Ministrul Agriculturii, despre tragedia de la Timişoara: Aceste substanţe se manipulează în România de către oricine

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, spune că substanţele folosite la deratizarea din Timişoara „se manipulează în România de către oricine: se comercializează, se administrează şi pot face mult rău când nu sunt foarte bine destinate”.

869 afișări

„Este grav ce s-a întâmplat. Eu am semnalat de mult, fiind toxicolog. Toate aceste substanţe, inclusiv medicamentele, în opinia mea, se manipulează în România de către oricine: se comercializează, se administrează şi pot să facă mult rău atunci când nu sunt foarte bine destinate”, a declarat marţi, în Alexandria, ministrul Adrian Oros.

Întrebat despre mecanismele de control asupra firmei care a făcut dezinsecţia, Oros a răspuns că a luat legătura cu directoarea agenţiei fitosanitare din Timiş şi va avea „în curând un răspuns”.

„Eu am întrebat dacă acea firmă era autorizată de către Autoritatea Fitosanitară şi care sunt condiţiile în care lucra acea firmă. Dacă nu este autorizată firma, sunt alte instituţii care trebuie să îşi facă treaba. Dacă firma era autorizată, vom vedea ce s-a întâmplat concret: cine a autorizat-o, dacă a lucrat conform autorizaţiei, ce substanţă a folosit”, a spus Oros.

Întrebat despre afirmaţiile de marţi ale reprezentanţilor DSP şi DSV Timiş, ministrul Agriculturii a afirmat că DSV „nu prea are treabă acolo. Autoritatea Fitosanitară răspunde de aceste substanţe, activităţi. După ştiinţa mea, Autoritatea Fitosanitară autorizează aceste activităţi”.

Un copil de 3 ani, un bebeluş de 9 zile şi mama acestuia au murit, după ce în blocul în care locuiau s-a făcut o dezinsecţie. Procurorii au stabilit că suspectul este reprezentant al unei societăţi care a făcut deratizarea, care a folosit un insecticid denumit „Delicia - GASTOXIN”, ce are în compoziţie fosfură de aluminiu, o substanţă foarte toxică, cu efecte letale în caz de inhalare. Patronul societăţii a fost reţinut pentru vătămare corporală din culpă, ucidere din culpă şi trafic de produse sau substanţe toxice. Călin Stăiculescu, avocatul acestuia, a declarat, pentru MEDIAFAX, că patronul firmei de deratizare din Timişoara a cumpărat substanţele folosite de la „o cunoştinţă”, fără documente.

Reprezentanţii DSP Timiş au recunoscut, marţi, într-o conferinţă de presă, că nu au verificat niciodată firma care a deratizat blocul, în timp ce reprezentanţii DSV Timiş au spus, la aceeaşi conferinţă de presă, că substanţa folosită la deratizare avea o concentraţie letală. Societatea avea autorizaţie de la DSV, însă pentru reclame foloseşte o altă adresă, astfel că dacă şi-a schimbat punctul de lucru autorizaţia nu ar mai fi valabilă, au spus reprezentanţii DSV Timiş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici