Ministrul Sănătăţii: Testarea Babeş-Papanicolau gratuită începe miercuri în şase judeţe

Testarea Papanicolau gratuită, în cadrul Programului Naţional de screening al Ministerului Sănătăţii pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin, începe miercuri în judeţele Cluj, Bistriţa, Bihor, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj, iar din 10 septembrie în alte patru judeţe şi Bucureşti.

8808 afișări
Imaginea articolului Ministrul Sănătăţii: Testarea Babeş-Papanicolau gratuită începe miercuri în şase judeţe

Ministrul Sănătăţii: Testarea Babeş-Papanicolau gratuită începe miercuri în şase judeţe (Imagine: Shutterstock)

"Toate femeile cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin vor avea posibilitatea să efectueze testarea Babeş Papanicolau în cadrul programului gratuit al MS care se desfăşoară pe o perioadă de cinci ani, primele şase judeţe fiind Cluj, Bistriţa, Bihor, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj. Din 10 septembrie, programul debutează şi în judeţele Arad, Timiş, Hunedoara, Caraş-Severin, Mureş, Bucureşti, Ilfov", a declarat, miecuri, agenţiei MEDIAFAX, ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi.

El a precizat că în proiectul care se derulează în Capitală testările se fac în reţeaua Institutului Oncologic Bucureşti, Spitalul Filantropia, Panait Sârbu, IOMC şi trei unităţi sanitare private respectiv Medlife, Medicover şi Gral.

Până la sfârşitul anului, programul va fi funcţional în toată ţara, reţelele fiind în faza de finalizare a pregătirilor tehnice, a precizat ministrul Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii (MS) are în vedere pentru 2012 testarea a peste 200.000 de femei care sunt eligibile pentru acest program. În cinci ani vor fi incluse în programul MS aproximativ şase milioane de femei. "Acest deziderat, însă, depinde de receptivitatea femeilor, motiv pentru care am pregătit campanii locale de informare atât prin media, cât şi prin cabinetele medicilor de familie", a precizat ministrul Sănătăţii.

Proiectul MS prevede ca programul de testare gratuită a femeilor să fie coordonat de nouă unităţi regionale de management organizate la nivelul Institutelor Oncologice "Prof. dr. Alexandru Trestioreanu" din Bucureşti şi "Prof. dr. I. Chiricuţă" din Cluj Napoca, Institutul Regional Oncologic Iaşi, Spitalul Clinic de Urgenţă "Sf. Pantelimon", Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Prof. dr. Alfred Rusescu", Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tg. Mureş.

Potrivit ministrului, paşii pe care trebuie să-i urmeze o pacientă pentru realizarea testului sunt foarte simpli.

"Ea se prezintă la cabinetul medicului de familie pentru a primi consiliere cu privire la prevenţia bolii. Tot aici se va stabili şi dacă aceasta se poate încadra în program. Medicul de familie va informa pacienta, îi va elibera un formular care asigură înscrierea în program şi o listă cu centrele de recoltare admise. Femeia se va programa la centrul de recoltare pentru recoltarea materialului celular cervico-vaginal. Probele vor fi transmise către centrul de recoltare al spitalului care a organizat screeningul sau, după caz la laboratoarele de anatomie patologică, însoţit de formular. Rezultatul testului va fi transmis înapoi la cabinetul medicului de familie pentru a fi prezentat pacientei", a mai spus ministrul.

În 2012, Programul de screening are un buget alocat pentru testare este de 66 de milioane de lei din fonduri proprii ale Ministerului Sănătăţii.

Programul MS a fost elaborat în scopul prevenirii şi combaterii cancerului de col uterin şi are ca obiectiv principal reducerea incidenţei formelor invazive de boală şi a mortalităţii datorate acestora.

"Prin implementarea unui astfel de program urmărim, în primul rând, depistarea bolii în stadii cât mai precoce, vindecabile şi îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate. De asemenea, avem în vedere creşterea gradului de informare a populaţiei, pentru adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi utilizarea programelor de prevenţie", a adăugat Cepoi.

El a menţionat că nu vor intra în program femeile care prezintă absenţa iatrogenă a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecţiuni benigne şi femeile cărora li s-a stabilit deja diagnosticul de cancer de col uterin.

Totodată, femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani, dacă la ultimele trei examene citologice Babeş-Papanicolau au avut rezultate normale, nu sunt incluse în acest program, a conchis ministrul Sănătăţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici