Ministrul Sănătăţii: Până la sfârşitul săptămânii viitoare punem în dezbatere un ordin care reglementează gărzile

Un nou ordin de ministru privind plata gărzilor şi orelor suplimentare va fi pus în dezbatere publică până la sfârşitul săptămânii viitoare, iar garda obligatorie va avea spor de noapte, a anunţat joi seara, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

1113 afișări
Imaginea articolului Ministrul Sănătăţii: Până la sfârşitul săptămânii viitoare punem în dezbatere un ordin care reglementează gărzile

Ministrul Sănătăţii: Până la sfârşitul săptămânii viitoare punem în dezbatere un ordin care reglementează gărzile

Un ordin de ministru care va reglementa gărzile efectuate de medici în spitale va fi pus în dezbatere publică la sfârşitul săptămânii viitoare, a anunţat joi seara, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, după o rundă de negocieri cu sindicaliştii din Sănătate şi cu ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru. Discuţiile vor continua luni.

„Suntem în proces de revizuire a unui ordin de ministru (870) care reglementează timpul de lucru al medicilor. Am avut deja o primă rundă de feedback de la sindicate pe care o încorporăm în ordin. Vom avea o nouă formă luni, pe care o vom transmite sindicatelor. Probabil că până la sfârşitul săptămânii vom avea deja acest ordin pus în transparenţă pentru a fi consultat de toată lumea”, a declarat Voiculescu.

Mai departe, ministrul a exemplificat ce va conţine ordinul, o noutate fiind că, odată ce intră în vigoare, garda obligatorie va avea şi spor de noapte.

„Un lucru important menţionat acolo se referă la sporul pentru gărzi, care este reglementat la 25 - 75% pentru gărzile din timpul săptămânii, respectiv de 50-100% pentru weekend. În momentul acesta, peste jumătate din personalul medical este în jumătatea de jos a acestor intervale. Urmărim să reglementăm acest lucru într-un mod care să ţină cot de ocuparea medicilor în cadrul acelor gărzi. Mesajul pe care vrem să-l transmitem este că ne bazăm pe responsabilitatea tuturor actorilor din acest sistem. Am făcut un prim pas pentru a elimina un abuz al statului şi anume, obligarea medicilor de a efectua aceste gărzi şi rugăm pe toată lumea să aibă în vedere că facem tot ce putem”, a mai spus Voiculescu.

La rândul său, ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a explicat că pe viitor, timpul petrecut de medici în gardă va conta la vechime.

„Pe partea de codul muncii, am venit cu nişte lucruri care ajută, am rezolvat împreună cu Ministerul Sănătăţii, problema vechimii şi anume, faptul că timpul pe gărzile suplimentare va conta ca vechime în muncă şi ca vechime în specialitate, lucru care nu era clarificat până acum. În al doilea rând, există cutuma unor gărzi obligatorii, adică nişte gărzi care completează turele de lucru, fiindcă medicii au program de 7 ore, nu de 8 ore. Am constat, că dintr-o înţelgere eronată, nu se acorda sporul de noapte pentru orele de completare făcute noaptea. Am agreat că pentru contractul individual de muncă, dacă există medici care au doar gărzi, atunci evident trebuie să beneficieze de concediu, conform prevederilor din Codul Muncii. Toate aceste lucruri le-am pus pe masă”, a spus Pîslaru.

În ceea ce priveşte sindicatele, acestea sunt nemulţumite de faptul că promisiunile oficialilor nu pot fi puse în practică de la 1 august şi spun că pentru începutul lunii august, gărzile obligatorii vor asigura necesarul, însă după aceea, există o problemă reală de blocare a sistemului de Sănătate.

„Există gărzile obligatorii care mai permit un câştig de timp şi sperăm că acest timp să fie utilizat astfel încât să se detensioneze această situaţie. Noi am cerut sporurile, există o imposibilitate pe care nu e prima oară când o auzim. Termenul folosit a fost constrângeri financiare”, a spus Florin Chirculescu, liderul Sindicatelor Medicilor „Dr. Ioan Cantacuzino”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici