Ministrul Muncii a revenit asupra unui ordin prin care fusese radiată din COR ocupaţia "psiholog"

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a revenit asupra unui Ordin prin care ocupaţia "psiholog" a fost radiată din Clasificarea Ocupaţiilor din România (COR), pentru a evita astfel încetarea unor contracte de muncă şi perturbarea activităţii unor angajatori.

1414 afișări
Imaginea articolului Ministrul Muncii a revenit asupra unui ordin prin care fusese radiată din COR ocupaţia "psiholog"

Ministrul Muncii, Rovana Plumb (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Printr-un Ordin semnat de ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi de preşedintele Institutului Naţional de Statistică, a fost radiată din COR ocupaţia "psiholog", ceea ce a dus la o serie probleme atât pentru angajaţii încadraţi ca psiholog, cât şi pentru angajatori.

Actualizarea COR se aprobă periodic şi se face din iniţiativa utilizatorilor, respectiv organele administraţiei publice centrale şi locale, unităţile bugetare, agenţii economici, organizaţiile patronale, sindicale, profesionale şi politice, fundaţiile, asociaţiile, persoanele fizice şi juridice. În cazul ocupaţiei "psiholog", propunerea de modificare a venit din partea Colegiului Naţional al Psihologilor.

Surse oficiale au declarat, pentru MEDIAFAX, că ministrul Muncii a revenit miercuri asupra ordinului, respectiv asupra deciziei de radiere din COR a ocupaţiei "psiholog".

"După publicarea ordinului de modificare a COR în Monitorul Oficial al României, s-a constatat că în relaţiile de muncă apar probleme atât pentru angajaţii care sunt încadraţi în ocupaţia «psiholog», cât şi pentru angajatori. Astfel, există posibilitatea ca o parte din persoanele care sunt angajate ca psiholog să nu poată fi reîncadrate în una dintre celelalte ocupaţii specializate care sunt în grupa de bază 2634 Psihologi, fapt ce ar conduce la încetarea contractelor individuale de muncă şi a rapoartelor de serviciu sau a formelor asociative de desfăşurare a activităţii respective şi, implicit, a pierderii locului de muncă. Pe de altă parte, activitatea unor angajatori ar putea fi perturbată din cauza faptului că atribuţiile aferente postului de psiholog nu pot fi preluate de o altă peroană care nu are o astfel de specializare", au explicat sursele citate.

În acest context, pentru a evita apariţia unor disfuncţionalităţi pe piaţa muncii, ministrul Rovana Plumb a revenit cu un nou Ordin, astfel încât ocupaţia "psiholog" să se regăsească în COR în cadrul grupei de bază 2634 Psihologi.

Ordinul nr. 123/123/2015 privind modificarea şi completarea Clasificării ocupaţiilor din România, publicat în Monitorul Oficial în 9 martie, menţinea în COR doar psihologii şefi de laboratoare şi secţii, psihologii pe ramuri (industriali, clinicieni, educaţionali) şi cercetătorii în psihologie, ceilalţi, încadraţi ca "psiholog" fiind consideraţi începători, indiferent de experienţa pe care o aveau.

În plus, persoanele încadrate ca "psiholog" aveau nevoie, pentru a-şi putea continua meseria, de atestarea Colegiului Naţional al Psihologilor pentru ocupaţiile rămase în COR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici