Ministrul Sănătăţii, după întâlnire cu Gabriela Firea pe tema situaţia centrului de transplant Sfânta Maria: Voi trimite şi corpul de control

Florin Bodog a avut miercuri dimineaţa o întâlnire cu Gabriela Firea, primarul Capitalei, pentru a discuta despre situaţia centrului de transplant Sfânta Maria, dispunând efectuarea unui control la unitatea medicală.

807 afișări
Imaginea articolului Ministrul Sănătăţii, după întâlnire cu Gabriela Firea pe tema situaţia centrului de transplant Sfânta Maria: Voi trimite şi corpul de control

Ministrul Sănătăţii, după întâlnire cu Gabriela Firea pe tema situaţia centrului de transplant Sfânta Maria: Voi trimite şi corpul de control (Imagine: GOTTFRIEG SHOMPHEL/ MEDIAFAX FOTO)

"Am dispus ca Agenţia Naţională de Transplant să efectueze un control la spitalul Sfânta Maria în vederea evaluării situaţiei la momentul de faţă pentru a putea să ia o decizie în cunoştinţă de cauză şi îmi vor da un raport. La Sfânta Maria nu vorbesc de o reacreditare. Direcţia medicală a spitalelor din Bucureşti mi-a făcut o solicitare de a verifica exact condiţiile existente la momentul de faţă în vederea includerii sau nu în programul de transplant. În funcţie de raportul ANT, dacă va fi cazul, voi trimite şi corpul de control. Se vor verifica toate standardele pe care trebuie să le iîndeplinească o clinică în vederea transplantului. Dânşii au o grilă de evaluare care cuprinde absolut tot, dotare, curcuite, specialişti. Acea acreditare s-a dat în urmă cu un an, ştim că acolo nu s-a făcut niciun transplant, nicio modificare, iar eu, ca ministru, am dispus o verificare a condiţiilor", a declarat ministrul după întâlnirea cu Gabriela Firea.

Ministrul a declarat că miercuri sau joi ar urma să primească raportul de la ANT, urmând să aibă o discuţie şi reprezentanţii AKH.

"Mi-am fixat o întâlnire telefonică cu domnul profesor de la AKH Viena. Nu suntem singurii afectaţi de decizia de la Viena, ci este şi Slovenia care are aceeaşi problemă pentru că ei şi-au redus foarte mult capacitatea, practic spaţiul pe care fac transplantul. Am avut o întâlnire cu preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor care m-a rugat ca orice decizie iau să o discut şi cu dânşii şi să primeze siguranţa pacienţilor", a completat Bodog.

Controlul dispus de ministrul Sănătăţii vine după ce instituţia a fost informată că pacienţii români nu mai pot fi primiţi pentru operaţii la centrul de transplant AKH din Viena, motivul fiind legat de scăderea capacităţii centrului.

În legătură cu acelaşi subiect, Victor Zota, reprezentant al Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), a declarat pentru MEDIAFAX că se caută soluţii, în privinţa realizării de transplant pulmonar, în ţări precum Cehia, Italia sau Franţa. Cinci români ar fi trebui să fie operaţi la AKH din Viena.

"În jur de cinci pacienţi ar trebui operaţi la centrul AKH din Viena. Ştiu că unuia i s-a făcut transplant anul trecut. Încercăm să remediem situaţia. Există şi alte posibilităţi în ţări care nu sunt în Eurotransplant. Există nişte discuţii, îi cunoştem, sunt colegii noştri şi ne pot ajuta. Aici vorbim despre ţări ca Cehia, Italia sau Franţa, ţări cu care am putea colabora", a declarat Victor Zota, reprezentant ANT, pentru MEDIAFAX.

Scandalul legat de centrul de transplat de la Spitalul Sfânta Maria a început anul trecut, în noiembrie, după ce fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a decis închiderea centrului pentru că nu erau respectate toate procedurile. Actualul ministru al Sănătăţii a explicat că până nu va primi toate explicaţiile cerute de la ANT, centrul nu va funcţiona.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici