Ministrul iordanian al Sănătăţii: România are unul din cele mai evoluate sisteme de urgenţă din lume

Ministrul Sănătăţii din Regatul Haşemit al Iordaniei, medicul Nayef Al-Fayez, a apreciat, în cadrul unei întâlniri cu oficialii din judeţul Mureş, că în România există unul dintre cele mai evoluate sisteme de urgenţă din lume şi ar dori să preia modelul în ţara sa.

54 afișări
Imaginea articolului Ministrul iordanian al Sănătăţii: România are unul din cele mai evoluate sisteme de urgenţă din lume

Ministrul iordanian al Sănătăţii: România are unul din cele mai evoluate sisteme de urgenţă din lume (Imagine: Ghiţă Porumb/Mediafax Foto)

Nayef Al-Fayez, care s-a specializat ca neurochirurg în Germania, a spus, vineri, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Târgu Mureş, că este un cunoscător al sistemelor sanitare din Europa, dar în România funcţionează unul dintre cele mai evoluate sisteme de urgenţă din lume.

"Sunt foarte interesat să văd sistemul de urgenţă şi să văd cum e coordonat. Ştiu foarte mult ce se întâmplă în lume, dar ce văd aici este unul dintre cele mai evoluate sisteme de urgenţă care există în lume", a declarat Nayef Al-Fayez.

Acesta a adăugat că este interesat de crearea unei relaţii strânse între Protecţia Civilă iordaniană şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, după modelul românesc, subiect abordat în cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu premierul Emil Boc, în urmă cu o zi.

"Deja de la întoarcerea în ţară voi începe implementarea anumitor lucruri, de exemplu, ieri (joi - n.r.) am văzut Centrul Operaţional de la Ministerul Sănătăţii şi modul în care se monitorizează situaţiile de urgenţă chiar la nivel de ţară. În al doilea rând, am văzut cum se lucrează în România între Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Ministerul Sănătăţii. Asta vreau să implementez şi să întăresc relaţia între partea Protecţiei Civile şi Ministerul Sănătăţii din Iordania", a spus ministrul.

El a adăugat că este interesat să aibă şi în ţara sa maşini de intervenţie la calamităţi precum cele pe care le-a văzut la Bucureşti, la IGSU şi la SMURD.

Potrivit sursei citate, până în prezent au fost trimise deja la pregătire în România două grupe de medici iordanieni, iar o a treia va sosi în luna august.

El s-a declarat mândru de relaţia "umană şi medicală" existentă între cele două ţări, având în vedere că sunt mulţi medici iordanieni care au terminat facultatea în România şi s-au căsătorit aici, dar şi multe românce căsătorite în Iordania, însă a arătat că şi-ar dori reducerea taxelor universitare din România pentru studenţii medicinişti care provin din ţara sa.

Ministrul iordanian a precizat, în acest context, că, deşi medicina de urgenţă din România este una dintre cele mai evoluate din lume, mulţi studenţi din ţara sa învaţă în prezent în Ucraina, unde plătesc 200 de euro pe lună, în timp ce în România taxa este de 380 de euro pe lună.

"Sub zece studenţi iordanieni studiază în România, cândva erau 400-500 de studenţi la Medicină. Studenţii iordanieni mai studiază în Anglia, Germania, Italia, Rusia, Ucraina şi Bulgaria. Cei mai mulţi studiază în Ucraina şi asta datorită faptului că este financiar accesibil. Şi încercăm să găsim o soluţie pentru a se întoarce studenţii iordanieni şi în România. Motivul principal pentru care aleg Ucraina este cel financiar, pentru că taxa este mai mică", a declarat acesta.

Totodată, ministrul iordanian a arătat că şi-ar dori "soluţii mai accesibile pentru studenţi" şi în ceea ce priveşte cazarea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici