviciului de prosectură IML Cluj, şeful serviciului fiind domnul doctor Vieru Socaciu Radu", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, "toate cele cinci cadavre au fost înhumate în 7 martie 2013".

"Nu s-au constatat abateri de la prevederile legale referitoare la manipularea cadavrelor umane. Aspectele sesizate în presă sunt eronate şi sunt în contradicţie cu cele constatate la faţa locului şi certificate de documente", se arată în comunicat.

Conducerea Institutului de Medicină Legală (IML) Cluj-Napoca susţinea că posibilitatea folosirii cadavrelor în scop didactic este prevăzută într-un protocol încheiat între IML şi UMF, motiv pentru care informaţiile despre profanarea cadavrelor ar fi "eronate".

"Având în vedere informaţiile privind presupusa profanare a unor cadavre în cadrul IML Cluj-Napoca vă comunicăm faptul că între Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) «Iuliu Haţieganu» Cluj-Napoca şi IML Cluj-Napoca există un protocol de colaborare în baza căruia cele două instituţii desfăşoară activităţi didactice şi ştiinţifice. Aceste activităţi includ serviciile pentru exploatarea cadavrelor umane, în scopul desfăşurării activităţii didactice şi de cercetare ştiinţifică medicală. Toate procedurile efectuate asupra cadavrelor în discuţie au avut exclusiv un scop didactic şi ştiinţific, aceste proceduri desfăşurându-se în sala de autopsie a IML Cluj-Napoca şi respectiv în sala de disecţie a UMF Cluj-Napoca, în cadrul Cursului internaţional de chirurgie plastică organizat de UMF Cluj-Napoca în parteneriat cu Academia Chirurgica «Durante Scacchi» din Italia", se arăta într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de IML Cluj.

Reprezentanţii IML Cluj-Napoca arătau că toate activităţile s-au desfăşurat "cu respectarea întocmai a dispoziţiilor legale în vigoare".

Totodată, reprezentanţii IML Cluj-Napoca susţineau că serviciile de prosecturi şi anatomie patologică şi catedrele de anatomie şi de anatomie patologică pot prelua, în scop didactic şi ştiinţific, "cadavrele nerevendicate într-o perioadă mai mare de zece zile după deces sau cele fără aparţinători".

"Informaţiile difuzate în presă sunt eronate, acestea reprezentând, de fapt, o prezentare denaturată a activităţilor ştiinţifice şi didactice desfăşurate cu ocazia cursului internaţional menţionat anterior", se mai arăta în comunicat.

Întrebat, miercuri, de corespondentul MEDIAFAX care este motivul pentru care Poliţia şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca fac o anchetă în cazul celor unor cadavre decapitate la IML Cluj-Napoca, şeful instituţiei, Costel Siserman, a răspuns: "Punctul de vedere oficial al instituţiei este cel din comunicatul transmis".

Poliţiştii clujeni au declanşat, miercuri, o anchetă în urma unei plângeri penale privind profanarea de cadavre la Institutul de Medicină Legală (IML) Cluj, plângerea referindu-se la decapitarea a şase corpuri, în acest caz fiind sesizat şi Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca.

"Este vorba despre şase cadavre care au fost identificate, unul de sex feminin şi cinci de sex masculin, iar sesizarea se referă la faptul că au fost tăiate capetele cadavrelor. S-a făcut o cercetare, iar aceste capete au fost descoperite. Concluziile se înaintează Parchetului", declara purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Cluj, Anca Bolba.

Surse din cadrul anchetatorilor au declarat ulterior, corespondentului MEDIAFAX, că cele şase capete ale cadavrelor de la IML Cluj au dispărut după un curs postuniversitar organizat de Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Cluj, la care au participat mai mulţi studenţi străini. Potrivit surselor citate, capetele celor şase cadavre nerevendicate au dispărut din frigiderul IML Cluj. După ce o persoană din cadrul IML a sesizat Poliţia şi Parchetul, capetele au reapărut, miercuri, la sediul IML, înainte ca poliţiştii şi procurorii să ajungă acolo.

Conform acestor surse, cadavrele decapitate nu puteau fi folosite ca material didactic, fiind cazuri de medicină legală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici