Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, invitată de angajaţii din penitenciarul Arad să petreacă o zi în locul lor - FOTO

Sute de angajaţi continuă protestele în mai mult penitenciare din ţară, joi, iar cei din Arad o invită pe ministrul Justiţiei, Raluca Prună, să petreacă o zi în locul lor, transmite corepondentul MEDIAFAX.

1246 afișări
Imaginea articolului Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, invitată de angajaţii din penitenciarul Arad să petreacă o zi în locul lor - FOTO

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, invitată de angajaţii din penitenciarul Arad să petreacă o zi în locul lor (Imagine: Silvia Ilie/ Mediafax Foto)

Angajaţii Penitenciarului de Maximă Siguranţă Arad protestează la momentul transmiterii acestei ştiri pichetând instituţia, nemulţumiţi de condiţiile de muncă, de lipsa de personal şi de orele suplimentare care nu sunt plătite sau compensate.

"I-am reproşat domnului director Marius Vulpe că nu a avut curajul să solicite deschiderea de credite bugetare pentru primirea salariului. Cei de la Minsiterul Justiţiei ne-au spus că dacă directorul general de la noi le solicită deschiderea de credit nu au ce face şi trebuie să aprobe, numai că domnul Vulpe nu vrea să îşi asume. Când a venit în sistem, prima dată, ca director general, a zis că îşi asumă, am crezut că avem un director, dar nu avem un director, sincer vă spun nu este un director pentru sistemul penitenciar, aşa că i-am solicitat demisia şi aşa o să solicităm de acum încolo în continuare", le-a spus celor prezenţi secretarul general al Federaţiei Sindicatelor din Adminsitraţia Naţională a Penitenciarelor din România, Radu Schiopu.

Acesta a anunţat că pe data de 19 octombrie va avea loc un miting de amploare în faţa Ministerului Justiţiei, iar dacă problemele nu vor fi rezolvate, protestele vor continua săptămână de săptămână în faţa ministerului.

Arădenilor li s-au alăturat şi reprezentanţi ai Penitenciarului Oradea, a precizat liderul de sindicat, Călin Ardelean. .

Oamenii sunt nemulţumiţi că sunt puşi să lucreze ore suplimentare fără să fie plătiţi corespunzător şi nu primesc nici salarii majorate.

"Principalele revendicări sunt legate de condiţiile de muncă, subdimensionarea schemei de personal şi nerespectarea ordonanţei de urgenţă 20 din 2016, care prevede echilibrarea salariilor. Echilibrarea salariilor din sistemul de ordine publică şi apărare naţional. Efectiv toţi, armată, jandarmi, poliţie, au primit salarii majorate. Noi, penitenciarele, am rămas pe dinafară, nu am primit salarii majorate", a declarat corespondentului MEDIAFAX preşedintele sindicatului PROLEX din cadrul Penitenciarului Arad, Adrian Salade.

Sindicaliştii reclamă că au efectuat 30.000 de ore suplimenare doar în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Arad, fără să fie compensate cu zile libere şi fără ca orele muncite să fie plătite.

"Suntem nevoiţi să facem multe ore suplimentare. Noi funcţionăm cu un număr, statele noastre pe care funcţionăm acum ar trebui să fim 529 angajaţi, iar noi în momentul de faţă avem 454, din care mai avem şi în concendii medicale, concendii paternale şi altele. În aceste condiţii, în momentul de faţă, Penitenciarul Arad avem undeva la 30.000 de ore suplimentare efectuate şi neacordate, nici neacordate şi nici plătite, ceea e foarte mult. Pe lângă asta, au fost foarte multe pensionări şi prea puţine angajări, deci nici nu avem şanse, speranţe, în viitor, ca să ne putem recupera orele, doar va creşte numărul orele suplimentare efectuate", a mai spus Adrian Salade.

Drept urmare, sindicaliştii din toată ţara refuză să mai muncească ore suplimentare începând cu data de 1 octombrie, ceea ce ar putea crea probleme în asigurarea pazei pe secţii în momentul în care se termină orele de muncă din contract.

Angajaţii din penitenciare spun că au o muncă grea, fiind ameninţaţi de deţinuţi, care uneori devin violenţi.

"Astea se întâmplă tot timpul, numai noi ştim cum rezolvăm situaţiile, cazurile, dar de asta suntem noi acolo, ca să facem faţă. Dar de asta suntem căliţi pentru situaţii de genul asta, ar trebui şi doamna Raluca Prună să vină pe o secţie de deţinere să stea o zi măcar acolo ca să vadă ce înseamnă munca de agent de penitenciare", a mai declarat corespondentului MEDIAFAX preşedintele sindicatului PROLEX din cadrul Penitenciarului Arad, Adrian Salade.

Potrivit sindicaliştilor, la nivel naţional există, în acest moment, un deficit de aproximativ 8.000 de cadre.

Preteste au fost şi în judeţul Alba. 100 de angajaţi ai Penitenciarului Aiud, în care sunt închişi peste 800 de deţinuţi, protestează în faţa instituţiei, nemulţumiţi de inechităţile salariale, condiţiile de muncă, lipsa personalului sau neplata orelor suplimentare şi cer şi ei demisia Ralucăi Prună.

"Ministrul Justiţiei refuză să aplice legea, în sensul că suntem discriminaţi prin neaplicarea ordonanţei 20/2016, care stabileşte clar că toţi salariaţii din familia ocupaţională: apărare, ordine publică, siguranţă naţională, inclusiv noi cei din penitenciare, trebuia să avem incluse în salarii sumele compensatorii reprezentând salariul de merit. Deci la data de 10 septembrie 2016 în toate instituţiile din sistemul de pază şi apărare au fost incluse aceste drepturi salariale, în sistemul penitenciar nu. Practic e o inechitate salarială”, a spus Daniel Pasc.

Preşedintele Sindicatului Liber din Penitenciarul Aiud a adăugat că nemulţumirile sunt cauzate şi de condiţiile de muncă, de lipsa personalului şi de acumularea orelor suplimentare.

"Angajaţii Penitenciarului Aiud au acumulat 17.500 de ore suplimentare într-un an", a spus acesta.

Potrivit lui Daniel Pasc, la protest participă şi sindicalişti de la Penitenciarele Gherla, Bârcea Mare şi Drobeta Turnu-Severin.

"Protestăm pentru că ministrul Justiţiei ne-a minţit de atâtea ori, ne-a făcut promisiuni pe care nu le-a respectat. Îi cerem demisia”, a mai spus Daniel Pasc.

Protestul nu afectează programul deţinuţilor din Penitenciarul Aiud, iar activitatea se desfăşoară normal.

Penitenciarul Aiud are 365 de angajaţi, iar aici sunt închişi peste 800 de deţinuţi.

Din 26 septembrie, sindicaliştii au declanşat proteste în toate penitenciarele din ţară. Reprezentanţii sindicatelor din ţară au anunţat un miting de amploare în 19 octombrie în faţa Ministerului Justiţiei.

"Angajaţii din penitenciare lucreză în aceleaşi condiţii pe care ministrul Raluca Prună le deplânge în ceea ce-i priveşte pe deţinuţi. Şi, chiar dacă la acest moment planul Guvernului de a cheltui cele aproximativ 740 milioane de USD pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie în următorii 10 ani ca urmare a presiunilor CEDO nu mai este credibil, ramâne notabil faptul că nu s-au prevăzut fonduri şi pentru îmbunătăţirea condiţiilor de lucru. La nivel naţional sistemul penitenciar are un deficit de 8.000 de posturi raportat la standardele în materie emise de către ANP şi se înregistrează 1,5 milioane de ore suplimentare, iar perspectiva este ca aceşti indicatori să se înrăutăţească în condiţiile în care dinamica de personal înregistrează un trend negativ pe fondul inechităţilor salariale promovate de către ministrul Raluca Prună prin refuzul de a aplica OUG 20/2016 şi angajaţilor din penitenciare”, a spus pentru MEDIAFAX Ştefan Teoroc, presedinte Sindicatului Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare (SNLP).

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici