Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac: În 2016, s-au născut mai mulţi copii români în diaspora decât în ţară

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, a declarat, marţi în cadrul unui eveniment organizat de Ziua Tineretului, că anul trecut, s-au născut mai mulţi copii români în diaspora decât în ţară, ceea ce arată modul în care tânăra generaţie îşi vede dreptul la mobilitate în Europa.

3251 afișări
Imaginea articolului Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac: În 2016, s-au născut mai mulţi copii români în diaspora decât în ţară

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac: În 2016, s-au născut mai mulţi copii români în diaspora decât în ţară

”Astăzi avem peste 4,4 milioane de cetăţeni români în aceste comuntăţi (din diaspora - n.r.) şi anul trecut pentru prima dată, conform statisticilor Eurostat, s-au născut mai mulţi copii în diaspora decât în România. Sunt nişte cifre care ne ridică extrem de multe semne de întrebare în ceea ce priveşte modul în care tânăra generaţie îşi vede dreptul la mobilitate, dreptul la a studia în Europa, de a lucra şi unde se regăseşte în acest ciclu şi România - ţara de origine, care este echilibrul exact între dorinţa normală de perfecţionare, de continuare a unei cariere atât în România cât şi în celelelate state membre ale Uniunii Europene”, a declarat Andreea Păstîrnac, ministrul pentru Românii de Pretutindeni.

Andreea Păstârnac a explicat că educaţia este principala problemă cu care ministerul pe care îl conduce se confruntă pentru că mulţi copii români sunt născuţi în alte state şi nu mai învaţă limba română.

”Marea majoritate nu mai învaţă astăzi limba română într-un sistem educaţional fie agreat prin acorduri bilaterale cu aceste state membre, fie, în mare parte, organizat de asociaţii şi de voluntari. Am lansat o campanie prin care să dăm cât mai multe manuale, suport de studiu al limbii române electronic - de la tablete până la manuale digitale - şi cred că e nevoie de o dezbatere largă în ceea ce priveşte modul de a ajuta tinerii născuţi în diaspora să înveţe limba română”, a adăugat Andreea Păstîrnac.

Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a afirmat că a găsit deja o soluţie pentru ca elevii români din diasporă să poată beneficia de manuale.

"Putem să luăm din manualele existente. În depozite avem o rezervă de manuale care ar putea fi preluate, într-un număr nu foarte mare, pe care le-am putea folosi în acest scop. Mi-e greu să vă spun un număr, poate de ordinul sutelor", a explicat Pavel Năstase, ministrul Educaţiei.

Ministerul Tineretului şi Sportului a organizat, marţi, de Ziua Tineretului, o întâlnire în Parcul Tei la care au participat miniştrii Turismului, Educaţiei, Sănătăţii, Comunicaţiilor, Culturii, Românilor de pretutindeni şi mai multe ONG-uri de tineret. Temele discuţiei au vizat politicile pentru tineret şi o mai mare implicare a tinerilor în luarea deciziilor care îi privesc.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici