Ministrul Educaţiei, Liviu Pop: Din peste 31.000 unităţi de învăţământ, doar în jur de 6.500 au avize şi autorizaţii/ Până la începutul anului şcolar, în urma unei selecţii, vom avea un judeţ complet digitalizat

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, susţine că în acest moment doar aproximativ 6.500 de clădiri şcolare au aviz şi autorizaţie PSI, dintr-un total de peste 31.000. Precizările vin în condiţiile în care Primăria Sectorului 5 a anunţat demolarea unor corpuri ale şcolii 141, unde un tavan s-a prăbuşit.

1435 afișări
Imaginea articolului Ministrul Educaţiei, Liviu Pop: Din peste 31.000 unităţi de învăţământ, doar în jur de 6.500 au avize şi autorizaţii/ Până la începutul anului şcolar, în urma unei selecţii, vom avea un judeţ complet digitalizat

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop: Din peste 31.000 unităţi de învăţământ, doar în jur de 6.500 au avize şi autorizaţii

"Aproape în toate uniţăţile în care nu avem autorizaţie s-a intrat pe renovare. Din 31.297 unităţi de învăţământ, 2261 au autorizaţie PSI, iar 4200 au avize PSI. Faceţi diferenţa să vedeţi câte nu au autorizaţie. În maximum doi ani vrem să avem toate unităţile cu autorizaţie, că nu este ritmul pe ni-l dorim. Ce nu s-a făcut 26 de ani în România, adică alocarea de sume de la bugetul de stat către primării în vederea reabilitării şi construcţiei de şcoli, noi am făcut. Acum o lună de zile, am aprobat 2500 de proiecte pentru reabilitare şi construcţii noi de clădiri. Banii aceştia sunt în bugetele autorităţilor locale, veniţi de la Ministerul Dezvoltării. Fiecare primar îşi organizează licitaţiile pentru construcţie şi dezvoltare. Ministerul Educaţiei este proprietar pe clădirile de la palaturi şi cluburi. Avem obligaţia ca acele şoli fără autorizaţie să le reabilităm sau să facem altele noi", a declarat Liviu Pop, în cadrul unei conferinţe de presă.

Referitor la situaţia şcolii 141 din Capitală, unde în luna mai s-a prăbuşit un tavan, Liviu Pop a explicat că "este o problemă cu primarul care a aprobat atunci acea şcoală. Ce obligaţie avem noi, ca minister, dacă se dărâmă un corp de clădire? Soluţia pentru elevii şcolii 141 va fi găsită până la sfârşitul lunii împreună cu ISMB".

Ulterior, ministrul Educaţiei, a revenit şi a spus că "nicio şcoală nu poate fi demolată fără acordul Ministerului Educaţiei".

Două corpuri ale Şcolii Gimnaziale numărul 141, din Capitală, unde s-a prăbuşit tavanul, iar cinci elevi au rămas blocaţi, în luna mai, vor fi demolate, în urma unei decizii luată, marţi, de consilierii locali al Primăriei Sectorului 5.

Pop: Până la începutul anului şcolar, în urma unei selecţii, vom avea un judeţ complet digitalizat

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a declarat, marţi, că până la începutul anului şcolar va fi desemnat un judeţ care va fi complet digitalizat, fiind vorba despre o investiţie de 25 de milioane de euro.

"Am introdus digitalizarea completă a unui judeţ, din punct de vedere al învăţământului preuniversitar. În etapa de selecţie, au intrat judeţele, care nu sunt dezvoltate pe finanţare europeană, cele care au un număr de profesori între 4.000 şi 5.500 şi un număr de elevi cuprins între 45.000 şi 70.000, iar ceea ce este foarte important, să aibă sustenabilitate din partea autorităţilor locale. Am înaintat adresă către cele 11 judeţe eligibile, urmează ca, după ce avem răspunsul că îşi preiau acele obligaţii de sustenabilitate, să vedem pe care dintre cele 11 îl vom alege. În aceste unităţi şcolare, vor fi tablete pentru uzul elevilor, fiecare clasă va avea un număr egal cu numărul băncilor, laptopuri pentru toţi profesorii din judeţul respectiv, câte o tablă inteligentă în fiecare clasă, video-proiectoare. Pentru învăţământul profesional, vom achiziţiona imprimantele 3D", a declarat Liviu Pop, ministrul Educaţiei.

Întreaga investiţie este estimată la 25 de milioane de euro şi face parte din proiectele de digitalizare anunţate de Liviu Pop, cum ar fi "Wireless Campus", "Internet în fiecare şcoală" sau "Boblioteca virtuală".

Un alt proiet al ministerului Educaţiei este despre crearea a 60 de centre de informatică pentru susţinerea excelenţei pe această ramură. Iniţiativa va fi implementată la începutul acestui an şcolar şi va fi finanţată de guvernul Japoniei.

"Vom dota 60 de licee cu profil matematică-informatică cu câte un laborator performant de pregătire, 26 de calculatoare şi o tablă smart. Vom forma 148 de cadre didactice, câte două în fiecare liceu", a explicat ministrul.

Ministerul va mai oferi ghiozdane gratuite pentru peste 300.000 de levi din clasele II-VIII, care provin din familii cu venituri mici.

"Au fost alocaţi 27 de milioane de euro, care nu au fost accesaţi anul trecut, am făcut demersurile, chiar dacă am fost în întârziere, vom finanţa cu peste 6 milioane de euro, 308.611 de ghiozdane pentru elevii din clasele II-VIII, precum şi rechizite şcolare pentru 51.539 de preşcolari", a adăugat Liviu Pop.

Ministrul a mai precizat că mai sunt alte 12 proiecte în planul de guvernare, care trebuie punctate, printre care şi legea educaţiei, susţinând că mai bine de 33% dintre articole au fost schimbate de cel puţin o dată, din 2011 până în prezent.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici