Ministerul Sănătăţii: O femeie din Mureş şi un barbat din Galaţi au decedat din cauza gripei sezoniere

O femeie de 50 de ani, din judeţul Mureş, şi un bărbat de 45 de ani, din judeţul Galaţi, la care a fost confirmată gripa sezonieră, dar care aveau şi alte boli, au decedat în 1 februarie, potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).

89 afișări
Imaginea articolului Ministerul Sănătăţii: O femeie din Mureş şi un barbat din Galaţi au decedat din cauza gripei sezoniere

Ministerul Sănătăţii: O femeie din Mureş şi un barbat din Galaţi au decedat din cauza gripei sezoniere (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

Pe 1 februarie, au fost înregistrate două decese la cazuri confirmate cu gripa A(H1) - gripa sezonieră. Este vorba despre o femeie în vârstă de 50 ani, din judeţul Mureş, având condiţii medicale preexistente şi care nu fusese vaccinată antigripal pentru că nu s-a prezentat, şi de un bărbat în vârstă de 45 ani, din judeţul Galaţi, având de asemenea condiţii medicale preexistente şi care nu fusese vaccinat antigripal întrucât era alergic şi avea contraindicaţie la vaccin, potrivit INSP.

De la începutul sezonului de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute şi până în 3 februarie au fost confirmate 23 de cazuri de contaminare cu virusuri gripale tip A, din care: 15 subtip H1 şi opt subtip H3.

"Aş vrea să facem o distincţie între gripa porcină şi gripa sezonieră. Pandemia din 2010 a fost declanşată odată cu apariţia unui nou tip de virus - AH1N1 - transmis de la porc la om. Fiind un virus nou, organismele trebuiau apărate şi a fost realizat vaccinul împrotiva gripei porcine. Din anul 2011 şi până acum acest virus a fost inclus în toate vaccinurile, iar virusul a devenit uman, la fel ca şi oricare alt virus din vaccin. Acum nu mai vorbium despre gripă porcină, pentru că ea se transmite de la om la om. Problema va fi atunci când va apărea un alt virus animal care se va transmite la om şi pentru care oamenii nu au imunitate", a explicat pentru MEDIAFAX secretarul de stat Adrian Pană.

Potrivit datelor transmise la Ministerul Sănătăţii de INSP, femeia în vârstă de 50 ani, din judeţul Mureş, suferea de obezitate şi diabet zaharat tip II. Gripa a debutat în 19 ianuarie şi femeia a fost internata pe data de 24 ianuarie în Spitalul Clinic Judeţean Mureş - Secţia Boli infecţioase I, apoi transferată la Terapie intensivă, pe 27 ianuarie, unde a fost ventilată mecanic. Bolnava a fost izolată pe tot parcursul spitalizării, iar după transfer s-a făcut dezinfecţie.

Pacienta a primit tratament antiviral în perioada 24 ianuarie -1 februarie, dată la care s-a produs decesul. Familia a refuzat necropsia. Diagnosticul pus la deces a fost insuficienţă respiratorie acută, insuficienţă renală acută, diabet zaharat dezechilibrat, bronhopneumonie şi gripă.

Proba recoltată pentru analize (secreţie naso-faringiană) a fost trimisă pentru diagnosticul virologic la Institutul Cantacuzino, pe data de 28 ianuarie, iar rezultatul, primit pe data de 30 ianuarie, a fost pozitiv pentru virusul gripal de tip AH1.

Conform Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Mureş, pacienta nu a fost vaccinată antigripal, întrucât nu s-a prezentat la medicul de familie pentru vaccinare, deşi fusese informată de acesta. Potrivit, DSP Mureş, persoanele cu care femeia a venit în contact sunt supravegheaţi clinic de medicul de familie. Până în prezent nu au fost comunicate cazuri secundare.

Bărbatul în varsta de 45 ani, din judeţul Galaţi, avea obezitate de gradul III, diabet zaharat de tip II şi hepatită cronică. Gripa a debutat pe 24 ianuarie, bărbatul fiind internat în Spitalul de Boli Infecţioase Galaţi pe data de 28 ianuarie, iar o zi mai târziu transferat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Galaţi - Secţia Anestezie Terapie Intensivă, unde a respirat ajutat de aparate (ventilat mecanic).

Din 29 ianuarie şi până în 1 februarie, pacientul a primit tratament antiviral. Bărbatul a decedat în 1 februarie, cu diagnosticul: insuficienţă cardio-renală, infarct miocardic acut posterior ventricular stâng, nefropatie diabetică. În 3 februarie, Institutul Cantacuzino Bucureşti a confrimnat diagnsoticul infecţie gripală cu virus A(H1). În acest caz, a fost efectuat examen necroptic.

DSP Galaţi supraveghează, prin medicul de familie, persoanele care au venit în contact cu bărbatul, iar până în prezent nu au fost comunicate cazuri secundare.

Potrivit speciliştilor, infecţia gripală poate agrava o patologie de baza (boli cardiace cronice, pulmonare cronice, renale cronice, hepatice cronice, obezitatea, diabetul zaharat, deficienţa imună).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici