Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, despre scandalul din sistemul de transplant: "Este stânjenitor pentru România"

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, luni, că situaţia găsită în sistemul de transplant este "stânjenitoare" pentru România, precizând că acţiunile "autorilor" au fost iresponsabile.

2094 afișări
Imaginea articolului Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, despre scandalul din sistemul de transplant: "Este stânjenitor pentru România"

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, despre scandalul din sistemul de transplant: Este stânjenitor pentru România (Imagine: Marian Ilie/ Foto Mediafax)

Prezent luni la sediul Guvernului pentru prezentarea Strategiei Naţionale pentru Resurse Umane în Sănătate, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a oferit o nouă reactie în cazul neregulilor sesizate în sistemul de transplant din România. Voiculescu a vorbit despre "iresponsabilitatea autorilor".

"Este o situaţie deosebit de stânjenitoare iar ceea ce s-a întâmplat este stânjenitor pentru România şi iresponsabil din partea autorilor, iresponsabil", a spus ministrul.

Vlad Voiculescu a reacţionat şi în cazul declaraţiilor făcute de Narcis Copcă, managerul de la spitalul Sfânta Maria care luni dimineaţă a mers la DIICOT pentru îşi susţine plângerea făcută pe numele ministrului, sub acuzaţiile de abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional organizat.

"O să încetez să mai comentez declaraţiile domnului doctor, cred că este imposibil de comentat aşa ceva.(…) Experţii de transplant pulmonar din mai multe centre care efectuează transplant pulmonar în Europa vor veni în România la invitaţia Guvernului, la invitaţia Ministerului Sănătăţii şi vor face parte din misiunea Corpului de control. Nu este un audit, este o evaluare, o evaluare menită doar să ne ajute, să ne asigure că avem condiţiile necesare pentru efectuarea în condiţii de siguranţă a transplantului de plămâni şi pentru îngrijirea pacienţilor post-transplant. De asemnea să ne ajute să facem tot ceea ce putem pentru a face în siguranţă transplantul pulmonar. Nu este un audit care spune da sau nu ci este o evaluare, o vizită de lucru între experţi, menită să asigure experţii că vom avea tot ce ne trebuie, asta în cazul în care nu avem tot ce ne trebuie. (...) Dacă nu va fi în 8-9 decembrie, posibil să fie câteva zile mai târziu. Va avea cu sigurnţă loc pentru că acesta este singurul lucru decent pe care noi, ca oameni responsabili. Ar trebui să ne asigurăm că siguranţa pacientului este primordială, să ne asigurăm că toate condiţiile sunt îndeplinite pentru a nu pune pacienţii români în pericol", a mai spus Vlad Voiculescu.

Managerul Spitalului "Sf. Maria" din Capitală, Narcis Copcă, s-a prezentat, luni dimineaţă, la sediul DIICOT pentru audieri după plângerea depusă "împotriva plăţii constituţionale a dreptului la sănătate pentru un serviciu medical al unui pacient", care ulterior a decedat.

"Este vorba despre o plângere care se referă la abuz în serviciu împotriva plăţii constituţionale a dreptului la sănătate pentru un serviciu medical al unui pacient. Acest lucru a dus la decesul acestui pacient. În afară de acest aspect, va trebui să ne lămurim privind plecarea organelor donate din România în străinătate prin intermediul unei organizaţii care de fapt era chemată, atenţie, să facă un audit neoficial la Spitalul Sfânta Maria pentru a alege între două centre aflate în competiţie şi care doresc acreditarea pe transplant pulmonar în datele de 8 şi 9. Evident, era o minciună, pentru că noi suntem acreditaţi, nu suntem în conflict sau în competiţie cu nicio altă clinică. Acest audit neoficial era făcut după zicala «lupul păzeşte oile», pentru că această entitate este cea care a preluat organele din România", a declarat managerul Spitalului "Sf. Maria", Narcis Copcă, la intrarea la DIICOT.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici