Ministrul Graţiela Gavrilescu, la Măldăreşti: Se vede cu ochiul liber că agentul nu a îndeplinit condiţiile legale/ ISU: Nu s-au constatat depăşiri ale valorilor normale de radiaţii

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a declarat, marţi, la depozitul de gunoi din Măldăreşti, judeţul Vâlcea, unde un incendiu nu poate fi stins de 10 zile, că administratorul nu a respectat autorizaţia de mediu, capacitatea de depozitare fiind cu mult depăşită, transmite corespondentul MEDIAFAX

666 afișări
Imaginea articolului Ministrul Graţiela Gavrilescu, la Măldăreşti: Se vede cu ochiul liber că agentul nu a îndeplinit condiţiile legale/ ISU: Nu s-au constatat depăşiri ale valorilor normale de radiaţii

Ministrul Graţiela Gavrilescu, la Măldăreşti: Se vede cu ochiul liber că agentul nu a îndeplinit condiţiile legale/ ISU: Nu s-au constatat depăşiri ale valorilor normale de radiaţii

Graţiela Gavrilescu a dat asigurări, la Măldărăşti, judeţul Vâlcea, că nu există depăşiri ale valorilor de radioactivitate şi nu se pune problema ca populaţia să fie evacuată din zonă.

„Vizavi de radioactivitate, aş vrea să vă spun că anul trecut s-au mai făcut determinări şi a fost prezentat un proces verbal din care reiese că nu au fost depăşiri şi că nu s-au înregistrat niciun fel de probleme. Aşa că, încă o dată, transmit populaţiei din Măldăreşti că nu este problema de a fi pusă într-o situaţie în care să fie evacuaţi sau să li se întâmple alte nenorociri”, a declarat ministrul Mediului.

Ea a mai declarat că administratorul depozitului de la Măldăreşti nu a respectat autorizaţia de mediu, capacitatea de depozitare fiind cu mult depăşită.

„În acelaşi timp, în vizita pe care am făcut-o astăzi, se vede cu ochiul liber că agentul economic respectiv, din prima clipă nu a îndeplinit condiţiile conform legii. Eu cred că era de bun simţ ca împrejmuirea să fi fost făcută conform legii, căile de acces la fel şi nu mai spunem că, în acelaşi timp, tot ce înseamnă depozitarea de deşeuri trebuia făcută conform autorizaţiei de mediu, respectiv să nu fi încălcat legea prin depăşire de depozitare a capacităţii. În urma controalelor făcute de Garda Naţională de Mediu, deci nu de cea locală, s-a constatat clar că agentul economic nu a respectat autorizaţia de mediu dată”, a mai declarat Graţiela Gavrilescu.

Totodată, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a trimis corpul de control la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi la Garda Naţională de Mediu Vâlcea, după ce în spaţiul public au apărut acuzaţii că cele două instituţii sunt primele care nu au respectat legea în cazul depozitului de deşeuri de la Măldăreşti.

„Pentru că au fost tot felul de semnale date ieri (luni – n.r.) şi văzând şi astăzi că sunt comentarii că Garda de Mediul locală Vâlcea sau Agenţia de Protecţie a Mediului Vâlcea nu au respectat ele înseşi legea, am considerat să trimit, astăzi, şi la APM şi la GNM, Direcţia de Control de la Ministerul Mediului. La ora actuală, sunt la Agenţia de Protecţie a Mediului Vâlcea şi vreau să vă spun tuturor că, în urma raportului care va fi încheiat de corpul de control şi în funcţie de măsurile pe care ei mi le vor propune, nu voi ezita să iau hotărâri care să fie punctuale, chiar dacă este vorba ca anumite persoane să plece din funcţie. Pe mine mă interesează, ca ministru, ca cetăţean român, ca legea să fie respectată. Siguranţa cetăţeanului primează. Sănătatea cetăţeanului este mai importantă decât toate legile de pe faţa pământului”, a declarat ministrul Mediului.

Graţiela Gavrilescu, însoţită de specialişti din cadrul ministerului, a fost prezentă, marţi, în judeţul Vâlcea, pentru a verifica, personal, modul în care autorităţile judeţene gestionează situaţia de urgenţă, apărută ca urmare a incendiului susţinut de la depozitul neconform de deşeuri municipale de la Măldărăşeşti.

Incendiul de la depozitul de gunoi de la Măldăreşti a izbucnit în 20 august, pompierii acţionând în fiecare zi pentru lichidarea focarelor. Reprezentanţii ISU spun că intervenţia este foarte dificilă deoarece ard gunoaie situate în adâncimea gropii, peste 100 de autospeciale cu apă ajungând la Măldăreşti, până în prezent. Este vorba despre un depozit de gunoi întins pe circa un hectar.

Sunt afectate opt localităţi pe o suprafaţă de circa 30 kilometri, printre care oraşul Horezu, fumul de la incendiu făcând aerul greu respirabil.

Valorile normale de radiaţii nu au fost depăşite în urma incendiului izbucnit la depozitul de gunoi din localitatea vâlceană Măldăreşti, susţine ISU. Pompierii intervin de nouă zile pentru stingerea incendiului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea, Cătălin Popescu, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că, în urma cercetării radiaţiilor nu au fost constatate depăşiri ale valorilor normale, după ce în spaţiul public fusese vehiculată această informaţie.

”Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Vâlcea au intervenit pentru stingerea incendiului la groapa de gunoi din Măldărăşti şi verificarea radiaţiilor. În urma cercetării radiaţiilor, cu ajutorul echipamentelor de pe autospeciala CBRN, nu au fost constatate depăşiri ale valorilor normale. Astăzi (marţi - n.r.), se continuă intervenţia de stingerea cu patru autospeciale”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Cătălin Popescu.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea a declarat, luni, stare de alertă în localitatea Măldăreşti, unde un incendiu izbucnit la un depozit de gunoi nu poate fi stins de nouă zile.

Incendiul a izbucnit, pe 20 august, pompierii acţionând în fiecare zi pentru lichidarea focarelor. Reprezentanţii ISU spun că intervenţia este foarte dificilă deoarece ard gunoaie situate în adâncimea gropii, peste 100 de autospeciale cu apă ajungând la Măldăreşti, până în prezent. Este vorba despre un depozit de gunoi întins pe circa un hectar.

Sunt afectate opt localităţi pe o suprafaţă de circa 30 kilometri, printre care oraşul Horezu, fumul de la incendiu făcând aerul greu respirabil.

Autorităţile au decis iniţierea procedurilor pentru schimbarea metodei de intervenţie, respectiv prin acoperire cu pământ a zonei incendiate.
 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici