Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu: Avem suspiciuni că Spitalul Sfânta Maria a fost acreditat sub presiuni politice

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, joi, că ancheta Corpului de Control efectuată la Spitalul Sfânta Maria din Bucureşti s-a încheiat, iar rezultatele preliminare îl determină să aibă suspiciuni cu privire la modul în care această unitate a fost autorizată de Agenţia de Transplant.

763 afișări
Imaginea articolului Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu: Avem suspiciuni că Spitalul Sfânta Maria a fost acreditat sub presiuni politice

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu: Avem suspiciuni că Spitalul Sfânta Maria a fost acreditat sub presiuni politice (Imagine: Marian Ilie/ Arhiva Mediafax Foto)

"Avem suspiciuni serioase că Spitalul Clinic Sfânta Maria a fost acreditat sub presiune politică, iar faptul că acum vedem atacuri dintr-o anumită parte a eşichierului politic ne dă un indiciu despre ce presiuni politice vorbim. Agenţia Naţională de Transplant a acreditat Spitalul Sfânta Maria din Bucureşti în luna martie 2016, urmare a unui raport de evaluare din februarie 2016, reprezentantul ANT care a întocmit întreaga documentaţie pentru acestui centru de transplant plămâni a fost un asistent medical de la Timişoara. După ce a fost acreditat, Spitalul Clinic Sfânta Maria a constatat că nu poate avea grijă de pacienţii transplantaţi după efectuarea operaţiei pentru că în spital nu există un compartiment de pneumologie. Înfiinţarea acestui compartiment era esenţială şi obligatorie pentru urmărirea post-operatorie", a declarat Vlad Voiculescu.

Ministrul Sănătăţii consideră că este anormal ca un centru de transplant pulmonar să fie acreditat, în condiţiile în care nu poate asigura îngrijirea pacientului după efectuarea operaţiilor, perioada de convalescenţă fiind considerată etapa critică a procesului de transplant de plămâni.

..Am decis, aşadar, să nu începem activitatea de transplant la nivelul acestui centru în interesul pacienţilor români şi nu în defavoarea lor. Orgoliul medical nu trebuie pus mai presus decât interesul pacienţilor. Am avut o întâlnire cu Eurotransplant, am avut patru medici din Olanda, Germania, Austria şi Belgia şi am stabilit formarea unei comisii care să realizeze un audit în luna decembrie la Spitalul Sfânta Maria şi la celălalt centru, care e cumva în competiţie cu Sfânta Maria, pentru a ne asigura că avem parte de o opinie obiectivă asupra întregii situaţii, precum şi recomandări pentru ca, într-un final, România să aibă un centru la standarde europene în domeniul transplantului pulmonar", a mai spus ministrul Sănătăţii.

Rezultatele finale ale anchetei Corpului de Control al ministrului Sănătăţii urmează să fie făcute publice, cel mai probabil, la finalul săptămânii viitoare, a precizat Vlad Voiculescu.

Deoarece în România nu există nicio unitate medicală specializată, 17 pacienţi români au făcut, de-a lungul timpului, transplant de plămâni la o clinică din Viena, iar costul fiecărei intervenţii a fost de 120.000 de euro, sumă ce includea şi transportul pacientului până în Austria şi retur, suma fiind decontată în totalitate de la bugetul de stat.

Conform Ministerului Sănătăţii, Spitalul Clinic Sfânta Ana, din Bucureşti, a stabiliti iniţial că o operaţie de transplant pulmonar va costa aproximativ 110.000 de euro, iar după ce autorităţile au cerut justificări cu privire la preţ, reprezentanţii spitalului au transmis o nouă estimare a costului, de aproape 80.000 de euro, dar tot fără a justifica această valoare.

În acest moment cinci români au nevoie urgentă de transplant pulmonar şi se află pe lista de aşteptare a clinicii din Austria.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici