Ministrul Mediului: Avem 107 depozite de deşeuri neconforme. Trebuind închise, altfel România riscă un proces la Curtea Europeană de Justiţie. Care ar fi soluţia

În România sunt 107 depozite de deşeuri neconforme, dintre care 7 în Braşov, acestea trebuind închise, în caz contrar România riscă un proces la Curtea Europeană de Justiţie. Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a declarat, joi, că o soluţie pentru închiderea depozitelor ar fi prin POIM.

888 afișări
Imaginea articolului Ministrul Mediului: Avem 107 depozite de deşeuri neconforme. Trebuind închise, altfel România riscă un proces la Curtea Europeană de Justiţie. Care ar fi soluţia

Ministrul Mediului: Avem 107 depozite de deşeuri neconforme. Trebuind închise, altfel România riscă un proces la Curtea Europeană de Justiţie. Care ar fi soluţia

„Dacă nu reuşim să închidem aceste depozite suntem pasibili de amenzi foarte mari şi totul se va răsfrângere asupra buzunarului cetăţeanului. Le-am explicat celor şapte primari din Braşov, dar şi ceilalţi primari din ţară aflaţi în aceeaşi situaţie trebuie să înţeleagă că trebuie să se implice direct în închiderea acestor depozite. Acum suntem deja în ceasul al doisprezecelea, iar ultima soluţie este ori accesarea de fonduri prin POIM (Programul Operaţional Infrastructura Mare – n.r.) de către unităţile administrativ teritoriale sau de către agenţiile de dezvoltare intercomunitată, ori să alocăm noi de la Fondul de Mediu banii necesari pentru închiderea celor 107 depozit şi apoi să recuperăm fondurile tot de la POIM”, a declarat, joi, pentru corespondentul MEDIAFAX, ministrul Mediului Graţiela Gavrilescu.

În ceea ce priveşte progresele făcute în ultima perioadă la nivelul Braşovului, acestea sunt doar de ordin birocratic, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Gabor, precizând faptul că fiecare primărie care are rampe neconforme a primit din bugetul judeţului câte 500.000 de lei, fonduri ce au fost folosite pentru reactualizarea studiilor de fezabilitate, ce sunt în prezent în curs de avizare de către Agenţia pentru Protecţia Mediului.

Ministrul Mediului este de părere că s-a ajuns în această situaţie critică şi din cauza faptului că prevederile Legii Salubrizării, emisă încă din 2011, nu au fost aplicate în totalitate în ceea ce priveşte colectarea selectivă, care ar fi redus semnificativ cantitatea de deşeuri depusă la rampă.

„I-am informat pe primari că sunt primii controlori ai operatorilor de salubritate, respectiv cei care le pot cere acestora să respecte criteriile de performanţă şi abia apoi trebuie să intervină Garda de Mediu. Ţinta de colectare selectivă pentru 2017, în urma negocierilor cu Comisia Europeană, este de 25%, fiindcă a trebuit să punem ceva în locul taxei la depozit de 80 lei care este suspendată până în 2019. Am considerat că cetăţeanul nu poate fi sancţionat atâta timp cât nu e învăţat cu colectarea selectivă, cât nu există un tarif diferenţiat. Trebuie ca în perioada următoare, împreună cu toate primăriile şi consiliile judeţene să implementăm procedura de colectare selectivă, astfel încât în 2050 să atingem ţinta de deşeu zero la rampă”, a explicat ministrul Mediului.

Aceasta a dat drept exemplu de bună practică oraşul Râşnov, din judeţul Braşov, unde a văzut implementat un sistem de colectare pe model occidental.

„Oamenii colectează în saci separaţi reciclabilele şi acestea se colectează tot separat de către operatorul de salubritate, care este de fapt o societate în subordinea primăriei. În acest fel, şi taxa pe gunoi este mai mică, fiindcă cetăţeanul plăteşte doar pentru fracţia umedă de gunoi menajer. Degeaba cetăţeanul colectează separat dacă firmele de salubritate adună gunoiul la grămadă”, a precizat Graţiela Gavrilescu.

Gavrilescu a spus că în luna septembrie va fi lansat un program de colectare selectivă pe care îl va promova, astfel încât şi cetăţeanul să înţeleagă importanţa reciclării, dar şi operatorii. În sensul acesta, va exista un termen de acomodare şi apoi vor curge amenzi usturătoare.

Nu în ultimul rând, Graţiela Gavrilescu a punctat că, în vederea închiderii depozitelor neconforme, termenul de graţie este 2023, când se finalizează POIM, însă, lunar, Ministerul Mediului va transmite raportări Comisiei Europene, fiindcă aceasta vrea să vadă o evoluţie.

„Dacă nu este nici un fel de evoluţie, şi din 2018 Comisia Europeană ne poate aplica amenzi, dar avem tot intersul să deblocăm situaţia. Rolul nostru este să absorbim cât mai mulţi bani europeni şi cu banii de la stat să facem altfel de lucrări decât cele de rutină pentru un trai civilizat. Sunt destui bani europeni şi România este membru cu drepturi depline şi ar fi trebuit să absorbim aceeaşi sumă ca Polonia, de exemplu. Poate că procedurile au fost noi, mai groaie, şi nu au fost transpuse prin filtrul gândirii româneşti, dar acum trebuie să ne implicăm cu toţii, de la primari, la minister şi să accesăm aceste fonduri”, a conchis ministrul Mediului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici