Ministrul Apelor şi Pădurilor anunţă că aproximativ o mie de mistreţi de pe fondurile de vânătoare din Constanţa vor fi omorâţi

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a anunţat, marţi, că aproape o mie de mistreţi de pe toate fondurile de vânătoare din Constanţa urmează să fie omorâţi, în încercarea de a stopa răspândirea pestei porcine africane în judeţ.

340 afișări
Imaginea articolului Ministrul Apelor şi Pădurilor anunţă că aproximativ o mie de mistreţi de pe fondurile de vânătoare din Constanţa vor fi omorâţi

Ministrul Apelor şi Pădurilor anunţă că aproximativ o mie de mistreţi de pe fondurile de vânătoare din Constanţa vor fi omorâţi

Ioan Deneş a declarat, marţi, după ce a participat la şedinţa Centrului Local de Combatere a Bolilor, că în judeţul Constanţa, prin ordin de ministru, s-a aprobat ca de pe cele 56 de fonduri de vânătoare să fie recoltat un număr de 726 de mistreţi în perioada sezonului de vânătoare, iar în prezent, după apariţia pestei porcine, numărul acestora a fost crescut până la 960, deşi nu a fost semnalat nici un exemplar bolnav.


„În judeţul Constanţa, 960 de mistreţi trebuie recoltaţi. 726 trebuiau recoltaţi şi dacă nu era pesta. În judeţul Constanţa nu este identificat vreun mistreţ infectat cu pesta porcină africană. Dar dacă nu există sau nu e declarat niciun caz de mistreţ asta nu înseamnă că în realitate nu s-ar putea să fie pesta porcină africană la mistreţi”, a explicat Deneş.

El spune că la nivel naţional au fost identificate 25 de focare la mistreţi, fiind reglementate măsuri speciale pentru eradicarea acestora.

„În aceste zone de focar, pe o rază de 13 kilometri, în termen de 30 de zile, tot ce înseamnă mistreţi trebuie recoltaţi. Ca lucrurile să fie foarte clare, în cele 25 de focare, pe baza evidenţelor pe care le avem, sunt aproximativ 5.000 de mistreţi. (…) La mistreţi, primul caz infectat cu pesta porcină africană a fost declarat în urmă cu două luni de zile. Palierul de abordare a acelei zone infectate şi a zonei tampon se face pe două nivele, primul nivel a fost de interzicere totală a vânătorii în acea zonă tampon plus zonă infectată, deci pe cei 15 kilometri a fost iniţial şi interzicerea hrănirii animalelor în acea zonă. S-a constatat după două luni de zile că acest lucru nu a limitat extinderea pestei porcine şi s-a trecut la al doilea nivel de abordare”, a mai declarat ministrul Apelor şi Pădurilor.

Potrivit acestuia, deşi iubeşte animalele, nu le poate pune mai presus decât pe oameni.

„Nu sunt vânător, iubesc animalele vii!. Dar în momentul în care trebuie să aleg între animale şi securitatea oamenilor, pentru că este o problemă de securitate naţională, aleg întotdeauna oamenii”, a mai declarat Ioan Deneş.

El a explicat că mistreţii vor fi ucişi „prin pândă şi dibuire, nu la goană”, iar după ce pesta porcină va fi eradicată, se va face un program de repopulare la speciile la care s-a creat un dezechilibru.

Prezent la aceeaşi şedinţă, guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Mălin-Matei Muşetescu, a solicitat ca, pentru a scăpa de „acest flagel”, în Delta Dunării ar trebui limitat păşunatul animalelor domestice în zona publică, acestea fiind responsabile pentru transportarea virusului de pe păşuni în gospodăriile oamenilor.

„(Vaca – n.r.) trece printr-o zonă prin care au trecut 30 de mistreţi din care cinci sunt infestaţi şi au lăsat fecalele în zonă. Au infestat zona, inclusiv iarba. Vaca îngurgitează acea iarbă, o ingerează, iar virusul intră în sistemul digestiv. Vaca, prin fecalele şi urina, infestează în egală măsură solul. Numai că vaca aia are o problemă: vaca aia ajunge şi la om în bătătură. (…) Dacă ne limităm la a împuşca şacali şi mistreţi eu nu consider că ne ducem obligativitatea de a scăpa de flagel până la capăt. Noi trebuie să luăm măsuri în limitarea circulaţiei pe zona publică a animalelor domestice, indiferent că ele se numesc vaci, porci sau oi. Pentru că animalele se cresc în ţarcuri, în gospodării, în ferme, nicidecum pe zonă publică”, a spus guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

El spune că în Delta Dunării acest mod de a creşte animale este un mod tradiţional, dar capacitatea de păşunat liber a fost deja atinsă în Deltă.

„Am numărat 5.700 de vaci în libertate. După părerea mea, eu cred că am depăşit capacitatea de suport a Deltei ca păşunat. Legea îmi dă dreptul să iau vacile împreună cu proprietarii, şi să le ducem într-o zonă îngrădită ca ele să nu mai plece. Sper să fie introdusă cât mai repede această măsură, să o facem împreună cu UAT-urile”, a mai spus Muşetescu.

În judeţul Constanta sunt confirmate 37 focare de pestă porcină africană, din 15 localităţi (Istria, Cheia, Vadu, Vadu Oii, Gârliciu, Ciobanu, Dulceşti, Hârşova, Seimenii Mici, Seimeni, Lazu, Tuzla, Traian, Băltăgeşti, Tichilesti).

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici