Ministrul Energiei, Andrei Gerea: Căldura nu va fi oprită în Bucureşti în această iarnă

Agentul termic nu va fi oprit în această iarnă în Capitală, a declarat, vineri, ministrul în exerciţiu al Energiei, Andrei Gerea, după ce RADET a anunţat că Bucureştiul ar putea rămâne fără apă caldă şi căldură, ca urmare a unei datorii a ELCEN către Romgaz.

1466 afișări
Imaginea articolului Ministrul Energiei, Andrei Gerea: Căldura nu va fi oprită în Bucureşti în această iarnă

Ministrul Energiei, Andrei Gerea: Căldura nu va fi oprită în Bucureşti în această iarnă (Imagine: Mediafax Foto)

"Vreau să repet un mesaj pe care l-am transmis şi până acum: dau asigăruri bucureştenilor că nu va fi oprit agentul termic în această iarnă. Avem consultări permanente, sunt discuţii, toată lumea a înţeles, de la furnizorii de gaze până la furnizorii de agent termic, că trebuie făcut un efort pentru ca bucureştenii să nu sufere din cauza unor datorii istorice acumulate de RADET", a transmis Gerea, printr-un comunicat al ministerului.

Andrei Gerea a afirmat că respinge încercările de manipulare sau politizare ale acestui subiect.

"Respingem cu fermitate orice încercări de manipulare sau de politizare a acestui subiect, mai ales în această perioadă de efervescenţă socială, şi facem apel la responsabilitate din partea tuturor părţilor. Respingem orice fel de tentativă de alarmare gratuită a populaţiei. Ne vom face datoria până când vom preda mandatul la ministerul Energiei, IMM-urilor şi Mediului de Afaceri, în aşa fel încât să nu existe, cel puţin din punctul de vedere al furnizării agentului termic, probleme în această iarnă. Sperăm în continuare la o atitudine responsabilă şi de colaborare din partea RADET şi a Consiliului Municipal", a completat Gerea.

Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Bucureşti a anunţat, vineri după-amiază, că Bucureştiul ar putea rămâne fără apă caldă şi căldură, după ce Romgaz a comunicat ELCEN că sistează furnizarea gazelor naturale, începând de vineri, ora 12.00. RADET nu preciza dacă Romgaz a procedat la oprirea gazelor sau nu.

Directorul ELCEN, Marcel Nicolaescu, a declarat, vineri seară, pentru MEDIAFAX, că Romgaz nu a întreruput livrările de gaze naturale către ELCEN, fiind vorba doar despre un avertisment.

"Avem căldură şi apă caldă la nivelul solicitărilor făcute de RADET. Romgaz a notificat că dacă nu plătim astăzi ne întrerupe gazele. A fost doar un avertisment", a afirmat Nicolaescu.

El a spus că ELCEN va semna un nou contract cu Romgaz în continuarea celui actual.

Potrivit acestuia, în prezent, Romgaz furnizează ELCEN gaze naturale în baza unui act adiţional care expiră la 15 noiembrie. Prin acest act adiţional, ELCEN plăteşte consumul curent, de aproximativ 3-3,5 milioane de lei pe zi, iar încasările la RADET sunt infime.

"Contractul este în derulare şi se va semna unul nou începând cu data de 15 noiembrie, când facem în paralel şi eşalonarea datoriilor, ca să scăpăm de calvarul ăsta al datoriilor", a declarat el.

ELCEN înregistrează dificultăţi cu plăţile, iar Primăria Bucureşti a luat decizia să mai plătească circa 100 de milioane de lei în cadrul subvenţiei, potrivit şefului ELCEN.

Producătorul de agent termic are pregătite stocuri de păcură, combustibil alternativ folosit în cazuri extreme, în conformitate cu reglementările de mediu, pentru a susţine o eventuală reducere a livrărilor de gaz, în sensul în care ele vor fi dirijate cu precădere către populaţie.

"Păcura o folosim numai în condiíi excepíonale, când temperatura este mai mică de -15 grade. Nu ar intra sub nicio formă acum", a explicat directorul general al ELCEN.

Informaţia că Romgaz nu a oprit aprovizionarea ELCEN a fost confirmată şi de producătorul de gaze naturale.

"Nu s-a schimbat nimic în relaţia comercială dintre noi şi ELCEN. Romgaz nu a oprit furnizarea de gaze naturale", a anunţat, tot vineri seară, Biroul de presă al Romgaz.

Primarul interimar al Capitalei, Ștefănel Marin, declara şi el că problema furnizării căldurii şi apei calde este rezolvată momentan, după ce, împreună cu ministrul Energiei, a convenit alocarea subvenţiei pentru decembrie şi plata banilor către Romgaz, sumă care ar ajunge pentru două săptămâni.

Ştefănel Marin a spus că a semnat actele pentru alocarea subvenţiei pe decembrie, de 80 de milioane lei, în luna noiembrie, cu aceşti bani urmând să fie plătită datoria ELCEN către Romgaz.

Primarul interimar a precizat, într-o intervenţie la un post de televiziune, că această suma ar ajunge pentru două săptămâni, după care trebuie luată o decizie, deoarece nu mai sunt alţi bani în buget pentru subvenţii.

RADET a avertizat, vineri, asupra iminentei sistări a activităţii, care va avea drept primă consecinţă directă oprirea furnizării energiei termice pentru apă caldă şi căldură consumatorilor racordaţi la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică din Bucureşti, ca urmare a nefurnizării agentului termic de către ELCEN.

Anunţul a fost făcut ca urmare a notificării primite de la SC Electrocentrale Bucureşti SA, prin care s-a comunicat că, începând de vineri, ora 12.00, SNGN ROMGAZ SA va întrerupe furnizarea gazelor naturale către ELCEN.

Potrivit RADET, situaţia actuală a regiei autonome a fost determinată de nerealizarea procesului de transfer al Electrocentrale Bucureşti de la Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri către Municipiul Bucureşti şi fuziunea de creare a Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică, încălcând Memorandumul adoptat de Guvernul României în data de 23 martie 2013, precum şi ca urmare a datoriilor Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice către regia autonomă, în sumă de aproximativ 715 milioane de lei, şi a datoriilor Primăriei Capitalei către RADET, în valoare de aproximativ 260 de milioane de lei. Aceste datorii sunt înregistrate ca urmare a nerespectării protocolului încheiat între Primăria Municipiului Bucureşti, ELCENşi RADET şi aprobat prin Hotărârea CGMB nr. 424/2008.

De asemenea, RADET a ajuns în această situaţie ca urmare a neachitării la termen a deconturilor Primăriei Capitalei către regie privind subvenţia la încălzire. În prezent, suma totală este de aproximativ 250 de milioane de lei, aferentă perioadei februarie - august 2015. De asemenea, situaţia a fost determinată şi de datoriile acumulate de RADET Bucureşti către furnizori, în special ENEL (22.250.124 lei), Apa Nova Bucureşti (8.468.586 lei) şi GDF Suez (5.100.000 lei).

Imposibilitatea efectuării investiţiilor în ultimii zece ani din cauza nealocării de fonduri privind modernizarea instalaţiilor care aparţin patrimoniului public al Municipiului Bucureşti, este o altă cauză care a generat actuala situaţie a RADET. Pentru normalizarea furnizării de apă caldă şi căldură sunt necesare investiţii de aproximativ o sută de milioane de euro anual, timp de 10 - 12 ani, în reţelele şi centralele aparţinând Municipiului Bucureşti.

RADET mai precizează că s-a ajuns în actuala situaţie şi din cauza refuzului Primăriei Bucureşti de a înainta spre aprobare CGMB actualizarea tarifului din anul 2011 până în prezent, în condiţiile în care ceilalţi furnizori de servicii au preţuri majorate cu peste 40 de procente.

De asemenea, neaprobarea bugetului rectificat pe anul 2014 şi a celui pentru anul în curs va avea drept rezultat, începând cu data de 15 noiembrie 2015, blocarea din punct de vedere economic a activităţii regiei.

După această dată, regia nu mai poate angaja nicio cheltuială, conform prevederilor Ordonanţei nr.26/2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici