Ministerul Sănătăţii: Stafilococul, confirmat în cazul a doi copii de la Spitalul „G. Alexandrescu” şi o moaşă

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au precizat, vineri, că pentru doi din cei trei copii rămaşi internaţi la Spitalul „Grigore Alexandrescu” a fost confirmată prezenţa stafilococului auriu. Totodată, a fost depistat stafilococ coagulazo pozitiv în cazul unei moaşe.

251 afișări
Imaginea articolului Ministerul Sănătăţii: Stafilococul, confirmat în cazul a doi copii de la Spitalul „G. Alexandrescu” şi o moaşă

Ministerul Sănătăţii: Stafilococul, confirmat în cazul a doi copii de la Spitalul „G. Alexandrescu” şi o moaşă

Prezenta stafilococului auriu a fost confirmată în cazul a doi copii din cei trei rămaşi internaţi la Grigore Alexandrescu, potrivit datelor unui comunicat emis de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

„Din cele cinci cazuri, doi copii au fost externaţi, iar din cei trei copii internaţi în prezent la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Grigore Alexandrescu, două cazuri au fost confirmate cu stafilococ MRSA, iar in cel de-al 3-lea caz rezultatul este negativ”, se arată în comunicat.

Potrivit aceleiaşi surse, în scopul efectuării unor analize amănunţite, au fost prelevate 48 de probe până la acest moment. Prezenţa stafilococului coagulazo pozitiv a fost depistată în urma acestor verificări şi în cazul unei moaşe.

Reprezentanţii ministerului preciează însă, în acelaşi context, că acest stafilococ diferă de MRSA, depistat în cazul bebeluşilor. Rezultatele celorlalte probe prelevate au indicat lipsa MRSA.

„În cadrul verificării au fost prelevate zilele trecute un număr de 48 de probe de sanitaţie, exudate nazale şi probe de apă sterilă. Rezultatele au relevat lipsa MRSA la toate probele efectuate, cu o excepţie. S-a depistat prezenţa stafilococului coagulazo pozitiv la una dintre moaşe. Acest stafilocococ este diferit de MRSA, de cel depistat în cazul nou-născutilor, iar în cazul personalului purtător este necesară respectarea măsurilor de protecţie standard prevăzute în norme”, conform datelor comunicatului citat.

În acelaşi context, reprezentanţii ministerului menţionează şi faptul că vineri au fost prelevate alte 48 de probe noi. De asemenea, aceştia mai precizează şi că Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti va continua verificările foilor de observaţie pentru toţi copiii născuţi în maternitatea Giuleşti în perioada sărbătorilor pascale.

„Echipa DSPMB a prelevat astăzi (vineri, n.r.) noi probe: 20 de exudate nazale, 10 teste mâini personal si 18 teste aeromicroflora. De asemenea, continuă verificările foilor de observaţie ale tuturor copiilor născuţi în această maternitate, în perioada 25.03.2019-30.04.2019, precum şi a măsurilor de dezinfecţie şi sterilizare”, potrivit menţiunilor din comunicat.

Potrivit aceleiaşi surse, verificările cadrelor abilitate ale DSPMB vor continua până în data de 15 mai.

„O echipă formată din inspectori sanitari şi medici epidemiologi din cadrul Compartimentului Supraveghere Epistemologică şi Control Boli Transmisibile din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti -DSPMB, realizează, in perioada 08.05-15.05.2019, o acţiune de control la Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie ”Prof. Dr. Panait Sârbu”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanţii ministerului menţionează că aceste controale ale DSPMB efectuate la Maternitatea Giuleşti, urmăresc respectarea normelor de supraveghere, prevenire şi limitare a infecţiilor asociate actului medical.

„Controlul vizează respectarea normelor de supraveghere, prevenire şi limitare a infecţiilor asociate actului medical, normelor tehnice privind curăţenia, dezinfecţia şi sterilizarea, precum şi normele tehnice privind gestionarea deşeurilor rezultate din activităţi medicale, după ce, la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Grigore Alexandrescu au fost internati 5 copii născuţi prin cezariana la Spitalului Clinic de Obstetrică si Ginecologie ”Prof. Dr. Panait Sârbu”, în perioada 25.03.2019-30.04.2019, cu posibile infecţii stafilococice (MRSA), apărute după externarea lor din maternitate şi internaţi ulterior în alte unităţi sanitare”, mai arată sursa citată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici