Ministrul Justiţiei: Preşedintele nu are nicio competenţă referitoare la eliberarea din funcţie a unui ministru

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, după şedinţa CEx PSD, referitor la miniştrii refuzaţi de preşedintele Klaus Iohannis, că doar premierul poate decide revocarea unui ministru, şeful statului neavând niciun cuvânt de spus.

757 afișări
Imaginea articolului Ministrul Justiţiei: Preşedintele nu are nicio competenţă referitoare la eliberarea din funcţie a unui ministru

Toader dă lecţii de drept: Preşedintele nu are nicio competenţă referitoare la eliberarea din funcţie a unui ministru

Ministrul Justiţiei a explicat că, potrivit deciziei Curţii Constituţionale din 2008, preşedintele poate să refuze o singură dată numirea într-o funcţie de ministru. Esenţa legii, spune Toader, se află la articolul 85 din Constituţie, care are trei alineate, respectiv o ipoteză în care postul de ministru este vacant, o altă ipoteză când postul de ministru este ocupat şi primul-ministru doreşte o remaniere parţială şi o a treia ipoteză e când remanierea, datorită schimbării configuraţiei politice, trece prin Parlament sau la început, când se numeşte Guvernul.

"Modul în care Guvernul este numit, prin programul de guvernare şi componenţa Executivului, preşedintele nu are niciun drept de apreciere. Atunci preşedintele execută hotărârea Parlamentului. Rămân celelalte două ipoteze. Când postul de ministru este vacant sau când este ocupat. În baza deciziei Curţii Constitţionale din 2008, preşedintele poate să respingă propunerea de numire o singură dată şi atunci să facem distincţie între ipoteza revocării, eliberării postului de ipoteza desemnării, ocupării postului. În baza deciziei Curţii Constituţionale, preşedintele poate respinge o singură dată, repet, numai la numire, la desemnare. Preşedintele nu are nu are nicio competenţă cu privire la eliberarea, vacantarea postului la cererea primului-ministru pentru că Guvernul nu este la Preşedinţie, Guvernul nu este al preşedintelui. (...) Prin urmare, în momentul în care vorbim de un post vacant, nu există această discuţie, că preşedintele n-ar avea la ce să se opună, că el e vacant. Când vorbim de un post care este ocupat, premierul propune vacantarea şi numirea altui ministru, preşedintele nu are nicio competenţă asupra revocării, aici e o competenţă exclusivă, deplină a primului-ministru", a declarat Tudorel Toader, după şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD.

Ministrul Justiţiei a mai arătat că, după părerea sa, un ministru refuzat de preşedinte pentru un anumit minister poate fi propus pentru a ocupa alt portofoliu.

"Răspunsul este «da», categoric, pentru că poţi să nu fii compatibil cu un domeniu, specialist într-un domeniu, dar poţi să fii bun manager, bun ordonator de credite pentru un alt domeniu. Preşedintele nu poate refuza cuiva vocaţia de a deveni ministru. (...) Prin urmare, eu am exprimat în CEx punctul de vedere bazat pe articolul 85 din Constituţie, bazat pe decizia CCR din 2008, bazat pe literatura relevantă de specialitate care promovează aceeaşi soluţie, concret că da, doamna ministru Olguţa Vasilescu poate fi propusă pentru a prelua ministerul Dezvoltării. Poate fi propusă pentru că e un alt portofoliu", a conchis Toader.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, la finalul şedinţei CEx al PSD de miercuri, că o va propune pe Lia Olguţa Vasilescu la Ministerul Dezvoltării şi pe Mircea Drăghici la Ministerul Transporturilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici