Ministrul Justiţiei îi cere directorului ORNISS date despre cei care au intrat în arhiva SIPA

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, luni, că a cerut informaţii directorului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS) referitor la cei care au intrat în arhiva SIPA, ca să vadă dacă aceştia aveau sau nu dreptul de acces la secrete de stat.

365 afișări
Imaginea articolului Ministrul Justiţiei îi cere directorului ORNISS date despre cei care au intrat în arhiva SIPA

Ministrul Justiţiei îi cere directorului ORNISS date despre cei care au intrat în arhiva SIPA

"E o întrebare repetitivă dacă cei care au vizitat arhiva SIPA, la momentul în care au intrat în arhivă, aveau dreptul de acces la secretul de stat, dacă aveau certificat ORNISS. Eu nu am de unde să ştiu dacă aveau sau nu. Dat fiind faptul că mi se pune această întrebare şi din presă şi în scris, e normal să cer să verific să pot da un răspuns documentat", a declarat, luni, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, la sediul CSM.

Referitor la acuzaţiile conform cărora adoptarea hotărârii de guvern privind desecretizarea arhivei SIPA s-a făcut fără aviz de la Consiliul Superior al Magistraturii, Tudorel Toader a reiterat ideea că totul a fost făcut într-un mod transparent.

"CSM-ul este avizator pe legile justiţiei. CSM nu este avizator pe hotărâri de guvern. Doamna fost ministru Prună a iniţiat hotărârea de guvern şi a avut o maximă deschidere, a solictat punct de vedere de la CSM, de la Înalta Curte de la DNA, DIICOT, de la Asociaţia Magistraţilor, Procurorilor, Judecătorilor. Ministerul Justiţiei a primit punctele de vedere de la fiecare. Unde este lipsa de transparenţă câtă vreme Ministerul Justiţiei a cerut puncte de vedere, chiar dacă legea nu prevedea această obligaţie, câtă vreme toată lumea a răspuns la..E o totală transparenţă pentru elaborarea acestei hotărâri de Guvern", a mai spus ministrul Justiţiei.

Hotărârea de Guvern privind desecretizarea arhivei SIPA a fost publicată, vineri seară, în Monitorul Oficial. Ministerul Justiţiei a anunţat deja că după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei, o comisie formată din cinci specialişti va analiza documentele existente în arhiva SIPA pe parcursul a trei ani. Astfel, în termen de cinci zile de la publicarea hotărârii, se va face propunerea de constituire a comisiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici