Ministrul Mediului: În România se taie ilegal, anual, 8,8 milioane de metri cubi de pădure

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu, a declarat, joi, la Deva, că 8,8 milioane de metri cubi de pădure se taie ilegal, anual, în România, motiv pentru care de la 1 septembrie va începe să funcţioneze Garda Forestieră.

772 afișări
Imaginea articolului Ministrul Mediului: În România se taie ilegal, anual, 8,8 milioane de metri cubi de pădure

Ministrul Mediului: În România se taie ilegal, anual, 8,8 milioane de metri cubi de pădure (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Potrivit ministrului Graţiela Gavrilescu, comisarii Gărzii Forestiere vor trebui să apere pădurea de tăierile ilegale, mai ales că prejudiciul creat de operaţiunile împotriva legii se ridică la 1,5 miliarde de lei.

"În România se taie ilegal, anual, 8,8 milioane de metri cubi de pădure. (...) Este o problemă de interes naţional, o problemă de securitate naţională. În acest sens am făcut toate demersurile ca aceste tăieri ilegale să nu mai fie făcute", a spus ministrul Mediului.

Ministrul Mediului a mai spus că, prin implementarea Radarului Pădurilor, transportul de masă lemnoasă tăiată ilegal a scăzut cu aproximativ 30 la sută, conform unui bilanţ realizat la patru luni după aplicarea acestui nou concept.

În ceea ce priveşte Garda Forestieră, ministrul a adăugat că aceasta s-a format prin transformarea fostelor Inspectorate Tehnice Silvice Teritoriale şi urmează să îşi înceapă activitatea la 1 septembrie, imediat ce grila de personal va fi aprobată de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici.

"Comisarii Gărzii Forestiere vor fi extrem de vigilenţi deoarece criteriile lor de selecţie vor fi extrem de dure. Vor avea parte şi de un test de integritate. I-am avertizat că atât timp cât remuneraţia este la nivel de ANAF şi pretenţiile populaţiei sunt extrem de mari în ceea ce priveşte această instituţie, au toate facilităţile create, deci, ca atare, vor trebui să-şi facă munca în slujba cetăţeanului şi să apere această avuţie extrem de importantă", a mai spus ministrul Mediului.

Cele nouă comisariate de regim silvic şi vânătoare se vor transorma în nouă Gărzi Forestiere, noile structuri urmând să preia personalul şi patrimoniul comisariatelor, cu posibilitatea suplimentării posturilor, se arăta într-o ordonanţă de urgenţă aprobată, în 30 iunie, de Guvern.

Gărzile Forestiere vor prelua de la fostele comisariate de regim silvic şi cinegetic patrimoniul, posturile, personalul şi prevederile bugetare, pe baza protocoalelor de predare-primire.

Numărul de posturi ale noilor structuri va fi de 617, din care 545 posturi de personal silvic cu atribuţii de control şi implementare şi 72 de posturi de personal cu atribuţii auxiliare domeniului, dintre care 18 pentru persoane cu pregătire juridică, 18 pentru persoane cu pregătire economică şi 36 pentru cei cu specialiazare în resurse umane, achiziţii, investiţii şi administrativ.

Potrivit Guvernului, în prezent există doar 399 de persoane cu atribuţii de control şi implementare şi 58 de persoane care lucrează ca personal auxiliar, iar prin aceste măsuri suprafaţa de fond forestier care revenea pentru control unei persoane se reduce de la 16.403 hectare la aproximativ 12.000 de hectare.

La nivel teritorial vor exista nouă Gărzi Forestiere, iar numărul minim de posturi pentru o Gardă va fi de 40.

Principalele atribuţii ale Gărzilor Forestiere sunt: monitorizarea, implementarea şi controlul aplicării regimului silvic în fondul forestier naţional şi în vegetaţia forestieră de pe terenurile din afara fondului forestier naţional; monitorizarea, implementarea şi controlul aplicării regimului cinegetic în fondul cinegetic naţional; monitorizarea şi controlul trasabilităţii materialelor lemnoase, conform prevederilor legale în vigoare.

Executivul susţinea că noile măsuri vor avea ca rezultat reducerea masivă a tăierilor ilegale de lemn.

Din datele puse la dispoziţie de către Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice Bucureşti - Serviciul Inventarul Forestier Naţional, volumul de lemn recoltat în perioada 2008-2014 din păduri este estimat la o medie de 26,69 milioane de metri cubi pe an.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, volumul autorizat şi recoltat în perioada 2008-2014 este de aproximativ 17,9 milioane de metri cubi pe an.

Diferenţa de masă lemnoasă între cantitatea raportată de Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice - Serviciul Inventarul Forestier Naţional şi cea recoltată în mod legal se presupune a fi recoltată ilegal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici