Ministrul Mediului spune că i s-a transmis, de către procesatorii de lemn, că baza de date ce va conţine informaţii despre domeniul silvic nu este văzută cu ochi buni

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat, sâmbătă la Iaşi, că primeşte mesaje din partea procesatorilor de lemn, prin care i se transmite că operaţionalizarea bazei de date ce va conţine informaţii despre domeniul silvic nu este văzută cu ochi buni.

7774 afișări

Ministrul Mediului a declarat, sâmbătă, la Iaşi, că reprezentanţi ai marilor procesatori îl atacă zilnic pentru că nu doresc operaţionalizarea bazei de date care ar urma să cuprindă informaţii despre trasabilitatea lemnului. Întrebat care este situaţia defrişărilor de la noi din ţară, Costel Alexe a declarat că se lucrează ca baza de date să fie lansată în luna mai.

„Cu siguranţă, la momentul la care vorbim se fac defrişări, nu aveau cum să fie stopate într-o lună de zile. (...) Cred că administratorii fondurilor private, tot felul de entităţi din astea juridice ale marilor procesatori aproape că mă atacă zilnic, pentru că nu le convine să operaţionalizăm cât mai repede SUMAL-ul care a fost tergiversat trei ani la rând, care în mod normal avea ca dată de operationalizare iulie anul viitor şi ne-am propus împreună cu STS să îi dăm drumul în aprilie sau în mai, pentru că din momentul ăla, orice cantitate de lemn din păduri, până la operatorul primar, va fi supravegheată. Şi avem în curs pentru acest an o procedură prin care să nu mai fim singura ţară din Europa care îşi vinde lemnul pe picior, ci el trebuie să fie vândut în rampă şi fasonat”, a declarat Costel Alexe, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, în ultimii trei ani baza de date a fost blocată, iar Gărzile Forestiere au avut atribuţiile diminuate.

„Imaginaţi-vă că în aceşti trei ani de guvernare social-democrată, SUMAL-ul a fost efectiv blocat. Era un operator privat care l-a dezvoltat, l-au dus la STS, l-au subfinanţat, au scos hărţile satelitare care îţi dădeau alerta privind tăierile, pe care după aia Gărzile Forestiere trebuiau să verifice dacă sunt legale sau ilegale, Inspectorul pădurii nu a mai funcţionat, nu au mai finanţat absolut niciun studiu de cercetare în ceea ce priveşte tot ceea ce înseamnă dezvoltarea politicilor silvice din România, în 2018 au modificat ordinul de înfiinţare a Gărzilor Forestiere şi le-au tăiat atribuţiile de control, astfel că dacă pe dumneavoastră vă prinde sub o formă sau alta cu un camion de lemn aproape că plecaţi cu el acasă, nu vi-l confiscă nimeni. Atât de mult au ştirbit atribuţiile pe care le aveu gărzile forestiere”, a explicat ministru Mediului.

Întrebat dacă a primit ameninţări, Alexe a răspuns că el nu, însă sunt alţi miniştri care au fost în această situaţie. „Eu din păcate sau din fericire, spre deosebire de alţi colegi din Guvern, nu am primit încă ameninţări cu moartea, dar primesc în fiecare zi tot felul de mesaje că direcţia în care merge Ministerul şi vrem să scoatem la suprafaţă tot ce înseamnă trasabilitatea lemnului în România nu este una bună”, a mai declarat Costel Alexe la Iaşi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
atacat,
lemn,
sumal

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici