Ministrul Sănătăţii: Avem nevoie de bani pentru reabilitarea Spitalului "Marie Curie"

Spitalul "Marie Curie" are de miercuri două departamente noi, oncologie pediatrică de zi şi anatomie patologică, dar reabilitarea unităţii sanitare va continua, prioritară fiind secţia de terapie intensivă neonatologie, a anunţat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

166 afișări
Imaginea articolului Ministrul Sănătăţii: Avem nevoie de bani pentru reabilitarea Spitalului "Marie Curie"

Ministrul Sănătăţii: Avem nevoie de bani pentru reabilitarea Spitalului "Marie Curie" (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

Ministrul a fost prezent, miercuri, împreună cu Gheorghe Hagi, la inaugurarea a două departamente ale Spitalului "Marie Curie" - oncologie pediatrică de zi şi anatomie patologică.

Proiectul de modernizare a celor două departamente a fost realizat de fundaţiile "Salvaţi-vă îngerii" şi "Gheorghe Hagi" şi face parte dintr-un amplu program ce include modernizarea şi dotarea acestui spitale pentru copii, unitate sanitară de referinţă pentru pediatria românească.

"Mai avem nevoie de bani pentru reabilitare. Aici m-au convins directorul şi doctorii de ce este necesar. După Paşti sperăm să dăm banii necesari pentru reabilitare. Verificăm orice sumă care ne este cerută, până la ultimul cent. Aici se justifică banii. Prioritate este secţia de terapie de la neonatologie, încercăm să venim anul acesta cu mai mult sprijin consistent şi pe partea de reabilitare şi pe aceea privind achiziţionarea de aparatură. Până la urmă reuşim să găsim bani pentru lucruri importante", a spus ministrul Sănătăţii.

Bănicioiu a precizat că prin investiţiile justificate, analizate corect, încearcă înlesnirea accesului adulţilor şi copiilor la tratamente performante.

"Prin aceste investiţii încercăm să înlesnim accesul adulţilor şi copiilor către tratamente performante şi faptul că investim este un prim pas", a mai spus Bănicioiu.

Prin Fundaţia "Salvaţi-vă îngerii" s-a achiziţionat un ecograf extrem de important, care a costat peste 100.000 de euro, a anunţat Liana Stanciu, reprezentanta fundaţiei.

Mangerul Spitalului "Marie Curie", Gheorghe Buzatu, a spus că ar dori să reabiliteze blocul operator. El a precizat că suma de 550.000 de euro obţinută în campaniile derulate pentru Spitalul "Marie Curie" au fost investiţi, în totalitate, în cele două departamente noi, inaugurate miercuri, dar şi pentru achiziţionarea de aparatură.

Gheorghe Hagi a spus că trebuie să fie sprijiniţi copii, iar pentru ei trebuie creat un mediu favorabil în care să trăiască, să se bucure şi, atunci când au o problemă de sănătate, să aibă spitale bune.

"Trebuie să investim în sănătate, cultură şi sport. Când este vorba de copii, sunt sensibil", a spus Gheorghe Hagi.

În spitalul Marie Curie se realizează între 5.000 şi 6.000 de operaţii pe an.

Coordonatorul programului de cancer de la Spitalul "Marie Curie", dr. Cristina Scurtu, a spus că în unitatea sanitară ajung anual 400, 500 de cazuri noi de copii cu cancer.

"În acest spital, copiii au condiţii foarte bune, au loc de joacă, în care se face psihoterapie. Dacă copilul nu colaborează şi nu luptă, este o mare problemă în această boală. Medicii ar trebui plătiţi mai bine, sigur că tot timpul avem nevoie de câte ceva. Nu există în România niciun centru care să aibă tot ceea ce ar trebui în ceea ce priveşte tratamentul cancerului la copii. De exemplu, ar fi necesar măcar un radioterapeut pentru copii, în ţară. În ţară, anual zeci de copii au nevoie de radioterapie", a mai spus Cristina Scurtu.

La rândul lui, profesorul dr. Gheorghe Burnei, şeful secţiei de ortopedie, a subliniat importanţa departamentului de anatomie patologică, precizând că nu poate fi pus niciun diagnostic fără rezultatul obţinut în acest departament.

"Nu putem să ne desfăşurăm activitatea la întreaga capacitate dacă nu avem o sală de operaţii şi instrumente. În acest spital se fac toate operaţiile care se realizează în lume, nu există operaţia care să se facă în lume şi pe care să nu o facem şi noi aici", a mai spus Burnei.

Şefa departamentului de anatomie patologică, dr. Diana Niculescu, a spus că, înainte de organizarea acestui departament, diagnosticele ieşeau în trei săptămâni, iar acum sunt date într-o săptămână.

"Înainte, diagnosticile ieşeau în trei săptămâni, acum într-o săptămână, iar la cazurile grave în trei, patru zile. Există un aparat foarte performant care a fost achiziţionat şi care poate da rezultate încă din timpul operaţiei", a mai spus Niculescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici