Ministrul Sănătăţii: Internările au scăzut în urma controalelor. Poate că unele se făceau prea uşor

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, că la o săptămână de la declanşarea controalelor în spitale de către echipe mixte ale Ministerului Sănătăţii şi CNAS se poate remarca o mică scădere a internărilor, precizând că poate unele spitalizări se făceau prea uşor.

142 afișări
Imaginea articolului Ministrul Sănătăţii: Internările au scăzut în urma controalelor. Poate că unele se făceau prea uşor

Ministrul Sănătăţii: Internările au scăzut în urma controalelor; poate că unele se făceau prea uşor (Imagine: Shutterstock)

"Pot spune că am remacat, după o săptămână de control, că a scăzut uşor numărul de internări în unele spitale. Sigur, poate că unele internări erau făcute mai uşor", a spus ministrul Sănătăţii.

Bănicioiu a precizat că este primul control de o asemenea amploare care se face în spitalele din România şi care verifică decontările dintre spitale şi casele de asigurări de sănătate.

"Vorbim de primul control de amploare pentru verificarea decontărilor între spitale şi case. Nu putem vorbi neapărat de raportări false. Este multă birocraţie în sistem şi personal insuficient", a mai spus ministrul Sănătăţii.

Bănicioiu a precizat că această verificare are totodată rolul de a ajuta angajaţii din unităţile sanitare să înveţe cum să facă raportările corect, după ce unii manageri s-au plâns de birocraţia din sistem şi de faptul că niciodată nu li s-a explicat cum trebuie să completeze respectivele formulare.

"Acum, experţii CNAS şi cei din Ministerul Sănătăţii pot să-i înveţe cum se completează respectivele documente. Sigur că, pentru început, vor primi o amendă, dar măcar după aceea vor şti cum să lucreze", a mai spus Bănicioiu.

Controalele care au început în 5 mai şi vizează 77 de spitale sunt făcute de echipe mixte ale Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Acestea verifică modului în care sunt făcute decontările, dacă diagnosticele puse la internare corespund intervenţiilor realizate. Totodată, informaţiile sunt coroborate cu datele prezentate de Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti şi casele de asigurări de sănătate, a spus ministrul Nicolae Bănicioiu.

Controalele se vor încheia în 30 mai, iar concluziile vor fi prezentate în prima jumătate a lunii iunie, de către Direcţia generală de monitorizare, control şi antifraudă din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, a precizat Bănicioiu.

Echipele de control vor verifica atât secţiile de chirurgie plastică şi reparatorie, cât şi secţiile de ORL şi ginecologie.

Controalele au fost declanşate în urma scandalului privind decontările ilegale pentru operaţii făcute la Spitalul de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Capitală.

Direcţia generală de monitorizare, control şi antifraudă din CNAS, care şi-a început activitatea în decembrie 2013, a făcut, în primul trimestru din 2014, controale la 1.700 furnizori de servicii - spitale, farmacii, medici de familie -, în urma acestor acţiuni fiind recuperaţi 3,5 milioane de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici