Ministerul Sănătăţii sesizează Parchetul în cazul femeii care a născut în taxi. Şeful Maternităţii Ploieşti a demisionat în urma scandalului

Ministerul Sănătăţii (MS) sesizează Parchetul Tribunalului Prahova în cazul femeii care a născut într-un taxi după ce a fost trimisă la Bucureşti de la Spitalul de Obstetrică Ginecologie Ploieşti, ancheta MS stabilind că nou-născutul putea să trăiască dacă mama rămânea internată la Ploieşti.

921 afișări
Imaginea articolului Ministerul Sănătăţii sesizează Parchetul în cazul femeii care a născut în taxi. Şeful Maternităţii Ploieşti a demisionat în urma scandalului

Ministerul Sănătăţii sesizează Parchetul în cazul femeii care a născut în taxi

"Conform procedurilor, indiferent de opţiunea pacientei, având în vedere urgenţa cazului, obligaţia primordială a medicului era aceea de a realiza manevrele terapeutice de urgenţă necesare pentru stabilizarea pacientei şi pentru asigurarea condiţiilor medicale minime pentru transport. Considerăm că, în baza documentelor prezentate şi a declaraţiilor anexate la prezentul raport, dacă s-ar fi încercat rezolvarea cazului în cadrul Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Ploieşti, exista posibilitatea supravieţuirii nou-născutului", se arată în raportul MS, finalizat şi făcut public luni, în urma controlului la maternitatea din Ploieşti.

Echipa de control a ministerului a constatat că la maternitatea din Ploieşti protocoalele terapeutice nu sunt elaborate potrivit prevederilor ordinelor MS de aprobare a ghidurilor de practică medicală pentru specialităţile medicale, astfel încât nu există proceduri operaţionale elaborate pentru fiecare manevră terapeutică  diferenţiat pentru personalul cu studii superioare şi personalul cu studii medii.

De asemenea, protocoalele/procedurile existente la nivelul unităţii sunt în mare majoritate neimplementate sau se află în curs de implementare. "Aceste protocoale nu sunt avizate de către directorul medical al spitalului, ci sunt doar înregistrate la registratura Sptialului de Obstetrică Ginecologie Ploieşti. (ex. Protocol de lucru la camera de gardă, Protocol asistenţa naşterii în prezentaţia pelviană)", se mai arată în raport.

Din analiza Fişei de la camera de gardă a femeii care a plecat cu taxiul după ce a fost îndrumată să meargă la un spital din Bucureşti, nu există acceptul în scris al acesteia şi nici parafa medicului curant privind transferul interclinic către o altă unitate medicală din Capitală, reiese din acelaşi raport.

Pe de altă parte, arată Comisia de control, echipajul Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Prahova care a preluat pacienta din cabinetul medicului de familie a procedat corect, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, transportând pacienta la cea mai apropiată unitate sanitară în măsură să acorde asistenţă medicală de specialitate.

"O pacientă cu o sarcină luată în evidenţă ca fiind cu risc, cu membrane rupte, cu prezentaţie pelviană reprezintă o urgenţă chirurgicală majoră, care putea fi rezolvată în cadrul Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Ploieşti, având în vedere situaţia liniilor de gardă existente", se arată în acelaşi raport.

În raport se mai arată că, în cazul în care starea nou-născutului prematur necesita îngrijiri medicale peste nivelul celor care puteau fi acordate în maternitate, medicul curant "avea posibilitatea şi obligaţia de a solicita un transfer de urgenţă, în conformitate cu prevederile OMSP nr. 1091/2006 privind aprobarea protocoalelor de transfer interclinic al pacientului critic, inclusiv prin solicitarea elicopterului medicalizat prin Numărul Unic de Apel de Urgenţă 112".

Comisia de control mai spune, despre plecarea femeii spre Bucureşti cu taxiul, neasistată medical, că nu se poate stabili dacă ea a făcut asta de bună voie. "Având în vedere declaraţiile contradictorii ale medicului curant, asistentului de la camera de gardă şi asistentului de pe ambulanţa SABIF nu se poate stabili cu exactitate dacă pacienta a plecat de bună voie neasistată medical sau dacă acest lucru a fost impus de împrejurări. Cu toate aceastea, din toate declaraţiile reiese că pacienta a fost consiliată să meargă la un spital din Bucureşti, în loc să se insiste pentru rezolvarea locală a cazului, pentru transferul interclinic al pacientei, sau pentru intervenţia chirurgicală şi ulterior, dacă era cazul, pentru transferul interclinic al pacientului critic (NN)", se mai arată în raport.

Potrivit comisiei de control, în acest caz nu au fost respectate OMSP nr. 1091/2006 privind aprobarea protocoalelor de transfer interclinic al pacientului critic, procedura operaţională privind transferul interclinic al pacientului critic elaborat de Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Ploieşti şi Protocolul de lucru la camera de gardă.

În aceste condiţii, s-a decis sesizarea procurorilor, dar şi a Comisiei de Disciplină şi a Consiliului Etic al maternităţii, pentru sancţionarea dr. Vasiloiu Raluca, medic specialist obstetrică-ginecologie, şi a asistentei Radu Ramona Lucia, de la camera de gardă, pentru nerespectarea Ordinului nr. 1091/2006 privind aprobarea protocoalelor de transfer interclinic al pacientului critic.

Raportul realizat în urma controlului va fi transmis şi Colegiul Medicilor Prahova şi Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, "pentru analiză şi, dacă se impune, sancţionarea medicului de gardă şi a Spitalului de Obstetrică Ginecologie Ploieşti cu amendă, în conformitate cu prevederile art.22 alin (1), lit. f) din HG nr. 857/2011 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice, pentru nerespectarea protocoalelor de transfer interclinic al pacientului".

Comisia de control propune şi "prelucrarea acestui caz cu personalul medical al Spitalului de Obstetrică Ginecologie Ploieşti şi demararea unui program de pregătire în urgenţele obstetricale a personalului medical mediu şi superior din cadrul serviciilor de urgenţă prespitalicească, pentru o mai bună gestionare a unor cazuri similare pe viitor".

Şeful Maternităţii Ploieşti a demisionat în urma scandalului privind femeia care a născut în taxi

Managerul Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Ploieşti, Călin Boeru, care deţinea această funcţie din anul 2006, a demisionat în urma scandalului care a izbucnit după ce o femeie care s-a prezentat la acest spital a fost trimisă cu un taxi la Bucureşti şi a născut pe drum un copil declarat mort.

Administratorul public al judeţului Prahova, Fabioara Ionescu, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că la sfârşitul săptămânii trecute managerul maternităţii din Ploieşti, Călin Boeru, a depus la Consiliul Judeţean, care în administrare spitalul, o cerere de încetare a contractului de management, cu acordul ambelor părţi.

Fabioara Ionescu a precizat că a primit cererea lui Călin Boeru în cursul zilei de luni şi că pentru marţi a fost convocat Consiliul de Administraţie al spitalului, în cadrul căruia se va discuta demisia managerului şi vor fi dezbătute concluziile raportului de control al Ministerului Sănătăţii, concluzii care nu au fost trimise până luni după-amiază la Consiliul Judeţean Prahova.

Medicul Călin Boeru era manager al Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie din anul 2006, timp în care a susţinut trei concursuri pentru ocuparea funcţiei de conducere. Cel mai recent examen l-a susţinut în luna iunie a acestui an, când a încheiat un contract de management care era valabil până în anul 2017.

O femeie în vârstă de 37 de ani, care în 15 octombrie a fost dusă la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie din Ploieşti cu o ambulanţă, având o sarcină de 32 de săptămâni, a fost trimisă cu un taxi la un spital din Bucureşti, femeia spunând că o asistentă a fost cea care i-a chemat taxiul. Pe drum, în dreptul localităţii Ciolpani, ea a născut un copil care ulterior, la o maternitate din Capitală, a fost declarat mort.

Femeia, care mai are un copil în vârstă de 16 ani, îi consideră responsabili de situaţia sa pe medicii de la Ploieşti, care nu i-au spus care sunt riscurile la care se supune dacă părăseşte spitalul. Ea le-a declarat jurnaliştilor că a fost asigurată că nu va naşte mai devreme de trei ore şi că, dacă s-ar naşte la Ploieşti, copilul nu ar supravieţui.

Ministerul Sănătăţii a deschis o anchetă în acest caz, iar sâmbătă ministrul Nicolae Bănicioiu s-a aflat la Maternitatea Ploieşti, el declarând că unitatea avea trei linii de gardă funcţionale şi că un astfel de caz putea fi monitorizat acolo.

Bănicioiu a mai spus că ministerul a făcut recomandarea, în condiţiile în care Maternitatea Ploieşti este în subordinea Consiliului Judeţean Prahova, ca pe perioada anchetei cadrele medicale care erau de gardă în momentul respectiv să fie suspendate.

El preciza că, cel mai probabil, la începutul acestei săptămâni vor fi făcute publice concluziile raportului de control.

La rândul său, secretarul de stat Raed Arafat, prezent şi el sâmbătă la Maternitatea din Ploieşti, a afirmat că se puteau găsit soluţii în cazul femeii, spunând că aceasta putea naşte la Ploieşti, după care se putea face transferul, eventual cu un elicopter, la o unitate medicală din Capitală care ar fi putut asigura nou-născutului îngrijirile de care avea nevoie în condiţiile în care ar fi supravieţuit.

Managerul Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Ploieşti, medicul Călin Boeru, a afirmat, întrebat fiind dacă medicul şi asistentele care erau de gardă şi care au asistat-o pe femeie mai lucrează în spital, că respectivele cadre medicale nu au fost suspendate din funcţie pentru că se aşteaptă finalizarea anchetei.

Boeru a afirmat, de asemenea, răspunzând unor întrebări, că nu ştie care sunt condiţiile în care femeia a plecat din spital, că nu ştie dacă telefonul prin care s-a solicitat un taxi a fost dat de cadrele medicale, managerul spunând, totodată, că pe fişa de observaţie a femeii nu există semnătura acesteia care să arate că i s-a recomandat internarea sau rămânerea în spital, iar ea să fi refuzat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici